Inhoudsopgave
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Predikt het Euangelium allen Creatuuren! Eene Staatsmaxime in het Ryk van Waarheid en Deugd. - Uit de Papieren van den Christelyken Spectator. In 's Hage, by J. Thierry en C. Mensing, 1801. In gr. 8vo. 381 bl.
Verklaring van de Parabolische Verhalen van onzen Heere, door Georg Lorenz Bauer. Uit het Hoogduitsch. Te Arnhem, by J. Troost. In gr. 8vo. 260 bl.
De Vryë-Metzelary een steun des Kristendoms. Vertaald uit het Hoogduitsch. Tasschenbuch für Frey-maurer. 1799. Alom te bekomen. 1801. In gr. 8vo. 17 bl.
Eenige Byzonderheden uit het Leven van zekeren Oeffeninghouder, door hemzelven beschreven. Te Leeuwarden, by Cahais en van Sligh, enz. 1801. In gr. 8vo. 169 bl.
Beschryving van den aart en kenmerken van onderscheidene Ziekten, benevens opgaave der Geneesmiddelen tot derzelver herstel. Door G.T. Kortum, Geneesheer te Stolberg in het Hertogdom Gulik. Uit het Hoogduitsch vertaald door J.A. Saxe, Med. Doctor te Amsteldam. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1801. In gr. 8vo. 402 bl.
Beproefde middelen en ernstige raadgevingen voor allen, die hunne Oogen, tot in eenen hoogen ouderdom, gezond bewaren, of het verzwakte gezigt weer versterken willen; mitsgaders een Voorschrift, hoe men zich, by plotslinge toevallen aan de Oogen, die geene medicinale of chirurgicale kundigheden vereischen, zelf helpen kan, en hoe men de Oogen, by en na de Kinderpokken, behandelen moet. Naar het Hoogduitsch van Georg Joseph Beer, Med. Doctor en beëedigd Oogarts aan de Universiteit te Weenen. Met eene verklarende Plaat enz. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn. In gr. 8vo. 174 bl.
Lykreden op Georgius Coopmans, beroemd Geneesheer, Lid van verscheidene Genootschappen, en Beschermer der Hogeschool te Franeker, uitgesproken door den Hoogleeraar Johannes Mulder, in de Academiekerk te Franeker, den 22 van Herfstmaand 1800. Uit het Latyn vertaald. Te Franeker, by D. Romar, 1801. In gr. 8vo. 78 bl.
Hugonis Grotii, Batavi, Parallelon Rerumpublicarum Liber tertius: de moribus ingenioque populorum Atheniensium, Romanorum, Batavorum.
Vergelyking der Gemeenebesten, door Hugo de Groot; Derde Boek: over de zeden en den inborst der Athenienseren, Romeinen en Hollanderen. Uit een echt Handschrift uitgegeeven, in 't Nederduitsch vertaald, en met Aanmerkingen opgehelderd, door Mr. Johan Meerman, Heer van Dalem en Vuren. Iste Deel. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz. 1801. In gr. 8vo. 524 bl. behalven de Voorrede van LXII bl.
Proeven van Geschied- en Letter-kundige Oeffeningen; zo wel den Koophandel en de Scheepvaart als de Dicht- en Letterkunde betreffende. Door G. Brender à Brandis, Lid van het Committé van Justitie te Amsterdam, Secretaris van gemelde Stad, en van de Bataafsche Maatschappy: Tot Nut van 't Algemeen. Te Haarlem, by F. Bohn, 1801. In gr. 8vo. 461 bl.
Rouwvaerzen, ter gedachtenisse van den Organist en Orchestmeester Bartholoméüs Ruloffs, overleden, te Amsteldam, den 13 van Bloeimaand 1801. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek, 1801. In gr. 8vo. 48 bl.
Mordaunt. Levens- en Characterschetsen, en Beschryving van onderscheidene Gebruiken in verschillende Landen Door John Moore. Iste Deel. (Uit het Engelsch.) Ficta voluptatis causa sunt proxima veris. Hor. Te Haarlem, by A. Loos es Pz. 1801. In gr. 8vo. 312 bl.
Levensregelen uit de beste oude en nieuwe Schryvers byeenverzameld, door Philippine Eregine Knigge. Ken u zelven. Te Zutphen, by H.C.A. Thieme, 1801. In 12mo. 145 bl.
Diergaarde voor de Jeugd, door L.F. Jauffret. Amsterdam, by W. Holtrop, 1801. 224 bl.
Brieven en Geschiedenissen voor de Nederlandsche Jeugd. Met Plaatjes. Te Rotterdam, by C. van den Dries en Zoon, enz. In 12mo. 151 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Algemeene Kerkelyke Geschiedenis der Christenen, door Ysbrand van Hamelsveld. IIIde Deel. Met Plaaten. Te Haarlem, by F. Bohn. In gr. 8vo. 448 bl.
Leerredenen, door Joannes Clarisse, Predikant te Enkhuizen. Te Utrecht, by W. van Yzerworst, 1801. In gr. 8vo. 307 bl.
Tweetal Leerredenen van D. Frans Volkmar Reinhard, Keursaxischen Opper-Hofprediker, Kerkenraad en Opper-Consistoriaal Assessor. Uit het Hoogduitsch. Te Haarlem, by J.L. Augustini, 1801. In gr. 8vo. 83 bl.
Onderwys in de Kristelyke Geloofs- en Zedenleer, naar het Hoogduitsch van H.C. Bergen. Gevolgd, en meer geschikt ten gebruike der Hervormde Kristenen in ons Vaderland. Te Leyden en Amsterdam, by A. en J. Honkoop en W. van Vliet, 1801. In gr. 8vo. 314 bl.
Zedelyk Onderwys voor Schoolkinderen, door J.P. Jungst. Te Zutphen, by H.C.A. Thieme, 1801. In 8vo. 28 bl.
Een handvol Aanmerkingen op de Verandwoording van Mr. A.H. Metelerkamp, enz. Alom te bekomen. In gr. 8vo. 23 bl.
Vervolg en Afscheid der beoordeling van de zogenaamde Verantwoording der Classis van 't Westerkwartier en derzelver schendelyke Verdichtzelen gelogenstraft door den Schryver der Kerkelyke Bedenkingen; behelzende mede: een Beklag over de Vaderl. Bibliotheek en Letteroefeningen. Ook volgen 'er enige Vraagen over iemand, naer zyn eigen zeggen: niet dragende, gelyk veelen, het woord Gods te koop; en ten allen tyde triumpherende, XXV jaar. Te Groningen, by J. Oomkens, 1801. In gr. 8vo. 18 bl.
Natuurkundige Verhandelingen van de Bataafsche Maatschappy der Wetenschappen te Haarlem. Iste Deels 2de Stuk. Te Amsterdam, by J. Allart, 1801. In gr. 8vo. 204 bl. met vyf uitslaande koperen Plaaten.
Reis door Duitschland, Zwitzerland, Italie en Sicilie, van Fredrik Leopold, Graave van Stolberg. Uit het Hoogduitsch. Met Plaaten. IIIde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 8vo. 586 bl.
Leven en Daaden van Bonaparte, van deszelfs Kindsheid tot aan den Vreede van Luneville. Gevolgd door deszelfs merkwaardigste Verrigtingen, verheevene Gezegden en gepaste Antwoorden, benevens een aantal Byzonderheden, tot deszelfs onderscheidene Veldtogten betrekkelyk. Uit het Fransch vertaald. In den Hage, by I. van Clees, 1801. In gr. 8vo. 340 bl.
Memorie ter Verdediging van Lodewyk den XVI, opgesteld vóór het uitspreken van zyn Doodvonnis, door A.J. du Gour; behelzende hetzelve verscheiden, tot hiertoe onbekende, byzonderheden, betrekkelyk het gebeurde van dien tyd. Alomme te bekomen. In gr. 8vo. 220 bl.
Schets der Regeerkunde, in betrekking tot haare oogmerken en middelen. Door Mr. L.P. van de Spiegel, in leeven Raadpensionaris van Holland en Westfriesland, enz.
Proeve, om de verheffing van het diep vervallen Fabrykwezen te vereenigen met de belangen van den Koophandel, Zeevaart en Landbouw, door Pieter Vreede. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1802. In gr. 8vo. 60 bl.
Vrye Beschouwing van gedaane Voorstellen en Verzoeken, om, gelyk men zegt, ter aanmoediging van onze Inlandsche Fabrieken, den invoer van buitenlandsche Manufactuuren tegen te gaan of te belemmeren. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1802. In gr. 8vo. 37 bl.
Beschouwing van de mogelykheid, om de zo schadelyke en thans zo algemeen toeneemende Bedelary in de Bataafsche Republiek geheel uit te roeijen, en van het voordeel, 't geen daardoor aan de inwooners van dezelve zoude kunnen worden toegebragt; door P. Pous. Te Middelburg, by S. van Benthem, 1801. In gr. 8vo. 64 bl.
Hendrik Stillings Huislyk Leven. Eene waare Geschiedenis. Uit het Hoogduitsch. Te Arnhem, by J. Troost. In 8vo. 363 bladz.
Robert, of de Man zo als hy behoort te zyn. Als Burger, Echtgenoot en Vader geschetst. Eerste Afdeeling. Een Wederga van Eliza of de Vrouw zo als zy behoorde te zyn. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te West-Zaandam, by H. van Aken, en te Amsteldam, by J.F. Nieman, 1801. In gr. 8vo. 244 bl.
Verhandeling over den Oirsprong der Zeevaart; voorgeleezen in, en opgedraagen aan de Maatschappy van Verdiensten, ter spreuke voerende Felix Meritis; door A. Fokke Simonsz., Medelid dier Maatschappye. Met Caricatuur-plaaten. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn, 1801. In gr. 8vo.
Het Bygeloof der voorige Eeuwen en die der tegenwoordige, op eene Satyrique wyze geschetst. Doormengt met verscheiden gevallen, alsmede een Romanesque beschryving van een alouden Bouwval, en het daar by gelegen Gehugt. Te Amsteldam, by J. Tiel, 1801. In gr. 8vo. 149 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Verklaring van den Brief aan de Hebreen, door G. Bonnet, Doctor en Professor der H. Godgeleerdheid, en Academie-Prediker te Utrecht. IXde Deel. Te Utrecht, by W. van Yzerworst. In gr. 8vo. 417 bl.
De Geschiedenis, Lotgevallen en het Karakter van David, door J.L. Ewald. Iste Deel. Te Leyden en Amsterdam, by A. en J. Honkoop en W. van Vliet, 1801. In gr. 8vo. 270 bl., behalven het Voorwerk van XVI bl.
Leerredenen over de Geschiedenis van Ruth, door Filips Serrurier. IVde Deel. Te Amsteldam, by D. en J. Tol. In gr. 8vo. 354 bl.
Prysverhandelingen over de wyze, op welke men den minkundigen, ten klaarste en gemakkelykste, den Schepper kan leeren kennen in zyne volmaaktheden uit zyne Werken. Uitgegeeven door de Bataafsche Maatschappy: Tot nut van 't Algemeen. Te Amsteldam, by C. de Vries, H. van Munster en J. van der Hey, 1801. In 8vo. 277 bl.
Samenstel van Heelkunde, door Benjamin Bell, enz. Uit het Engelsch vertaald, enz. IIIde Deels 2de Stuk. Met Plaaten. Utrecht en Amsterdam, by G.T. van Paddenburg en Zoon, M. Schalekamp en W. Holtrop. In 4to. 146 bl.
Romeinsche Geschiedenissen, door M. Stuart. Met Kaarten en Plaaten. XIIde Deel; behelzende de Geschiedenis van het Gemeenebest, van den Dood der Gracchussen, tot aan dien van Marius. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 8vo. 578 bl.
Geschiedenis der Landing van het Engelsch-Russisch Leger in Noord-Holland; alsmede der Krygsbedryven en Politieke Gebeurtenissen, zoo aldaar, als in Vriesland en Gelderland, in den Jare 1799. Uit echte Stukken en Bescheiden, door L.C. Vonk. Met eene Kaart en Plaaten. IIde Deel. Te Haarlem, by F. Bohn, 1801. In gr. 8vo. 198 bl., en 177 bl. Bylagen.
De Rhyn, of Reis van Utrecht na Frankfort, hoofdzaaklyk langs de Oevers van den Rhyn, door T. Cogan. Uit het Engelsch. 4de en 5de Stuk. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz. In gr. 8vo.
Aandacht op Gethsemané en Golgotha, of Overdenkingen over Jesus Lyden, door R. Wouters. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek, 1801. In gr. 8vo. 12 bl.
Fathom en Melvil; door Smollet. Met Plaaten. Den vyftienden Druk van het Engelsch vry gevolgd. IIde Deel. In den Haage, by J C. Leeuwestyn. In gr. 8vo. 386 bl.
Henry. Door den Schryver van Arundel. Uit het Engelsch vertaald door Elizabeth Bekker, Wed. A. Wolff. IIIde en IVde Deel. Met Plaaten. Te Amsterdam, by de Wed. J. Doll. In gr. 8vo. 489 bl.
Mauritz en Augusta, of de Kinderen zo als zy behooren te zyn. Een Leesboek voor Ouders en Kinderen. Uit het Hoogduitsch door P.G. Witsen Geysbeek. Te Zutphen, by H.C.A. Thieme, 1801. In gr. 8vo. 201 bl.
Sidney en Eduard, of wat vermag de Liefde. Tooneelspel. Naar het Hoogduitsch gevolgd van Susanna van Brandemer, geb. Van Franklin. Te Rotterdam, by C. van den Dries, 1801. In 8vo. 76 bl.
Ransdorp, Tooneelspel. Door D.A. van de Wart. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek. In 8vo. 80 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Brieven van den Apostel Paulus, uit het Grieksch vertaald, met Aanmerkingen, door E.J. Greve. IIde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1801. In gr. 8vo. 416 bl.
Viering van den Vyftigjarigen Dienst, aan Christus Gemeente te Utrecht, den 29 November 1801. Door Jacobus Hinlópen. Tweede Druk. Te Utrecht, by W. van Yzerworst, 1801. In gr. 8vo. 36 bl.
Historische en Godsdienstige Beschouwing over het getroost en gelaten afsterven van Klaas Hooft, door Leenmannen van den Lande van Blois, op eisch van den Bailluw J. van Blarikum, plegtig ter dood veroordeeld, en voor het Rechthuis van de Banne Westzaan, op Saturdag den 31 October 1801, met de Koorde gestraft. Door S. Roorda van Eysinga, Predikant by de Hervormde Gemeente te Westzaan; benevens eene Leerrede over de Gedachten en Gevoelens, waartoe openbare Rechtsoeffeningen den Christen behoren op te leiden. Door N. Lobry, Predikant by de Hervormde Gemeente te Zaandyk. Ten voordele van des Overledens Weduwe en drie kleene Kinderen, uitgegeven, by H. van Aken, te Westzaandam, 1802. In gr. 8vo. 93 bl.
Eerste beginselen van den Godsdienst voor Kinderen van zeven tot tien jaren, in Huisgezinnen en Scholen. Te Leyden, by D. du Mortier en Zoon, 1801. In 8vo. 60 bl.
Lofrede op Herman Venema, door Jan Bakker, Predikant, en Praeceptor der Latynsche Schoolen te Amsterdam. Te Amsterdam, by P. den Hengst, 1801. In gr. 8vo. 99 bladz.
J.F. Blumenbach, over de aangebooren Verscheidenheid van het Menschelyk Geslagt: met een Brief aan Sir Joseph Banks, Ridder Baronet, &c. Naar den Latynschen derden Druk vertaald door F.J. van Maanen, Student in de Geneeskunde aan de Bataafsche Academie te Harderwyck. Te Harderwyck, by J. van Kasteel, 1801. In gr. 8vo. 340 bl. Met twee uitslaande Plaaten.
Bericht van eene Pletmachine, ingeleverd aan de Nationale Nederlandsche Huishoudelyke Maatschappye, door D. Macalester Loup, in den Haag. Te Haarlem, by C. Plaat en A. Loosjes Pz. In gr. 8vo. 8 bl.
Reis van Lord Macartney naar China. Door George Staunton. Met Plaaten en Kaarten. Vde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 8vo. 359 bl.
Reize na St. Domingo, gedaan door den Baron Van Wimpfen, en door hem beschreven in een aantal Brieven, behelzende zyne ontmoetingen en waarneemingen op zee, by zynen overtocht derwaards en van daar - Eene volledige beschryving van de ligging, staatsgesteltenis, voortbrengzels en handel van dat Eiland - De Zeden, Karakter en Levenswyze der Fransche Kolonisten aldaar; benevens een berigt van de Mulatten en Negerslaaven, derzelver aart en gedrag, alsmede de wyze, op welke zy behandeld worden. IIde Deel. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon. In gr. 8vo. 212 bl.
Abregé du Voyage du jeune Anacharsis en Grèce, dans le Milieu du Quatrième Siècle avant l'Ere Chretienne, de l'Abbe Barthelemy, à l'usage de la Jeunesse, avec la Vie de l'Auteur, par M. le Duc De Nivernois. II Tomes. Seconde Edition. à la Haye, chez I. van Cleef, 1801.
Bericht van den tegenwoordigen toestand der Bataafsche Bezittingen in Oost-Indie, en den Handel op dezelven. Door Dirk van Hogendorp. Tweede Druk. Te Delft, by M. Roelofswaert. In gr. 8vo. 194 bl.
Stukken, raakende den tegenwoordigen toestand der Bataafsche Bezittingen in Oost-Indie, en den Handel op dezelven; kunnende dienen ter beantwoording der Vraag; of de Handel op Oost-Indie niet anders dan door eene Maatschappy, met een uitsluitend Voorregt voorzien, en het bestuur over de Bezittingen aldaar hebbende, kan gedreeven worden. Uitgegeeven door D. van Hogendorp. Zynde een Vervolg op deszelfs Bericht wegens den tegenwoordigen toestand der Bataafsche Bezittingen in Oost-Indie, enz. In den Haage en te Delft, by J.C. Leeuwestyn en M. Roelofswaert. 464 Bl.
Verhandeling van het Wisselrecht; door Robert Joseph Pothier, Raad in de Praesidiale Rechtbank te Orleans, en Hoogleeraar in de Rechten aan de Universiteit aldaar Naar het Fransch, door Mr. Joannes van der Linden, Advocaat te Amsteldam. Te Leyden, by A. en J. Honkoop, 1801. In gr. 8vo. 262 bl.
Portrait van een braaf Mensch, of kort begrip der Zedekunde, in Dichtmaat. Naar het Fransch. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1801. In 8vo. 14 bl.
Levensgevallen van Joachim Penneschaft, in leven Schoolmeester en Voorzanger, te Y ..... Uit 's Mans nagelaaten Schriften, ten dienste der Schoolmeesters (vooral ten platten Lande) by een gezaameld en in orde gebragt, door H. Essenberg, Gerritsz. Te Amsterdam, by C. Fock, 1801. In gr. 8vo. 118 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Leerredenen over de Godlykheid der H. Schrift, door J.H. van den Doorslag, Predikant te Dordrecht. IIde Deel. Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, 1801. In gr. 8vo. 500 bl.
Schets der Middelen, waar aan het Christendom deszelfs Uitbreiding over den Aardbodem te danken heeft. Meerendeels naar het Hoogduitsch van L.T. Spittler. Te Delft, by M. Roelofswaert, 1801. In gr. 8vo. 84 bl.
Opwekkings-reede over Ephesen III:8. uitgesprooken te Rotterdam op den 13 Aug. 1801. voor de Algemeene Vergaadering van Neederlandsch Zendeling-Genootschap, ter voordplanting en bevordering van het Christendom, bezonder onder de Heidenen. Door Gerhardus Masman, Predikant te Utrecht, enz. Te Utrecht, by W. van Yzerworst, 1801. In gr. 8vo. 36 bl.
Gedenkschriften der Maatschappy van Zendelingschap, tot voordplanting van het Evangely in Heidensche Landen, enz. IIIde Deels 2de Stukje. Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, 1801. In gr. 8vo. 182 bl.
Gumal en Lina, eene Geschiedenis tot Nut en Vermaak der Jeugd; inzonderheid dienende om haar de eerste en voornaamste Grondwaarheden van den Godsdienst in te prenten. Door Kaspar Friedrich Lossius. Naar den vierden Druk uit het Hoogduitsch vertaald. Iste Deel. Te Amsterdam, by van Vliet en van der Hey, 1801. In 8vo. 302 bl.
Specimen Chemico Medicum Inaugurale &c. Of Scheikundig-Geneeskundige Proeve over de uitmuntende en uitgebreide werkzaamheid van het zuurmaakend beginzel op het menschelyk lichaam; tot het bekomen der Doctorale waardigheid in de Geneeskunde, te Utrecht opentlyk verdedigd, door G.W. van Toulon, op den 25 November 1801. Te Utrecht, by O.J. van Paddenburg. In 4to. 86 bl.
Verhandeling over de Spaansche Schaapen, enz. door C.P. Lasteyrie, Medelid van de Maatschappyen van Landbouw en der Philomatique te Parys, enz. Uit het Fransch vertaald. Met een Plaat. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1801. In gr. 8vo. 134 bl.
Verhandeling over den Rhynlandschen Slaaperdyk by Spaarndam, met betrekking tot deszelfs gevolgen, zo voor den Waterstaat van Rhynland, als voor de Stad Amsterdam; door F.W. Conrad, Commissaris Inspecteur over 's Lands Waterwerken en Waterstaat. Met twee Kaarten. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1802. In gr. 8vo. 58 bl.
Geschiedenis van de voornaamste Gebeurtenissen der Regeering van Frederik Willem II, Koning van Pruissen; tevens behelzende een Staatkundig Tafereel van Europa, zedert 1786 tot 1796; door L.P. Ségur den Ouden, voormaalig Afgezant aan verscheide Hoven. Iste Deel. Naar het Fransch. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn, 1801. In gr. 8vo.
Expeditie van Bonaparte in Egypte en Syrie, benevens die van den Generaal Desaix in het Hoog Egypte; door den Generaal Berthier, Chef van den Etat-Major Generaal van het Leger in het Oosten. - Vermeerderd met veele belangryke Nooten van Volney, Savary en Arvieux. Te Haarlem, by F. Bohn, 1801. In gr. 8vo. 214 bl.
James Bruce's Reis naar Abyssinie, en terug door de groote Woestyn van Nubie, verkort, met Aantekeningen van Blumenbach, Tychsen, Gmelin en den Nederduitschen Uitgeever. Met Plaaten IIde Deel. Te Amsterdam, by M. de Bruyn, 1801. In gr. 8vo 518 bl.
Gedachten over de Meiëry van 's Hertogenbosch en derzelver Inwoonders, in het begin der Negentiende Eeuw, door eenen Meiëryenaar. Te Amsterdam, by A.B. Saakes, 1801. In gr. 8vo. 80 bl.
Stichtelyke Zededichten, nagelaaten door Jonas Andries Repelaer. Te Dordrecht, by P. van Braam, 1801. In gr. 8vo. 110 bl.
De Tydperken van den Dag, in vier Bespiegelingen, door A. Loosjes, Pz. Met Plaaten Te Haarlem, by A. Loosjes, Pz. 1801. In gr. 8vo. 185 bl.
Reizen door de Holen des Ongeluks en Verblyven der Ellende, van K.H. Spiess. IIde Deel. Te Haarlem, by F. Bohn, 1801. In gr. 8vo. 222 bl.
Het Leven van Epaminondas, door A.G. Meiszner, 2de Stuk. Te Haarlem, by A. Loosjes, Pz. 1801. In 8vo. 96 bl.
Burgheim onder zyne Kinderen, of nieuwe Samenspraaken en Vertellingen, voor Kinderen van agt tot veertien jaaren; over de Natuur en het menschlyk Leven. Het Hoogduitsch van G.W. Mundt vry gevolgd Met Plaaten. Te Amsteldam, by M. Schalekamp, 1801. In 8vo. 223 bl.
De Kindervriend, of eerst onderwys in het Leezen, en by het Leezen, van Fredrik Eberhard van Rochow van Reckan. Te Groningen, by A. Groenewolt en Zoon, 1801. In 8vo. 110 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Praktyk des Bybels, of het Zedekundig Onderwys der Gewyde Schriften. IVden Deels 1ste en 2de Stuk. Te Amsteldam, by C. Covens. In gr. 8vo., te zamen 735 bladz.
Specimen Hermeneutico-Theologicum, exhibens vindicias facultatis, Apostolis Jesu Christi olim datae, peregrinis loquendi Sermonibus. Quod, annuente summo numine, praeside Jodoco Heringa, E.F. Theol. Doct. & Exeges. N.T. Pros. Publico examini submittit Scriptor Adrianus Christiaanse, Poortvlietensis. In coetu Christianorum Reformato Spankerano Sacerdos nuperrime Academiae Traject. Civis. d. XVII Junii 1801. H.L.Q.S. Traj. Batav. apud O.J. van Paddenburg. In 8vo. f. m. 147 pp.
Godsdienstige Vertoogen. Door Freerk Hoekstra, Leeraar der Doopsgezinden te Harlingen. Te Harlingen, by V. van der Plaats, 1800. In gr. 8vo. 57 bl.
Eenvoudige Beantwoording over het Bestaan van den Godsdienst. Door Petrus Schouten, Roomsch Priester en Pastoor te Alkmaar. Te Amsterdam, by F.J. van Tetroode en P van Buuren, 1801. In 8vo. 153 bl.
Aanleiding tot een vroeg en beginnend Godsdienst-onderwys, enz. Gepaard met Ophelderingen, die geschikt zyn, om Kinders van negen tot veertien jaaren te onderwyzen, enz. Met eene Voorrede, enz. Door Joannes Steenmeyer, Predikant te Vlaardingen. Te Utrecht, by W. van Yzerworst, 1801. In gr. 8vo. te zamen 389 bl.
Handleiding tot de Hervormde Belydenis en Evangelische Godvrucht. Door H. van Waardenburgh. Te Rotterdam, by C. van den Dries en Zoon. In 8vo. 72. bl.
Inwydings-Redevoering, over de verplichtingen des Verloskundigen, in het bestuur der Hartstochten, by de geboorte van den Mensch: In het openbaar uitgesproken door Adriaan van Solingen, op den 7 van Bloeimaand 1801, enz. Te Middelburg, by A.P. de Winter en de Wed. J.P. Gillissen. In gr. 8vo. 36 bl.
Verhandeling over de Levenskragt, volgens Dynamische grondbeginzelen; door J.E. Doornik, Med. Doctor te Amsterdam. Te Amsterdam, by L. van Es, 1802. In gr. 8vo. 131 bl.
Geschiedkundige Beschouwing van St. Domingo, door Bryan Edwards. Uit het Engelsch. 1ste Stuk. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1802. In gr. 8vo. Behalven de Voorrede, 76 bl.
De Staetkundige Oeconomie, door den Graeve De Verri. Uit het Fransch. Met Aenmerkingen. Te Leyden, by J. van Thoir, 1801. In gr. 8vo. 304 bl.
Reizen door de Staaten van Noord-America, en de Provintien van Opper- en Neder-Canada, in de Jaaren 1795, 1796 en 1797, ondernomen door Isaak Weld Junior. Naar den Derden Druk uit het Engelsch vertaald door S. van Hoek, Predikant te Aalburg en Heesbeen. Met Plaaten en Kaarten. In drie Deelen. Iste Deel. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn, 1801. In gr. 8vo. 391 bl.
Reize in de Binnenlanden van Africa, gedurende de Jaren 1795, 1796 en 1797, door Mungo Park. Benevens een Aanhangzel, behelzende Aardrykskundige Ophelderingen, door den Majoor Rennel. Met Kaarten en Plaaten. Naar de derde Uitgave uit het Engelsch vertaald. Iste Deel. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn, 1801. In gr. 8vo.
Nederduitsch Taalkundig Woordenboek. Door P. Weiland. B.C.D. Te Amsteldam, by J. Allart, 1801. In gr. 8vo. 626 bl.
De Ongelukkige door haare Geboorte, of Overblyfzel der gewettigde Ruwheid. In III Deelen. Uit het Hoogduitsch. Te Westzaandam, by H. van Aken, en te Amsteldam, by J.F. Nieman, 1801. In gr. 8vo. 178 bl.
Spookeryen. Korte Vertellingen uit het Ryk der Waarheid. Door S.C. Wagener. Met Plaaten. 3de Stuk. Amsterdam, by W. Holtrop, 1801. In 12mo. 189 bl.
Levensgeschiedenissen voor jonge lieden. IIde Deel; of, Het Leven van Hugo de Groot. Door C. Rogge. Te Leyden, by D. du Mortier en Zoon. In 12mo. 198 bl.
Magazyn van Spreekwoorden, opgehelderd door Voorbeelden en Vertellingen, tot een Leesboek voor de Jeugd. Te Amsterdam, by W. van Vliet, 1800. In 8vo. 186 bl. IIde Deel, 1801. 213 bl.
Nieuw Printeboek voor Kinderen, behelzende: Onderwerpen uit het Ryk der Natuur, der Wetenschappen, Kunsten en Ambachten, naauwkeurig afgebeeld, en in vyf Taalen, bevattelyk, beschreeven. No. IV en V. Te Zutphen, by H.C.A. Thieme. In 4to.
Plan van een nieuw en byzonder Instituut van Opvoeding voor Jongelingen van 8-14 jaaren. Door J.C. Feigler. Te Deventer, by J.H. ter Gunne, 1801. In gr. 8vo, 37 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Verhandelingen, raakende den Natuurlyken en Geopenbaarden Godsdienst, uitgegeeven door Teyler's Godgeleerd Genootschap. XXste Deel. Te Haarlem, by J. Enschedé en Zoonen en J. van Walré, 1802. In gr. 4to. 566 bl.
Onderzoek na de oogmerken, waar mede, en de wys, hoe de Lydens-geschiedenis van den Heiland, door elken Christen, moet overwoogen worden. Iets ter voorbereiding myner Medechristenen voor de viering der Lydens-weeken. Door J.L. Wolterbeek, Predikant te Amsteldam. Te Amsteldam, by J.A. Swalm, 1802. In gr. 8vo. 71 bl.
Beknopte Handleiding voor Leeraars van den Kristlyken Godsdienst, om verstandig en nuttig te prediken, over de Lydensgeschiedenis van Jezus Christus; enz. enz. Gevolgd naar het Hoogduitsch van L.Chr. Gottl. Schmid. Te Rotterdam, by C. van den Dries en Zoon, 1802. In gr. 8vo. Met het Voorwerk, 200 bl.
Proeve van Voorstellen voor arme en minkundige Christenen, door Gerhardus Masman, Predikant te Utrecht. Te Utrecht, by W. van Yzerworst, 1801. In 8 vo. 94 bl.
Zestal Kinderpreeken. Over Marcus X:13-16. Lucas II:51, 52. Mattheus XXVIII:19. 2 Timotheus III:15. Titus II:11, 12. en 1 Joannes II:28. Door Denzelfden. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1801. In 12mo. 266 bl.
Geneeskundig Magazyn. 2de Stuk. Te Delft, by M. Roelofswaert, 1801. In gr. 8vo. 226 bl.
Geschiedenis van de Kristlyke Kerk in de Achttiende Eeuw. Door A. Ypey, Lid van het Zeeuwsche Genootschap, en gewoon Hoogleeraar in de Kerklyke Geschiedenisse, aan de Hoogeschool te Harderwyk. IIIde Deel. Te Utrecht, by W. van Yzerworst, 1801. In gr. 8vo. 480 bl.
Gezantschap naar Thibet en Boutan; behelzende zeer merkwaardige byzonderheden deezer Landen, tot in 1793, door Samuel Turner, derwaards gezonden op last van Warren Hastings, Gouverneur van Bengalen. Met Aantekeningen van J. Castera. Iste Deel. Met Plaaten. Te Amsterdam, by W. Holtrop, 1801. In gr. 8vo. 462 bl.
Hieronymi de Bosch, Curatoris Academiae Lugduno Batavae, Carmen, viro prudentissimo, Rutgero Jano Schimmelpenninck, J.U.D. ad Pacem Ambianensem Batavorum Legato, Confecta Pace, salva Republica, redeunti dicatum II Junii MDCCCII. Cum hujus Pacis solemnia publice celebrarentur.
De Algemeene Vrede, gesloten te Amiens, den 27sten van Lentemaand, 1802. Toegezongen aan de Nederlanders, door Cornelis Loots. Uitgesproken in het Departement der Letterkunde van de Maatschappy Felix Meritis, den 21sten van Grasmaand, 1802. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek. In gr. 8vo; met de Voorafspraak, 24 bl.
Op den Algemeenen Vrede. Door S. Styl. Te Harlingen, by V. van der Plaats, 1802. In gr. 4to, 8 bl.
Lierzang op den Vrede van den 27 van Lentemaand, 1802. Opgedragen aan Hoofdbestuurders en Leden der Bataafsche Maatschappy, Tot Nut van 't Algemeen. Uitgesproken ter Vergadering van het Utrechtsche Departement, op den 21 van Grasmaand, 1802. Te Utrecht, by de Wed. J. van Terveen en Zoon. In gr. 8vo. 16 bl.
Europa bevredigd, in Lentemaand, des Jaars 1802; Lierzang. Door den Vrindenkring, ter Zinspreuk voerende: Kunst door Vrindschap volmaakter. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek. In gr. 8vo. 15 bl.
Alexis en Gualthur, of de wyze om Jongelingen tegen Ontucht te beveiligen. Een Boek ter bevordering van zedelyk en huislyk geluk. Onder de Spreuk: Per haec ad altiora. Te Amsterdam, by G. Warnars, 1801. In 8vo. 271 bl.
Nieuwe Ontdekkingen van Gottfried Immanuel Wenzel, omtrent de Spraak der Dieren, op reden en ondervinding gegrond. Uit het Hoogduitsch. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn, 1802. In 8vo. 196 bl.
Gumal en Lina, eene Geschiedenis tot Nut en Vermaak der Jeugd; enz. Door K.F. Lossius. IIde Deel, bevattende eene Inleiding in de Waarheden van den Kristlyken Godsdienst; en IIIde Deel, bevattende het Onderwys in de voornaamste Waarheden van den Kristl. Godsd. Te Amsterdam, by van Vliet en van der Hey, 1801. In 8vo. 353 en 275 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
H. van Herwerden, over het Euangelie van Joannes. Vde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 8vo. 532 bl.
Proeve over de Waardy en het Gezag van de Leere der Apostelen. Door J. Clarisse, Predikant te Enkhuizen. Te Hoorn, by J. Breebaart, 1801. In gr. 8vo. 295 bl.
Nadenken over myzelven, door J.C. Lavater. Uit het Hoogduitsch vertaalt door M ... - Tweede en verbeterde Uitgave. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1802. In gr. 8vo. 46 bl.
Godsdienstige Jaarkring der Theophilantropynen, of God vereerers en Menschenvrienden, enz. 3 en 4de Stukje. Te Amsterdam, by G. Warnars, 1801. In 8vo. 314 bl.
De Staatkundige Handhaving van der Ingezetenen Gezondheid en Leven aangepreezen, en in eenige Proeven voorgedragen, door Matthias van Geuns, Med. Doctor, Professor, Archiater, enz. te Utrecht. Uit het Latyn vertaald, door H.A. Bake, Med. Doct. Praelect. enz. te Leiden. Met bygevoegde Verhandelingen van den Schryver en een Brief van den Vertaaler. Te Amsterdam, by J. Allart, 1801. In gr. 8vo. 538 bl.
Nog nooit geopenbaarde Voorschriften voor Tabaksfabrikeurs, Tabakshandelaars, Tabaksrookers en Tabakssnuivers, om, op de goedkoopste en beste wyze, iedere Uit- en Inlandsche soort van Rook- en Snuiftabak te vervaardigen, enz. Uit het Hoogduitsch. Te Zutphen, by H.C.A. Thieme, 1802. In 8vo. 59 bl.
Geschiedenis van de Kristlyke Kerk in de Achttiende Eeuw. Door A. Ypey. IIIde Deel.
De Geschiedenis van het Leven van M.T. Cicero. Door Middleton. Uit het Engelsch door W.J. Zillesen, Rector der Latynsche Schoolen te Middelburg. Iste Deel. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1801. In gr. 8vo. 476 bladz. nevens eene Voorreden van 34 bladz.
Het merkwaardigste Jaar van myn Leven. Door A. von Kotzebue. Amsterdam, by H. Gartman, J.W. Smit, en W. Holtrop, 1802. In gr. 8vo. II Deelen. Te samen 477 bl.
De bekeerde Weduwe, (waarschynelyk geen Roman.) Niet vertaald. Te Zwolle, by J. de Vri, 1801. In gr. 8vo. II Deelen. Te samen 296 bl.
Het beteugeld Geweld, of Alkmaar op den zeventienden van Wynmaand 1799. Tooneelspel in vyf Bedryven. Door Willem Hofdyk. Te Alkmaar, by C. Molkman, 1801. In 8vo. 236 bl.
Zonderlinge Levensgevallen van Jan Weltevreeden. Een aangenaam Leesboekje voor Kinderen. In Zamenspraaken tusschen een' Meester en zyne Leerlingen. Door H. Essenberg, Gerritsz. Te Amsteldam, by J. Tiel. In 8vo. 59 bl.
Nieuwe Nederduitsche en Maleidsche Woordenschat en Spraakkunst, ten gebruike van Nederlanders, die naar de Indiën gaan. Amsterdam, by W. Holtrop, 1802. In 8vo. 104 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Pars Theologiae Christianae Theoretica. In compendium redegit Hermannus Muntinghe, Theol. Doct. & Histor. Eccles. in Academia Groningana Professor Ordinarius. Hardervici, apud J. van Kasteel, 1801. In 8vo. f. in. 732 pp.
Christelyk Huis- en Handboek, of Bespiegelingen voor elken Dag des Jaars; ter bevordering van Geloof in J.C. en Christelyke Godzaligheid. Door J.L. Ewald, Doct. der Godgel. en tweeden Predikant aan de St. Stefanus Gemeente te Bremen. Uit het Hoogd. door J. Clarisse, Pred. te Enkhuizen. Iste Deel. Te Utrecht, by W. van Yzerworst, 1801. In gr. 8vo. 638 bl.
De Peinzende Kristen van Petrus Broes in eene Verzameling van Godsdienstige Bespiegelingen gevolgd, door A.L. Kaldenbach, Lid van verscheiden Letterkundige Genoodschappen. Met Plaaten. Te Amsteldam, by J.B. Elwe, 1801. In gr. 8vo. 521 bl., met eene Voorrede van XII bl.
Vrye Gedagten over den Kinderdoop. Door Alethophilus. Alom te bekoomen. 1801. In gr. 8vo. 64 bl., met eene Voorreden van XXXII bl.
Verhandelingen en Waarneemingen, ter bevordering der Genees-, Heel-, Verlos- en Scheikunde. Iste Deels 2de Stuk. Te Leyden, by A. en J. Honkoop. In gr. 8vo. 150 bl.
Dissertatatio Chemico-Medica Inauguralis de efficacitate Principii Oxygennetici in Corpus Animale &c. Dat is: Schei- en Geneeskundige Inwydings - Verhandeling, over het vermogen van het zuurmaakend beginzel op het dierlyk lichaam, zo in den gezonden, als in den ziekelyken staat: ter bekoming der Doctoraale waardigheid in de Geneeskunde, aan de Leidsche Hooge-Schoole, verdedigd, door Aaron de Pinto Junior. Te Leiden, by D. du Saar, 1802. In gr. 8vo. 72 bl.
Algemeene Geschiedenis der Letterkunde voor de Studeerende Jeugd en voor alle Letterminnaaren, door L. Wachler, Phil. Doctor, Rector en Professor van het Gymnasium te Herford. Naar het Hoogduitsch. 1ste Stuk. Te Leyden, by J. van Thoir, 1801. In gr. 8vo. 113 bl.
Het Leeven van Toussaint Louverture, Opperhoofd der opgestaane Negers van St. Domingo; gevolgd van eenige Aantekeningen wegens sommige Persoonen, die deel gehad hebben in de Omwenteling van dat Eiland, en de eerste Krygs-operatien van den Generaal Leclerc, door Dubroca. (Uit het Fransch.) Met een Pourtrait. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1802. In gr. 8vo. 70 bl.
Reize in Hongaryen, enz. door Robert Townson, L.L.D. enz. Uit het Engelsch. IIde Deel. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn, 1801. In gr. 8vo. 380 bl.
Disputatio Historico-Critica de Panaetio Rhodio Philosopho Stoico.
The hundred Thoughts of a Young Lady, published in English and French, by A.J. Lemierre. To which are added moral Apologues and Miscellanies; and also an allegorical Description of a Young Man's Journey to the Land of Happiness. With a Map and Plate. A new Edition, Revised and Corrected. London: printed for J. Mawman, 1801. In 12mo, 173 pp.
Maria Muller. Uit het Hoogduitsch vertaald door J.F.N. Te Westzaandam by H. van Aken, en te Amsteldam by J.F. Nieman, 1801. In gr. 8vo. 227 bl.
Verzoening en Rust. Een Vervolg op Kotzebue's Menschenhaat en Berouw. Tooneelspel. Door Julius von Soden. Te Amsterdam, by de Wed. J. Dóll, 1801. In 8vo. 146 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Verhandelingen, uitgegeeven door Teyler's Godgeleerd Genootschap. XXste Deel.
Lessen over het Leeraars-ambt, in de Christlyke Kerk. Door J. Konynenburg, Hoogleeraar in de Godgeleerdheid en Kerklyke Geschiedenissen, aan het Kweekschool der Remonstranten. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1802. In gr. 8vo. 273 bl.
H. van Herwerden, over het Euangelie van Joannes. VIde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 8vo.
Overdenkingen van den aart, de bewaaring, de opheldering en uitbreiding van het Euangelie vóór de geboorte van Jesus Christus. Door C. van der Leeuw, Predikant te Hoorn. 5de Stukje. Te Utrecht, by W. van Yzerworst, 1801. In gr. 8vo. 202 bl.
's Menschen Geluk op deeze Waereld. Te Harlingen, by V. van der Plaats. In gr. 8vo. 89 bl.
Verhandelingen van het Provinciaal Utrechtsch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. IXde Deel, 3de Stuk. Te Utrecht, by B. Wild en J. Altheer, 1801. In gr. 8vo. 210 bl.
Verhandeling over het Galvanismus en deszelfs geneeskundige aanwending, door Fredrik Ludwig Augustin, Med. et Philos. Doctor, enz. Uit het Hoogduitsch vertaald, door W. van Rees, Med. Doctor. Te Arnhem, by J.H. Moeleman Junior en Comp., 1801. In gr. 8vo. 62 bl. met eene uitslaande Plaat.
De Staatsomwenteling van 1795 in haaren aart, loop en gevolgen beschouwd. Te Leyden, by D. du Mortier en Zoon, 1801. In gr. 8vo. 231 bl.
Reizen naar de Kaap de Goede Hoop, Ierland en Noorwegen, in de Jaaren 1791 tot 1797; door Cornelius de Jong, met het, onder zyn bevel staande, 's Lands Fregat van Oorlog, Scipio. Iste Deel. Met Plaaten. Te Haarlem, by F. Bohn, 1802. In gr. 8vo. 274 bl.
Alexander de Veroveraar, door Dr. Fessler. Uit het Hoogduitsch, door M. Stuart. Te Amsterdam, by J. Allart, 1801. In gr. 8vo. 485 bl.
Nieuwe Verhalen. Door H. Toelens C.Z. Te Rotterdam, by J. Hofhout en Zoon, 1801. In gr. 8vo. 138 bl.
Verhandeling over de algemeene Gelaatkunde der onderscheidene leeftyden van den mensch, waarby gevoegd is eene naauwkeurige beschryving van een Mensch-horologie, met de noodige ophelderende Aantekeningen. Voorgeleezen in, en opgedraagen aan de Maatschappy van Verdiensten, ter Spreuke voerende Felix Meritis. Door Arend Fokke Simonsz. Met Kunstplaaten. Te Amsterdam, by G. Roos, 1801. In gr. 8vo. 89 bl.
Czaar Peter III. Treurspel, door A. Kraft. Te Amsterdam, by J. Allart, 1801. In gr. 8vo. 112 bl.
Candor, of de Grafkelder in het Bosch; Toneelspel, door J. Kisselius. Te Dordrecht, by E. Bonte, 1801. In 8vo. 105 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Verklaring van Paulus Brief aan de Galatiërs, door Paulus Bosveld, Predikant te Dordrecht. II Deelen. Te Dordrecht, by P. van Braam, 1802. In gr. 8vo. 430 bl. behalven de Voorreden van LII bl.
Vertoogen over het waare geschiedkundig oogpunt, waaruit het laatste Lyden van Jesus Christus beschouwd moet worden. Opgehelderd uit het voorig gedeelte der Euangelische Verhaalen, door een Lidmaat der Hervormde Gemeente. Met eene aanpryzende Voorrede van Thomas Hoog, Predikant by dezelve Gemeente te Rotterdam. Iste Deels 1ste Stuk. Te Rotterdam, by P. Holsteyn, 1802. In gr. 8vo. 222 bl.
De Pligten der Samenleeving. Een Volksboek. Uitgegeeven door de Bataafsche Maatschappy: Tot Nut van 't Algemeen. Te Amsterdam, by C. de Vries, H. van Munster en J. van der Hey, 1801. In 8vo. 360 bl.
Betoog van het Schadelyke der Vooröordeelen omtrend het Horoscooptrekken en Planeetleezen; benevens Betoog: Dat noch Comeeten, noch Planeeten, op de lotgevallen der Menschen eenigen onmiddelyken invloed hebben. Uitgegeeven door de Maatschappy: Tot Nut van 't Algemeen. Te Amsterdam, by C. de Vries, H. van Munster en J. van der Hey, 1802. In gr. 8vo. 240 bl.
Proefmatig Betoog van een volkomen Leerstelsel over de Natuur en Bestemming der Dieren, en de Pligten der Menschen omtrent dezelven; door L. Smith, Dr. der Godgel., K. Deensche Prof. der Wysbeg. enz., Slotpr. te Friedensb. en Hoofdpr. te Asminderod enz. in Seeland. Uit het Hoogduitsch. In 's Gravenhage, by Vosmaer en Zoonen, 1802. In gr. 8vo. Te zamen 754 bl.
Bedenkingen en Aanmerkingen over den Waterstaat van Rhynland, en over eene Uitwatering te Catwyk; door A.P. Twent. In 's Graavenhaage, by de Wed. J.P. Wynants, 1802. In gr. 8vo. 79 bl.
Buonaparte als Mensch, Burger, Krygsman en Regent geschilderd; benevens Aanmerkingen over de nieuwste Constitutie der Fransche Republiek. Door Orthodoxos Phileutheros. Alom te bekomen. 1802. In gr. 8vo. 350 bl.
Gezantschap naar Thibet en Boutan; behelzende zeer merkwaardige byzonderheden deezer Landen, tot in 1793; door Samuel Turner, derwaards gezonden op last van Warren Hastings, Gouverneur van Bengalen. Met Aantekeningen van J. Castera. IIde Deel. Met Plaaten. Te Amsterdam, by W. Holtrop, 1801. In gr. 8vo. 392 bl.
De Twee Moeders, of de Laster. Door Mevrouw De Genlis. Uit het Fransch vertaald, door Elizabeth Bekker, Wed. A. Wolff. III Deelen. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn, 1802. In gr. 8vo. 372, 358 en 330 bl.
Anecdoten van Vrouwen, welke zig, geduurende de Fransche Omwenteling, door haare Huwlyks-, Ouder- en Kinder-liefde beroemd gemaakt hebben. Uit het Fransch vertaald. In den Hage, by I. van Cleef, 1802. In gr. 8vo. 204 bl.
De Amsterdamsche Kermis, in derzelver oirsprong, voortgang en tegenwoordigen staat, beschouwd, in eene Verhandeling, voorgeleezen in, en opgedraagen aan, de beide Amsterdamsche Departementen der Bataafsche Maatschappy Tot Nut van 't Algemeen; door A. Fokke, Simonsz. Met Caricatuur plaaten. Te Haarlem, by F. Bohn, 1801. In gr. 8vo. 106 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Geschiedenis der Menschheid naar den Bybel, door Herman Muntinghe. Iste Deel. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 8vo. 413 bl.
Leerredenen over de Godlykheid der H. Schrift, door J.H. van den Doorslag, Predikant te Dordrecht. IIIde Deel. Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, 1802. In gr. 8vo.
Eenige Bybelsche Tafereelen van leerzaame sterfgevallen en uiteinden, voorgesteld in eene proeve van Leerredenen, door J. van der Roest, Evangeliedienaar te Haarlem. Te Haarlem, by J.L. Augustini, 1802. In gr. 8vo. 198 bl.
Drie Leerredenen, over de Gelykenis van den Verloren Zoon; ter Voorbereiding tot, Viering en Nabetrachting van het H. Avondmaal. Door P. Beets Pz., Leeraar der Doopsgezinden te Westzaandam. Te Amsterdam, by W. Brave, en te Zaandam, by H. van Aken, 1802. In gr. 8vo. 74 bl.
De Goddelyke Hulpe, geduurende eenen Vyftig-jaarigen Euangelie-dienst, in de Hervormde Gemeente van Jezus Christus te Montfoort, herdacht en erkent: op den 27 Juny 1802. Door Christiaan Moltzer, Euangelie-dienaar aldaar. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1802. In gr. 8vo. 55 bl.
Opwekking tot Boetvaardigheid, over Amos VII:4, 5, 6. gepredikt den 5den July 1801, te Bremer-Lehe, toen andermaal, door eenen vreesselyken Brand, behalven de hecht gebouwde Kerk, Toren en Klokken, nog meer dan veertig Huizen, binnen den tyd van drie uuren, in den asch gelegd en verteerd zyn. Door C.G.S. Begemann, Leeraar der Hervormde Gemeente aldaar. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Amsteldam, by A.B. Saakes, 1802. In gr. 8vo. 43 bl.
Opwekking tot Dankbaarheid aan God voor het Geschenk van den Algemeenen Vrede; voorgesteld aan de Gemeente te Nieuwendam, op Woensdag den 2den Juny 1802, door G. Ryk, Predikant aldaar. Te Amsterdam, by J. van der Hey, 1802. In gr. 8vo. 20 bl.
Godsdienstige Redevoering, en Dankzegging aan God, voor het Geschenk van den Algemeenen Vrede; uitgesproken by de Kristelyke Gemeente, genoemd de Remonstrantsch Gereformeerde, te Leiden, door derzelver Leeraar J. Roemer. Te Leiden, by D. du Mortier en Zoon, 1802. In gr. 8vo. 20 bl.
Examen du Systeme de Dupuis & Volney sur l'origine de la Religion Mosaique & Chretienne. Par J.F. van Beeck Calkoen, Professeur de Mathematiques a l'Université de Leide, &c. Pièce, qui a remporté le prix de la Societé de Teyler, & qui a eté traduite du Hollandois de son aveu. a Amsterdam, chez P. den Hengst, 1802. In gr. 8vo. 155 p.
Pharmacologiae Universae Pars III, &c. Dat is: Algemeene Verhandeling over de kennis der Geneesmiddelen; ten dienste zyner Leerlingen weleer opgesteld door F.J. Voltelen, in leven Med. Doctor en Hoogleeraar in de Genees- en Scheikunde te Leyden. IIIde Deel. Te Leyden, by J. van Thoir, 1802. In gr. 8vo. 262 bl.
Hugonis Grotii, Batavi, Parallelon Rerumpublicarum Liber tertius: de moribus ingenioque populorum Atheniensium, Romanorum, Batavorum.
Vergelyking der Gemeenebesten, door Hugo de Groot. Derde Boek: over de zeden en den inborst der Athenienseren, Romeinen en Hollanderen. Uit een echt Handschrift uitgegeeven, in 't Nederduitsch vertaald, en met Aanmerkingen opgehelderd, door Mr. Johan Meerman, Heer van Dalem en Vuren. IIde Deel. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz. 1802. In gr. 8vo. 624 bl.
Reize van Amsterdam over Madrid en Cadix naar Genua, in de Jaaren 1797 en 1798. Naar het Hoogduitsch van Christian August Fischer. Met een Aanhangzel, over het reizen in Spanje. Te Leyden, by L. Herdingh, 1802. In gr. 8vo. 385 bl.
Het Leven van Buonaparte. Naar het Fransch, door Mr. J. van der Linden, Advocaat te Amsterdam. 1ste Stuk. Te Amsterdam, by J. Allart, 1801. In gr. 8vo. 101 bl.
Weekblad voor den zoogenaamden Gemeenen Man, uitgegeeven door het Departement Stad en Lande, behoorende tot de Maatschappy Tot Nut van 't Algemeen. IVde Deel. Te Groningen, by W. Zuidema. In gr. 8vo. 416 bl.
De heilzaame Invloed van den Vreede op het Maatschappyelyk Leeven. Door Jan Braams. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1802. In gr. 8vo. 21 bl.
Poëtische Eerstelingen van Hendrik Meijer, Junior. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek, 1802. In gr. 8vo. 180 bl.
Octavia, Treurspel, door A. van Kotzebue. Te Amsterdam, by J.W. Smit, 1802. In 8vo. 162 bl.
Baijard, Tooneelspel, door A. van Kotzebue. Te Amsterdam, by W. Holtrop, 1802. In 8vo. 182 bl.
Gustaaf Wasa, Tooneelspel, door A. van Kotzebue. Te Amsterdam, by J.W. Smit, 1802. In 8vo. 174 bl.
Julia's Reizen en Lotgevallen, in Engeland en Frankryk. Uit het Hoogduitsch. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn. In gr. 8vo. 312 bl.
Tafereelen uit het Menschlyk Leven. Uit onderscheidene Schryvers byëenverzameld, door A. Bruggemans. Te Dordrecht, by E. Bonte, 1801. In gr. 8vo. 180 bl.
Uitgezogte Analogische en Etimologische Gronden van Nederduitsche Letter- en Taalkunde, door B. der Kinderen. Te Amsteldam, by G. Roos, 1802. In gr. 8vo. 110 bl.
De Nederlandsche Kindermeid. Een Meubil voor de Kinderkamer. Amsterdam, by W. Holtrop, 1802. In 8vo. 99 bl.
Het ongelukkig Huisgezin, of de ontdekte Vlucht; Tooneelspel in vyf Bedryven. (Niet vertaald.) Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek, 1802. In 8vo. 95 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Aanduidingen en Baarblykelykheden van eenen Toekoomstigen Staat, door T. Watson. Uit het Engelsch. Te Leyden, by J. van Thoir, 1802. In gr. 8vo. 258 bl.
Prysverhandeling van den Heer Ancillon, den Vader, Predikant te Berlyn. Bekroond door het Genootschap La Conception, te Rouaan, op de Vraag: Welke zyn, behalven de Godlyke Ingeeving, de kenmerken, die de voortreflykheid der Gewyde Schriften boven die der Ongewyde bewyzen? Uit het Fransch. Met eene aanpryzende Voorrede van den Heer J. Scharp, Dr. der H. Godg. en Leeraar by de Ned. Herv. Gemeente te Rotterdam. Te Leyden, by J. van Thoir, 1802. In gr. 8vo. 259 bl.
Gedachten over Geestlyke Oden en Liederen; inzonderheid tot gebruik by den openbaren Godsdienst. Uitgegeven door Ahasuerus van den Berg. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1802. In 8vo. 130 bl.
Het Leven van Paulus den Apostel, enz. door P. Haack. IIde Deels 2de Stuk. Te Altona en Amsterdam, by J. Schultz en W. Brave. In gr. 8vo. 300 bl.
Gedenkschriften der Maatschappy van Zendelingschap, tot voordplanting van het Evangely in Heidensche Landen, opgericht binnen London, enz. Uit het Engelsch. IVde Deels 1ste Stuk. Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, 1802. In gr. 8vo. 200 bl.
Disputatio Juris de Loco Ciceronis, &c. Dat is: Rechtsgeleerde Verhandeling over het Werk van Cicero over de Wetten, geschreeven door den Heer E.C. d'Engelbronner, en door denzelven, onder den beroemden Hoogleeraar H.C. Cras, te Amsterdam, in het openbaar verdeedigd, op den 31 May 1802. Te Amsterdam, by P. den Hengst. In 4to. 108 bl.
Zakboek ter bewaaring eener duurzaame Gezondheid, uitgegeeven door Frederik Hildebrandt, gewoon Hoogleeraar in de Natuur-, Schei- en Geneeskunde te Erlangen. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Franeker, by D. Romar en Is. Verwey, 1802. In gr. 8vo. 224 bl.
Algemeen Handboek voor Kunstenaars, Chemisten, Fabricanten en Handwerkslieden. Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, 1802. In gr. 8vo. 168 bl.
Byvoegsels en Aanmerkingen, bestaande in noodige Naleezingen voor de Vaderlandsche Historie van Jan Wagenaar, door Mr. H. van Wyn. IIde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 8vo. 511 bl.
Schetsen van den Staat van Zeden en Gevoelens in de Fransche Republiek, op het einde der achttiende Eeuw, in eene reeks van Brieven, door Helena Maria Williams. Uit het Engelsch vertaald. 1ste en 2de Stuk, of 't Iste Deel. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz. In gr. 8vo. 278 bl.
Zendelings-reis naar den Stillen Oceaan, onder het bevel van James Wilson. Uit het Engelsch. Met Kaarten en Plaaten. IIde Deel. Te Dordrecht, by Blussé, en te Amsterdam, by Allart. In gr. 8vo. 414 bl.
Leven en Daaden van Moreau. Tot op den Vrede van Luneville. Behelzende zyne Veldtogten aan den Rhyn en in Italiën, de voorbeelden van Grootheid, Schranderheid en Dapperheid, welken hem kenschetzen. In den Haage, by J.C. Leeuwestyn, 1802. In gr. 8vo. 170 bl.
Kleine Dichterlyke Handschriften. XIIIde Schakeering. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek. In gr. 8vo. 168 bl.
Orestes, Treurspel. Van den Heer De Voltaire. Naar het Fransch gevolgd. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek, 1802. In 8vo. 84 bl.
Selico en Berissa, of de Liefde onder de Negers, Toneelspel. Gevolgd naar het Hoogduitsch van Gustaaf Hageman. Te Groningen, by H. Eekhof Hz. 1802. In 8vo. 130 bl.
Godsdienstig Handboekjen voor Jongelingen op Hoge en Lage Scholen. Van A.G. Niemeyer. Uit het Hoogduitsch. Leeuwarden, by P. Wiarda, 1802. In 12mo. 128 bl.
Tafereelen tot nut en vermaak voor de Jeugd. In Proza en Poëzy. Met Platen. Te Zwolle, by J. de Vri, 1801. In gr. 8vo. 136 bl.
De Vaderlandsche Historie in Themata, vervattende, in eene zaakelyke en tevens beknopte orde, alle de voornaamste gebeurtenissen, die, van den aanbeginne des Lands, tot heden toe, in ons Vaderland zyn voorgevallen. Vyfde verbeterde en vermeerderde Druk. Te Amsteldam, by A.B. Saakes, 1801. In 8vo. 208 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Invloed en Uitwerking van het Christendom, op de Vorming en den Toestand der Volkeren van Europa. Door Tyge Rothe, Koninglyke Deensche Staatsraad. Naar het Hoogduitsch vertaald door S. van Hoek, Predikant te Aalburg en Heesbeen. III en IVde Deel. Te Utrecht, by W. van Yzerworst. In gr. 8vo. 492 en 509 bladz.
Verstrooide Gedachten over verschillende Onderwerpen, uitgegeeven voor Leeraars en Vrienden van Godsdienst en Godgeleerdheid. Te Franeker, by D. Romar, 1802. In gr. 8vo. 176 bl.
Bybelsche Tafereelen, byzonder ter opscherping van den Smaak en het Gevoel voor de Euangelische Geschiedverhalen, in Leerredenen geschetst; door F. van Teutem, Leeraar by de Gemeente der Remonstranten te Gouda. Te Rotterdam, by C. van den Dries en Zoon, 1802. In gr. 8vo. 218 bl.
De vier Euangelische Geschiedverhaalen, met betrekking tot Jesus, onzen dierbaaren Zaligmaker, vooral ten nutte van de Jeugd en mingeoeffenden, tot een gebracht, opgehelderd, en eenvoudig voorgedragen, in 52 leerzaame Gesprekken, tusschen eenen jongen Leerling en zynen geliefden Leermeester. Door J.W.C. Tenckinck, Leeraar by de Hervormden, te Venhuizen. Iste Deel. Te Hoorn, by J. Breebaart, 1802. In gr. 8vo. 343 bl.
Redevoering ten betoge dat alle verbetering van maatschaplyke inrichtingen met de verbetering van den Mensch zelven moet begonnen en voordgezet worden, uitgesproken op den 30 van Zomermaand 1802, door C.W. Westerbaen. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1802. In gr. 8vo. 45 bl.
Nieuwe Verhandelingen van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelyke Wysbegeerte te Rotterdam. IIde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 4to. 274 bl. Met negen uitslaande Plaaten.
Reis door Duitschland, Zwitserland, Italie en Sicilie, van Fredrik Leopold Graave van Stolberg. Uit het Hoogduitsch. Met Plaaten. IVde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart. In gr. 8vo. 386 bl.
Geschiedkundige Beschouwing van St. Domingo, door Bryan Edwards. Uit het Engelsch. 2de Stuk. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1802. In gr. 8vo. 98 bl.
Character-Schets der Vrouwen, door Carl Friedrich Pockels, Geheimraad van den Hertog van Brunswyk-Lunenburg. Naar het Hoogduitsch: door Mr. Joannes van der Linden, Advocaat te Amsteldam. IIde Deel. Te Leyden, by A. en J. Honkoop, 1802. In gr. 8vo. 167 bl.
Algemeen-nuttige Natuurbeschouwingen, tot bevordering der kennis van de Natuur, den Landbouw, en andere Weetenschappen, enz. Door C.C. André en J.M. Bechstein. Uit het Hoogduitsch. January, February en Maart. Te Leyden, by J. van Thoir, 1802. In gr. 8vo. te zamen 271 bl.
Fabelen en Vertelsels, door A.L. Barbaz. IIde Deel. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek, 1801. In gr. 8vo. 93 bl.
Zak-Bibliotheek van Vernuft en Smaak. Vde Deel. Met Plaaten. Te Amsterdam, by J. Allart. In 128. 274 bl.
Carolina en Walmond, of de geboete Misstap; Tooneelspel, door B.A. Fallee. In den Haag, by B.A. Fallee, 1802. In 8vo. 86 bl.
Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Verhandeling, over den waaren aart en het aanwezen van 's Menschen zedelyk verderf en onmagt ten goede; naar de uitspraaken der Rede en H.S. betoogd en verdedigd. Door H.W.C.A. Visser, Predikant te Warns en Scharl. Te Sneek, by C. van Gorcum, 1802. In gr. 8vo. 334 bl.
Zedekundige Schoonheden van Dr. H. Blair. Naar den Vierden Druk uit het Engelsch. Te Amsterdam en Haarlem, by J.W. Yntema en Comp. en A. Loosjes Pz., 1802. In 8vo. 344 bl.
Kort Begrip der Algemeene Geschiedenis, van de Schepping der Wereld af, tot het einde der Agttiende Eeuw. Door Ysbrand van Hamelsveld. Met Plaaten. Te Amsterdam, by J. Allart, 1802. In gr. 8vo. Behalven het Voorbericht, 652 bl.
Taalkundige Bydragen tot den Frieschen Tongval, door Ev. Wassenbergh, Hoogleeraar in de Grieksche en Nederduitsche Taalkunde, enz. te Franeker. 1ste Stuk. Te Leeuwarden, by D.v.d. Sluis, 1802. In gr. 8vo. 193 bl.
Geschiedkundige Beschouwing van St. Domingo, door Bryan Edwards. Uit het Engelsch. 3de Stuk. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1802. In gr. 8vo. 120 bl.
Clara du Plessis en Clairant; zynde eene Familiegeschiedenis van Fransche Geëmigreerden; door August la Fontaine. Te Zwolle, by J. de Vri, 1802. In gr. 8vo. II Deelen; te zamen 612 bladz.
Willem Tell, of het verlost Helvetie. In vier Boeken. Naar het Fransch van Florian, door J. Kisselius. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz. 1802. In gr. 8vo. 107 bl.
Othello, of de Moor van Venetien; Treurspel. Gevolgd naar het Fransch van Ducis. Te Groningen, by H. Eekhoff, H.Z. 1802, In 8vo. 109 bl.
De Poëet, of de Rymdrift, Blyspel, gevolgd naar het Fransche van Piron, door A.L. Barbaz. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek, 1801. In 8vo. 149 bl.
De Triömf van den Poëet, of de Verrassing, Blyspel, door A.L. Barbaz. Te Amsteldam, by P.J. Uylenbroek, 1802. In 8vo. 61 bl.
Deugdryke Voorbeelden en Zedelyke Gesprekken voor de Jeugd; door F. van Aken. Met Plaaten. 2de en 3de Stukje. Te Amsterdam, by de Erve W. Houtgraaf, 1802. Te zamen 152 bl. basterd Formaat.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Keurige narichten, wegens de handelwyze der oude kerk, en die van Rome, ten opzigte van heidensche en kettersche boeken.
Waarneeming, wegens de prikkelbaarheid (Irritabiliteit) der zenuwen. Door Everard Home, Esq. F.R.S.
Verslag der ontdekkinge van vier by de twee vroeger waargenomene satelliten by de planeet Uranus, alsmede van de rugwaards gaande beweeging der oude satelliten, met eene verklaaring der oorzaak van derzelver verdwyning op zekere afstanden van de planeet. Door William Herschel, L. DD. F.R.S.
Characterschets van den grooten Montesquieu, eigenhandig opgemaakt.
Tegenwoordige staat van de Kaap de Goede Hoop.
Uittrekzel eener reize om De la Pêrouse op te zoeken, gedaan in de jaaren MDCCXCI tot MDCCXCIV, ontleend uit het reisverhaal van M. Labillardiere, een der Natuurkundigen, tot deezen Tocht bestemd.
Verslag van de stad Lissabon en de zeden der inwoonderen.
Iets, over het eiland Ceilon. Door J. Hafner.
Ernstige overpeinzing in de eenzaamheid.
Bericht van Teyler's godgeleerd genootschap.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Iets over orthodoxie en heterodoxie.
Een specifiek middel ter voorkoming en genezing der roodvonk of scharlakenkoorts, onlangs gemeen gemaakt door den heer Samuel Hahnemann.
Bericht, aangaande het heilzaam gebruik van het Spaansch groen, in ingewortelde Venerische ziekten.
Door Dr. Zschörn.
Voorstel, wegens de middelen, om den visch te vermenigvuldigen. Volgens C. Nouel, Lid van het Institut van Instruth, te Rouaan.
Character van sir Richard Steele, by deszelfs leeven beschreven door dr. Rundle, maar voorgesteld, alsof hy reeds overleden ware.
Uittrekzel uit de berichten van Roomsche missionarissen, over den toestand des christendoms, in alle door hun bezochte landen. Door Prof. F. Munter, in Koppenhagen.
Zeden der bewoonderen van de Kaap de Goede Hoop, en der volkplantelingen op het land.
Alkander en Septimius.
De zieke weduwe.
Eene waare Gebeurtenis.
Zamenspraak tusschen den ouden heer Zondag en den jongen burger Decadi.
Zedelyke bedekkingen.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Gedachten over het allervolmaaktst gebed. Door den Eerw. Steph. Hanewinckel, V.D. Min. te Oostgraftdyk, in Noordholland.
Over het nut der ysplant, (Mesembryanthemum crystallinum) in moeilyke waterlozing, koorts, tering enz. Door Dr. Wendt, te Erlang.
Byzonderheden, den welspreekenden Franschen bisschop Massillon betreffende.
Door D'Alembert.
Uittrekzel uit de berichten van Roomsche missionarissen, over den toestand des christendoms, in alle door hun bezochte landen. Door Prof. F. Munter, in Koppenhagen.
Berigtgeevingen, wegens de stad Petersburg, en derzelver inwoonderen.
Uittrekzel eener reize om De la Pêrouse op te zoeken, gedaan in de jaaren MDCCXCI tot MDCCXCIV, ontleend uit het reisverhaal van M. Labillardiere, een der Natuurkundigen, tot deezen Tocht bestemd.
Aanmerkingen over verschillende gedaanten van menschen-hoofden.
Aanmerkingen over de eigenschappen der slange.
De gewaande geestverschyning.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Verhandeling over de welvoegelykheid.
Over het nut der ysplant, (Mesembryanthemum crystallinum) in moeilyke waterlozing, koorts, tering enz. Door Dr. Wendt, te Erlang.
Waarom is het getal der stervenden grooter onder het manlyk dan onder het vrouwlyk geslacht?
Verslag eener nederdaaling in den crater of mond van den berg Vesuvius, door agt Franschen, in den nagt tusschen den 18 en 19 van hooimaand des jaars 1801.
Berigtgeevingen, wegens de stad Petersburg, en derzelver inwoonderen.
Uittrekzel eener reize om De la Pêrouse op te zoeken, gedaan in de jaaren MDCCXCI tot MDCCXCIV, ontleend uit het reisverhaal van M. Labillardiere, een der Natuurkundigen, tot deezen Tocht bestemd.
Iets, over de dwaasheid van het agtgeeven op droomen.
Justine en Rosina.
Eene alleraandoenlykste Geschiedenis.
Voorbeeld van zeldzaame vlugheid in de rekenkunde.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Aan de Schryvers der Algemene Vaderlandsche Letteroefeningen.
Verdediging van het slot des allervolmaaktsten gebeds, Matth. VI:13.
door H. Benzenberg.
§ 3.
Waarneeming, wegens de schadelyke uitwerking van het zaad der Datura Stramonium. Door H. van den Bosch, Stads Med. Doctor te Wageningen, enz.
Verhandeling over de vroegste geschiedenis van den wyn; gepaard met aanmerkingen over de plaatzen, waar de wyn valt, en den aanleg van wyngaarden. Door C. Chaptal.
Leevensberigt van Prosper Jolyot de Crebillon. Volgens D'Alembert en Dr. Aikin.
Uittrekzel eener reize om De la Pêrouse op te zoeken, gedaan in de jaaren MDCCXCI tot MDCCXCIV, ontleend uit het reisverhaal van M. Labillardiere, een der Natuurkundigen, tot deezen Tocht bestemd.
De loteryen.
Twee zeldzaame ontmoetingen van J. Evans te Corwen, eene kleine stad in Merionethshire.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Verdediging van het slot des allervolmaaktsten gebeds, Matth. VI:13. Door H. Benzenberg.
Opmerkenswaardige geneezing van eene verlamming der bovenste en onderste ledemaaten, door het gebruik der baden in het badhuis te Amsterdam; waargenomen door D. Heilbron, C.Z. M.D. en F. Buchner, Chirurgyn, Oog- en Stads Breukmeester aldaar.
Nader berigt wegens de nieuwe planeet, thans by den naam Piazzi bekend.
Verhandeling over de vroegste geschiedenis van den wyn; gepaard met aanmerkingen over de plaatzen, waar de wyn valt, en den aanleg van wyngaarden. Door C. Chaptal.
Leevensbyzonderheden van den laatst-overleden hertog van Bedford.
Eene verrukking over 't menschlyk leeven.
Een onoverwinnelyk bewys tegen de naturalisten.
Iets over de illuminatiën of kunstverlichtingen.
De algemeene vreede.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Gedagten over welspreekendheid.
Beproefd middel, bekend onder den naam van Essentia pro Hemorrhagia, tot stelping van eene zwaare neusbloeding. Door Johs. Tjallingii, Oud-Apothecar te Amsterdam.
Nadere byzonderheden wegens Piazzi's nieuwe planeet, Ceres Ferdinandea genaamd.
Berigt wegens de ontdekking van eene andere nieuwe planeet, door dr. Olbers, van Bremen.
Berigt der ontdekking van kool-mynen aan de Kaap de Goede Hoop.
Geloofsbelydenis van wylen Alexander Geddes, L.L.D. en diens brief aan een bisschop.
Verhaal van de wreede straffe, op bevel van wylen Paul I, keizer van Rusland, geoeffend aan den heere Seider, Luthersch predikant te Randen, in Lyfland, beschuldigd van verbodene boeken in eigendom gehad te hebben.
Verslag, wegens de ontdekking en opvoeding van den wilde van Aveyron.
Brief, wegens de laatste vorderingen en den tegenwoordigen staat van dem wilde van Aveyron, van den Burger Itard, Geneesheer van het Instituut der Dooven en Stommen te Parys, aan dr. Reid, Geneesheer te Londen.
Ernstige overdenkingen, by de beschouwing der graven.
Landvermaaken.
Aanmerkingen over de vergelyking van Bonaparte en Caesar.
Grilligheid en naavolging.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Iets, aangaande de mogelykheid om Christus opstanding nader aan te dringen: opgehelderd door een bygevoegd onderzoek nopens de redelykheid van der vrouwen overtuiging, die door den verreezen Heiland begroet wierden op haaren weg van het graf naar Jerusalem. Matt. XXVIII:9, 10.
Bericht, aangaande eene gemakkelyke en voorspoedige uitdryving van een lintworm. Door A. Ypey, A.L.M. Phil. & Med. Doctor. Voorheen Hoogleeraar in de Geneeskunde te Franeker; thans Practizeerend Geneesheer te Amsterdam.
Waarneemingen, over de wyze, op welke de spin haare webbe maakt; en eenige andere byzonderheden, de huishouding der spinnekoppen betreffende. Door den heer M.C.G. Lehmans.
Verhaal van de wreede straffe, op bevel van wylen Paul I, keizer van Rusland, geoeffend aan den heere seider, Luthersch predikant te Randen, in Lyfland, beschuldigd van verbodene boeken in eigendom gehad te hebben.
Verslag van de jagtplaats van Tippoo Sultan, te Seringapatnam. Met een berigt van de cheta, aan den koning van Engeland gezonden, en thans leevend in den Tower te Londen.
Iets, over het geestige, grappige, en luimige.
Keizer Basilius, voorstander der geestlyken.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Vertoog, over de verkeerd- en snoodheid, om goede daaden aan slegte beweegredenen toe te schryven.
Berigten, wegens het eiland Trinidad in 't algemeen, en van een teer- of lymagtig meir op 't zelve in 't byzonder.
Byzonderheden, ontleend uit Olivier's reizen in het Ottomannische ryk, Egypte en Persie.
Eenige buitengewoone bedryven en gewoonten der Hindoos. Door Sir John Shore, Voorzitter van de Asiatische Societeit.
Geboorte van eenen papegaai, te Rome, in het jaar 1801.
Aanmerkingen, over eenige driften; byzonder voor de vrouwen ingerigt.
De North-Walesche landlieden, voorbeelden van hulpvaardigheid.
Opmerkenswaardig zeggen van een beroemd Persisch godgeleerde.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Aanmerkingen op het stuk van H. Benzenberg, getiteld: Verdediging van het Slot des Allervolmaaktsten Gebeds, Matth. VI:13..
Bericht, aangaande eene gebrande koffyboon, welke, geduurende den tyd van elf maanden, in de luchtpyp van een twee en een half jaarig meisje vertoefde. Medegedeeld door D. Struve, Stads Physicus te Neustadt-Eberswalde.
Twee zeldzaame gevallen: het eene van eene algemeene ancylosis, of verstyving der gewrichten: het andere van eene onnatuurlyke vraatzucht.
Over de vernieling der wormen van de bruine kevers; met eenige waarneemingen over de leevenswyze der mollen. Door Edward Jones, Esq.
Naspeuring wegens de Hesperides.
Leevensbyzonderheden van M. Florian. Door A.J. Rosny.
Soort by soort.
Een ontwerp, om de verlichting algemeener te maaken.
De krygsman.
Eene Vertelling.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Eene korte beschouwing van de onderscheidene overeenstemmingen der euangelisten. Door Herbert Marsh, B.D.F.R.S. Lid van St. Johns Collegie te Cambridge.
Bericht van Dr. G. Lentin, betreffende het Perkinismus.
Waarneeming over eenige uitwerkzels van de electrieke vloeistoffe, door de kolom van Volta in werking gebragt, van den heer Ritter.
Leevensbyzonderheden van Johan Caspar Lavater.
Byzonderheden, betreffende den heer Lemonnier. Door den Heer Cuvier.
Karamsins reis na en verblyf te Lausanne.
De beproeving. Eene Vertelling.
Door August la Fontaine.
Vervolg op de ernstige overdenkingen, by de beschouwing der graven.
Het vermeende handschrift van Jesus, of van een' zyner apostelen, te Leicester, volstreekt valsch bevonden.
Anecdote van wylen Stanislaus Augustus, koning van Poolen.
Hulpvaardigheid van den graaf van Saint-Germain.
De waanwyze kunstberisper en goedaartige kunstenaar.
Het minnelyk regtsgeding.
De geneezene Indiaansche droomer.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Redenvoering, strekkende om aan te toonen, dat groote volkstoejuiching geen bewys van groote verdiensten oplevert. Door wylen W. Enfield, L.L.D.
Bericht, aangaande de twee zogenoemde stekelzwyn-menschen (the Porcupine-Men), behoorende tot de bekende Engelsche familie van Lambert.
Proeven en waarneemingen op eenige steenen metaalagtige zelfstandigheden, die, op onderscheide tyden, gezegd worden op aarde te zyn nedergevallen - alsmede over verscheide soorten van zuiver gevonden yzer. Door Edward Howard, Esq. F.R.S.
Leevensbyzonderheden van Oliver Goldsmith.
De beproeving. Eene Vertelling.
Door August la Fontaine.
Beschryving van den boot des leevens.
Beschryving van de olyphanten-jagt op het eiland Ceylon.
Het bruiloftsbed.
Aanmerking, betreffende J.C. Lavater, beschouwd als physiognomist.
De Parysenaars door Voltaire gekenschetst.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Verhandeling, over Gods wysheid, in de toelaating van het lichaamlyk lyden der kinderen, in hunne eerste levensjaaren. Door Alb. Conradi, Predikant te Oostwoud.
Waarneeming van eene verzweering in de Linea alba, door welke galsteenen ontlast wierden. Door J.J. Meijer, Med. & Chir. Doctor te Zevenbergen.
Bericht, aangaande de twee zogenoemde stekelzwyn-menschen (the Porcupine-Men), behoorende tot de bekende engelsche familie van Lambert.
Door W.G. Tilesius.
Een vreemd natuurverschynzel.
Een kuiken met een menschen-aangezigt.
Levensbeschryving van Karel Wilhelm Scheele.
Verslag van twee opmerkenswaardige lugtreizen, door den heer Garnerin, in Engeland, laatstleden herfstmaand, gedaan.
Karamsins ontmoeting van, en onderhoud met Charles Bonnet.
Vergelykende beschouwing van de ongemakken, welke het gemis des gezigts en dat des gehoors vergezellen.
Schimpdicht van Ferdusi op Mahmud, koning van Persien.
Wenken, betreffende het maaken van uiterste willen.
Anecdote van dr. Johnson.
Verregaand en volgehouden bedrog.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Verhandeling, over Gods wysheid, in de toelaating van het lichaamlyk lyden der kinderen, in hunne eerste levensjaaren. Door Alb. Conradi, Predikant te Oostwoud.
Bericht, aangaande de twee zogenoemde stekelzwyn-menschen (the Porcupine-Men), behoorende tot de bekende Engelsche familie van Lambert.
Door W.G. Tilesius.
Verhaal der uitbarstinge eener lugtverhevelinge naby Benares, in de Oost-Indiën, en van het vallen eeniger steenen ten zelfden tyde, op den afstand van omtrent veertien mylen van die stad. Door John Lloyd Williams, Esq. F.R.S.
Bericht aangaande eene vrouw, die een groot aantal naalden en spelden had doorgeslikt. Medegedeeld door den Burger Silvy, van Grenoble.
Iets over den krokodil.
Berigt wegens Thomas Williams Malkin, een kind van ongemeene begaafdheden, in den ouderdom van omtrent zeven jaaren, te Hackney, in Engeland, gestorven.
Over de Mainoten of Manioten, een overblyfsel der oude Spartaanen.
Iets over den oorsprong van het danzen.
Kenmerken van zelfverheffing.
Wreedheid eens jalourschen Egyptenaars.
De gierigaart en zyn vriend.
Mengelwerk, tot fraaije letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Iets, over de characters van Jesus, van Paulus en Petrus, en den schryftrant der euangelisten.
Bericht, aangaande een misvormd kind, 't welk, zonder armen of beenen, geleefd heeft, geduurende twee en eene halve maand. Door den Burger Dupuytren, Bestierder der Ontleedkunde by de Geneeskundige School.
Verdere byzonderheden van de nederdaaling des Heeren Garnerin met de parachute.
Iets, over het character van Suworouw.
Byzonderheden, Zweeden betreffende.
Eenige buitengewoone bedryven en gewoonten der Hindoos. Door Sir John Shore, Voorzitter van de Asiatische Societeit.
Over den nyd.
Iets, over traanen.
Wederzydsche edelmoedigheid van den aartshertog Karel en den Franschen generaal Moreau.
De astrologist.