Algemeen Handboek voor Kunstenaars, Chemisten, Fabricanten en Handwerkslieden. Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, 1802. In gr. 8vo. 168 bl.
In dit Stukje komen veele goede dingen voor, doch ook een aantal van zodanige, op welke veel valt aan te merken, vooral in het scheikundig vak. Dus vertelt ons de Schryver in de Voorreden, dat zyne voorschriften zyn gegrond op de nieuwe ontdekkingen in de Scheikunde, en echter komt hy, op bl. 13 en 14, met de daauw in de maand May verzameld! voor den dag, om daarvan, tot het scheiden van het goud uit kwikzilver, gebruik te maaken, iets dat voorzeker niet uit de werken van een der nieuwe Scheikundigen, maar uit de droomeryen van den een of anderen Alchemist is gehaald. Op bl. 44 spreekt de Schryver over Phosphorus en Pyrophorus, als zaaken van dezelfde betekenis, ofschoon zy hemelsbreed verschillen. Voorts geeft hy ons daar een recept op, tot het bereiden van den Phosphorus, dat geheel uit het gebruik is, omdat dezelve, met veel meer gemak en voordeel, uit gebrande beenderen kan worden gemaakt, 't welk onzen Schryver geheel onbekend schynt geweest te zyn. En, 't geen nog erger is, hy heeft die manier van werken zo duister voorgesteld, dat geen mensch, zonder duidelyker onderrichting, de bewerking zou kunnen uitvoeren; vooral, daar hy zyn hoornlood, tot deeze bewerking noodzaakelyk, wil maaken uit vermiljoen en sal-ammoniac, 't geen volstrekt onmogelyk is.
Onder andere zeer onvoldoende zaaken, vinden wy op bl. 94 en volgg. eene Aanwyzing tot het brouwen van Engelsch Bier; doch alles zo duister en verward, dat wy twyffelen, of de Schryver zelve wel begreepen heeft, wat hy eigenlyk op het papier heeft gesteld.