wil moest hierin gevolgd worden, en de Officier was genoodzaakt, met den ouden Veldmarschalk, een weg van 500 wersten af te leggen in een Kibitka. In den Zomer is dusdanig een voertuig het ongemaklykste, 't geen men zich kan verbeelden; doch suworouw was 'er aan gewoon; hy reisde altoos op die wyze, liggende op een matras, in zyn mantel gewonden.
Ter plaatze, voor hem bestemd, gekomen, nam hy zyn intrek in een houten hut, onder het opzigt van den Major en eenige mindere bedienden. Niemand durfde hem komen zien, of aan hem schryven; en de oude Krygsheld, gewoon aan de woelingen der Legerplaatze en eene zeer werkzaame leevenswyze, vondt zich op eenmaal geheel van de wereld en alle verkeering afgescheiden. Het leezen, het denken, waartoe hy zo veel tyds vondt, staande den tyd zyner ongenade, hadt geen geringen invloed op het volgende tydperk zyns leevens. In 't einde kreeg zyne Dogter, getrouwd aan den Broeder van den Gunsteling zubof, verlof om hem te bezoeken; dit bezoek was kort, en suworouw daarover zeer aangedaan.
De Keizer, na zyne Verblyfstad wedergekeerd, scheen allengskens zagter over den ouden Krygsheld te denken. Hy zondt hem een Courier, die een Brief bragt en overleeverde. Het opschrift, met groote letteren, was: Aan den veldmarschalk suworouw! - Hy, dit opschrift geleezen hebbende, zeide koeltjes: ‘Deeze Brief is niet aan my. - Indien suworouw Veldmarschalk was, hy zou op een Dorp niet gebannen en bewaakt zyn, maar aan 't hoofd des Legers!’ - De Courier stondt versteld; te vergeefs zeide en herhaalde hy, dat hy last hadt om deezen Brief aan zyne Excellentie te overhandigen. Hy moest den Brief onopengebroken aan den Keizer terug brengen. - Paul toonde, by het terug ontvangen, geen byzonder misnoegen; doch suworouw werd, zints dit voorval, strikter bewaard. Zo kan een beroemd Man, vertrouwende op zyne beroemdheid, en bewust wat het algemeen van hem denkt, zomtyds een Despoot braveeren!
Suworouw weeten wy dat vervolgens geplaatst werd aan het hoofd des Russischen Legers, om tegen de Franschen te stryden. By den Slag van Zurich, tot welken hy zich ingewikkeld vondt, zag de Armée, uitgeput door honger en afgemat door vermoeienissen, te