Inhoudsopgave
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen, waar in de Boeken en Schriften, die dagelyks in ons vaderland en elders uitkomen, oordeelkundig tevens en vrymoedig verhandeld worden.
Proeve van Aanmerkingen over het regt en onregt gebruik der H. Schrift, voornamelyk in het behandelen van de practyk der Godzaligheid, door C. Swaving, Predikant te Naarden. Vyfde Stukje. Te Utrecht, by A.v. Paddenburg en G. v.d. Brink, Jansz. 1785. In gr. octavo.
Gesprekken en Overdenkingen over het Lyden en Sterven van onzen Heere J. Christus, door W.L. Krieger, Predikant te Zwolle. Eerste en tweede Stukje. Te Amsterdam, by J. Wessing Willemsz. 1785. Behalven de Voorrede, 554 bladz. in gr. octavo.
De peinzende Kristen, of bundel van stichtelyke Gedachten voor de Eenzaamheid, door Petrus Broes, Predikant te Amsteldam. Vierde Stukjen. Te Amsterdam, by P. Schouten en J. Wessing, 1785. In gr. octavo, 155 bladz.
Alle de Werken van Flavius Josephus, met aanmerkingen uitgegeeven, door J.F. Martinet, M.L.A. Dr. Phil. Lid van de Hollandsche en Zeeuwsche Maatschappyen te Haarlem en Vlissingen, en Predikant te Zutphen. Derde Deel, met nieuwe Plaaten. Te Amsterdam, by Allart en Holtrop, 1785. In gr. octavo, 347 bladz.
Handelingen van het Geneeskundig Genootschap, onder de Zinspreuk: Servandis Civibus. Tiende Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, 1785. In gr. 8vo. 787 bladz.
Inleiding tot de kennisse der Natuurlyke Wysbegeerte, door J. Esdré, A.L.M. Ph. Dr. en Lid van het Utrechtsche Provinciaale Genootschap van Kunsten en Weetenschappen. Met Plaaten. Vierde Deel. Te Leyden, by F. de Does, Pz. 1785. In gr. octavo, 547 bladz.
Rapport van de Heeren, door hun Hoog. Mog. Gecommitteerd, tot het onderzoek wegens de redenen van non-executie, van hun Hoog. Mog. ordres, tot het verzenden van tien Schepen naar Brest. Te bekomen te Dordrecht, by Blussé, Amsterdam Verlem en Schuurman, enz. 335 bladz. in gr. octavo.
Vaderlandsch Woordenboek, door jacobus kok. Dertiende deel, dr - en. Met Kaarten, Plaaten en Pourtraitten. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. Behalven den Naamwyzer, 332. bladz. in gr. octavo.
Nationaale Brieven. Eerste Stukje. Te Amsterdam, by J. Allart. Behalven de Voorrede, 120 bladz. in gr. octavo.
De vrye Nederlander, verdeedigende de eer eener onafhangkelyke Republiek en de vryheid in den Burgerstaat, en hunner belangelooze Voorstanders tegen alle wettelooze heerschzucht. Eerste Stuk. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1785. Behalven het Voorwerk, 374 bladz. in gr. octavo.
Taelkundige Mengelingen, uitgegeven onder de Zinspreuk: Linguae Patriae excolendae Amore. N. VI Te Leydén, by F. de Does, 1785. In gr. octavo, 88. bladz.
Bespiegelingen van de vier Leevenstanden. Eerste Stukje. Te Haarlem, bij A. Loosjes Pz., 1785. In gr. octavo, 99 bladz.
Proeve van Mengelpoëzy. Door isaak van haastert. Te Leyden, by A. en J. Honcoop, 1785. In gr. octavo, 85 bladz.
Leerzaame Fabelen en Vertel els. Met plaaten. Te Leyden, by W.H. Gryp. 64 Bladz. in gr. octavo.
Willem de Eerste, Prins van Oranje, Treurspel. Te Haarlem, by J. van Walré, 1785. In gr. 8vo., 68 bladz.
Proeve van de Dichtkundige Letteroefeningen, over den Gysbrecht van Aemstel en Lucifer, van vondel; over hooft, als Dichter, en over de Elegyen. Derde Deel, door J. macquet, Lid van de Maatschappy der Nederlandsche Letterkunde, te Leyden. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1786. In groot octavo, 246. bladz.
De Dankbaare. Eene Fransche Geschiedenis, door W. Imme, te Amsterdam, by P.J. Uylenbroek, 1785. In gr. 8vo., 187. bladz.
Fanny Belton, of de Geschiedenis eener ongelukkige Juffer: gevolgd naar het Engelsch. IIde Deel. Te Amsterdam, by J. Weppelman, in 8vo. 253 bl.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Bybel der Natuur. Uit het Hoogduitsch overgezet, en met aanvullende toegiften en aanmerkingen voorzien, door L. Meijer, Lid van de Holl. Maatsch. der Weetenschappen, te Haarlem, en Predikant in Twyzel en Kooten. Tweede Deels eerste Stuk. Te Amsterdam, by M. de Bruin, 1785. In gr. octavo, 652 bladz.
Verhandeling over 's Heillands borgtogtelijk lijden, in deszelfs bijzonderheden, door R. Schutte, in leven Predikant te Amsterdam. Uitgegeeven door W.L. Krieger, Predikant te Nijmegen. Te Amsterdam, bij J. Wessing Willeinsz., 1785. Behalven het Voorbericht, 94 bladz. in gr. octavo.
De grondlegging der Christen-Kerk, benevens haare gesteldheid en lotgevallen, geduurende de eerste Eeuw, in eenige byzonderheden overwoogen. Door J. Newton, Predikant te Londen. Uit het Engelsch vertaald door M. van Werkhoven, en uitgegeeven, met een Voorbericht, door C. Brem. Te Amsterdam, by M. de Bruyn, 1785. Behalven het Voorbericht, 472 bladz. in gr. octavo.
Twee Veldpredicatien, gedaan voor het tweede Battaillon van het Regiment Infantery van zyne Exc. den Heere Lieutenant Generaal Onderwater, gecampeerd by de linie des Lands van Axel, in Staats Vlaanderen; door J. Scharp, Meedebedienaar des Euangeliums in de hervormde Gemeente van Axel en Zuiddorpe. In 's Graavenhaage, by J.A. Bouvink, 1785. Behalven de Voorreden, 97 bladz. in groot octavo.
De denkende Christen. Vijfde Stukje. Te Amsterdam, bij J.v.d. Burgh en Zoon, 1785. In gr. 8vo. 104 bl.
Ed. Sandifort, Medicinre, Anatomes & Chirurgiae, in Academia Batava, quae Leidae est, Professoris. Exercitationes Academicae. Liber Secundus. Lugd. Bat. apud S. & J Luchtmans, P.v.d. Eyk & D. Vygh, 1785. cum Fig. 160 pp.
Wis- Meet- en Doorzichtkundige Handleiding, volgens welke men, ten allen tyde en plaatze, den stand der Zonne en Maane; de verlichting der voorwerpen door dezelven, de strekking en lengten van derzelver slagschaduwen, gemaklyk vinden, en in perspectiefsche regelen overbrengen en bepaalen kan: zeer nuttig in het zamenstellen van Kunsttafreelen, die een Zon- of Maanlicht voorstellen. Door C. Philips, Jacobsz. Kunstgraveerder en geadmitteerd Landmeeter voor den Ed. Hove van Holland en Westvriesland. Lid van het Mathematisch Genootschap te Amsteldam. Te Amsteldam, by J.B. Elwe en D.M. Langeveld, 1786. Behalven het Voorwerk, 102 bladz. in gr. octavo.
Spiegel Historiaal, of Rymkronyk van Jacob van Maerlant, met aantekeningen, door Mr. J.A. Clignet en Mr. J. Steenwinkel, Leden van de Maatschappy der Nederl. Letterk. te Leyden. Tweede Deel. Te Leyden, by F. de Does, 1785. In gr. octavo.
Eenige Zeeuwsche Oudheden, uit echte Stukken opgehelderd en in het licht gebragt. Zesde Stukje. Te Middelburg, by W. Abrahams, 1784. In gr. octavo.
Bedenkingen over de Schaarsheid van Zeevaarend Volk in het gemeen, en het verval onzer Nationaale Zeevaart in het byzonder. Door Mr. C. Titsingh. Te Amsterdam, by H.W. en C Dronsberg, 1780. In groot octavo, 50 bladz.
De Walvischvangst, met veele byzonderheden daartoe betrekkelyk, met Plaaten. Derde Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, en te Harlingen, by V.v.d. Plaats, 1785. In gr. quarto, 116 bladz.
Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden voor de Vaderlandsche Jeugd. Vyfde Deel, met Plaaten en Pourtraiten. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. Groot 283 bladz. in 12mo.
Request aan H. Ed. Gr. Mog. de Heeren Staaten van Holland, en Westvriesland, ingeleverd door vyf Classen der Noordhollandsche Synode. Met de nodige Bylagen. Te Hoorn, by L. Vermande, 1785. In gr. 8vo. 33 bladz.
Brieven van eenige Jooden, over den tegenwoordigen toestand van den Christelijken Godsdienst en het Christendom, verzameld en in t licht gegeven door c.v.s. Te Haarlem, by C.v.d. Aa, 1786. Behalven het Voorbericht 356 bladz. in gr. octavo.
Hendrik Stilling's Kindsheid, Jongelingsjaaren en Vreemdelingschap. Eene waare Geschiedenis. Uit het Hoogduitsch. Te Arnhem, by W. Troost, 1786. Buiten het Voorbericht, 506 bladz. in octavo.
Mijn Slaapmuts, deor den Heer mercier. Nulla dies sine linea. Eerste Deel. Tweede Stuk. Te Haarlem, bij C.H. Bohn en Zoon, 1785. In gr. octavo, 185 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Verhandelingen over de Reize der Israëlieten in de Woestijne, en eenige bijzonderheden van Jerusalem en deszelfs omtrek. Door r. schutte, in leeven Predikant te Amsterdam. Te Utrecht bij G.T en A.v. Paddenburg, te Rotterdam bij J. Bosch en R. Arrenberg, te Amsterdam bij M. de Bruyn, 1785. Behalven het Voorberigt van j.c. mohr, 229 bladz. in gr. octavo.
Oude Joodsche Brieven, Samenspraeken en Verhaelen van sommige tydgenooten des Zaligmaekers, (behelzende het voornaemste der Euangelie-geschiedenissen.) Gevolgd naer het Hoogduitsch van j.k. pfenninger, Prediker in de Wecshuiskerk te Zurich. Eerste Deel. Te Leyden by L. Herdingh, 1785. Behalven de Voorreden, 388 bl. in gr. 8vo.
Verhandeling van den Heidelbergschen Catechismus, door twee Godgeleerden. Zondag XXV tot XXXVIII. Derde Deel. Te Utrecht, by S. de Waal en G. van den Brink, Jansz. 1785. In gr. octavo, 471 bladz.
De eer en het Gezag der Formulieren van Eenigheid, en byzonder van den Heidelbergschen Catechismus verdedigt, en deszelfs regt en voordeelig Predikgebruik in de Hervormde Kerke, aangewezen in twee Leerredenen, volgens 2 Tim. 1. 13. Door P.H. van Lis, Predikant te Burgt. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1785. In gr. octavo, 147 bladz.
Heelkundige Mengelstoffen, door G.J. van wy, Stads-Operateur van den Steen, Chirurgyn van het Pesthuis en van de Waale Diaconie-Armen te Amst., enz. IIde Deel. iste Stuk. Te Amsterdam, by J. van Selm, 1785. Behalven het Voorwerk, 120 bl. in gr. 8vo.
Verzameling van Verhandelingen over verschillende Natuurkundige Onderwerpen, door j. ingenhousz, M.D. Hofraad en Lysarts van zyne Keizerlyke en Koninglyke Maj. enz. Vertaald door j. van breda, M.D. Raad in de Vroedschap en regeerend Schepen te Delft, enz. Tweede Deel. In 's Gravenhage by J. van Cleef, 1785. Behalven het Voorbericht. 446. bl. in gr. octavo.
Tafereel der Algemeene Geschiedenisse van de Vereenigde Nederlanden, gevolgd naar het Fransch van den Heere A.M. Cerisier. IXde Deels 1ste Stuk. Te Utrecht, by B. Wild, in gr. 8vo. 278 bladz.
Chronyk van de Stad der Batavieren, waarin, nevens de beschryving van Nymegen, de eerste oorsprong van deeze Landen, de gryze oudheid deezer Stad, de voortreflykheid van haare Vryheden en Voorrechten en de gedenkwaardigste Gebeurtenissen van de vroegste tyden af, kortelyk aangetoond worden door Johannes Smetius, uit de eigenhandige aanteekeningen verbeterd en vermeerderd, voorts vervolgd tot den jaare CIƆIƆCCLXXXIV. Te Nymegen, by A. Van Goor, Stads. en Quartierdrukker. Behalven het Voorbericht, 296 bladz. in gr. octavo.
Handvesten en onuitgegeevene Charters behoorende tot de Beschryving en Chronyk van Nymegen, en vervattende eenige der aldaar vermelde voortreflyke Vryheden en Voorrechten, door de Roomschkeizeren en Koningen, mitsgaders Heeren, Graaven, Hertogen, enz. aan de Stad en Burgerye van Nymegen verileend: met een lyst van handvesten en gunstbrieven door de Frankische Koningen en Koomschkeizeren gegeeven op den Burg of het Valkhof te Nymegen; en van eenige aldaar voorgevallene en door hun verhandelde zaaken. Te Nymegen, by A. van Goor, Stads en Quartierdrukker, behalven het Voorbericht en den Bladwyzer, 338. bladz. in gr, octavo.
Volledig Leerstelsel van Opvoeding, ontworpen door eenige beroemde Geleerden in Duitschland, en uitgegeeyen door J.H. Campe. Eerste Deel. Te Amsterdam, by de Erven P. Meyer en G. Warnars, en de Wed. J. Dóll, 1785. In 8vo. 453 bladz.
Deukalion en Pyrrha. Tooneelstuk. Te Amsterdam by P.J. Uylenbroek, 1785. in gr. 8vo. 33 bladz.
Juliet Grenville, of de Geschiedenis van het Menschlyk Hart. In Twee Deelen, door den Heer Brooke, uit het Engelsch vertaald. Te Arnhem, by W. Troost. 1786. 2 Deelen, in octavo, 610 bladz.
De Schim van Bocatius, of de Geneesmsester der Zwaarmoedigen. Te Keulen by de Erve van J. Gaillard, 1785. in 8vo. 248 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
J.G. Eichhorn, Prof. te Jena, Inleiding in het Oude Testament. Uit het Hoogduitsch vertaald, door Y. van Hamelsveld, Dr. en Prof. in de H. Godgel. te Utrecht. Derde Deel. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1785. Behalven het Voorwerk, 693 bladz. in gr. octavo.
Ontwerp eener volledige geschiedenis van de Godsdienst-gevoelens der eerste Christen-Eeuwe, toegepast ter verklaaringe van Paulus Brief aan de Romeinen. Tweede Deel. Uit het Hoogduitsch overgezet, onder de zinspreuk: Altissimo annuente viribus meis. Te Leyden, by A. en J. Honkoop, 1786. Behalven de Voorreden, 453 bladz. in gr. octavo.
Het oogmerk der komst van den Zoon des Menschen, verklaard in eene Leerreden over Lucas XIX. 10. Uitgesprooken den 6 November 1785. in tegenwoordigheid van 't geheele Stadhouderlyke Hof, door g. kuypers, Hoogl. der Godgel. en Academicprediker op de Hoge School te Groningen. Te Groningen, by J. Bolt en L. Huisingh, 1786. Behalven de Voorreden, 33 bladz. in gr. octavo.
De taal van Hollands Souverain, of de Vaderlandsche Bededag. Door gerrit paape. Te Rotterdam, by de Leeuw en Krap, 1786. Behalven de Voorreden, 38 bladz. in gr. octavo.
Chemische Oefeningen voor de Beminnaars der Scheikunst in 't algemeen, en de Apotheekers, Fabrikanten en Traficanten in 't byzonder: door P.J. Kasteleijn. Vierde en Vyfde Stuk. Te Amsterdam, by A.J. van Toll, I786. In groot 8vo.
Verhandelingen, uitgegeeven door het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen. Elfde Deel. Te Middelburg, by P. Gillissen, 1786. Behalven het Voorwerk, 508 bladz in gr. octavo.
De gronden der Natuurlyke Rechtsgeleerdheid afgeschetst, door den Hoer f.w. pestel, Hoogleeraar te Leiden. Tweede Deel. Naar de derde Uitgave uit het Latyn vertaald, door Mr. fredrik van Breda, Adv. te Gouda. Te Utrecht; by G.T. van Paddenburg, en te Gouda by W. Verblaauw, 1785. in gr. octavo, 230 bladz.
De Geest der Wetten, door den Heere Baron de montesquieu; uit het Fransch vertaald door Mr. Dirk Hola van Nooten, Raad in da Vroedschap en oud Schepen der Stad Schoonhoven, Lid van het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Met wysgeerige en staatkundige Aanmerkingen, zo van eenen onbekenden ah van den Vertaalder. Eersten deels tweede en derde Stuk. Te Amsterdam by W. Holtrop, 1783. in groot Octavo.
Brieven over verscheiden onderwerpen, door Mr. rhynvis feith, Lid van verscheiden Genootschappen. Tweede Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. Behalven het Voorbericht, 101 bladz. in groot octavo.
Nederlandsche Reizen, ter bevordering van den Koophandel, na de meest afgelegen gewesten des Aardkloots. Met plaaten. Zevende Deel Te Amsterdam by P. Conradi, en te Harlingen by V. van der Plaats, 1785 In groot octavo, 170 bladz.
Historie van den Heer Willem Leevend, uitgegeven door E. Bekker, Wed. Ds. Wolff, en A. Deken. [Niet vertaald] Agt Deelen. In 's Gravenhage, by J. van Cleef, 1785. In gr. octavo.
Romeo en Julia, Tooneelspel; naar den Heer Weisze. Door B. Fremery Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, 1786. Behalven het Voorbericht, en beoordelend Nabericht, 182 bl. in gr. 8vo.
Myne Minderjaarige Zangster. Te Utrecht, by H. van Emenes, 1785. Buiten het Voorbericht, 55 bladz. in gr. octavo.
De laatste Heloïza, of Brieven van Junia Salisbury, gevolgt naar het Fransch. II Deelen. 's Hage by H.H. van Drecht 1785. 276 bladz. in octavo.
Klein Woordenboek der Latynsche Taale, in 't Hoogduitsch uitgegeeven door I.J.G. Scheller, en thans, ten dienste der Nederlandsche Jeugd, volgens de laatste zeer verbeterde en vermeerderde Uitgave, in 't Nederduitsch overgebragt. Te Amsterdam by P. den Hengst, 1785. Behalven het Voorwerk 462 bladz. in groot octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Bybel der Natuur. Uit het Hoogduitsch overgezet, en met aanvullende toegiften en aanmerkingen voorzien, door L. Meijer, Lid van de Holl. Maatsch. der Weetenschappen te Haarlem, en Predikant in Twyzel en Kooten. Tweede Deels, tweede Stuk. Te Amsterdam, by M. de Bruin, 1785. In gr. octavo 616 bladz.
Beknopte Opheldering van eenige plaatsen des N. Testaments, door c. brinkman, Bedienaar van 't H. Euangelie te Dirksland en Meliszand. Vyfde en laatste Stuk. Te Utrecht by S. de Waal 1785. Behalven het Voorwerk, 372. bladz. in gr. octavo.
Leerredenen van g.j. zollikofer, Predikant der Evangelisch Hervormde Gemeente te Leipzig. In het Nederduitsch overgezet. Agtste en Negende Stuk. Hier by Toetste van eenige deels valsche, deels kwanlyk begrepene stellingen en leefregelen in den Godsdienst. Te Amsterdam by de Erven P. Meijer en G. Warnars 1785. In gr. octavo 698 bladz.
Het voorbeeld der Godlyke Waarheden van A. Hellenbroek tegen de gevoelens van partyen verdedigd, door S. van Emdre, Predikant te Hoornaar. Te Utrecht by G.T. v. Paddenburg en Zoon, G. v.d. Brink Jansz. en's Gravenhage by J. Bouvink 1785. Behalven de Voorrede 293 bladz. in octavo.
Tweetal Brieven over de orde of plaatzinge der Voorwerpen in Gods eeuwig Raadsbesluit. In overeenstemminge met de Heilige Schriftuur en de Formulieren van de Hervormde Kerk. Opgedragen aan Philadelphus, met een aanspraak aan de Hervormde Gemeente te Rotterdam. Door een Beminnaar van het Waare en Oude. Alom te bekomen. Behalven het Voorwerk 83 bladz. in gr. oct.
Brief aan Philadelphus over zyne uitgegeevene Brieven, en de twee Verhandelingen van den Eerwaardigen Schutte, over Gods Testament en Verbonden. Door Ingenuus Alethophilus. Alom te bekomen. In gr. octavo, 37 bladz.
De Ontleedkunde volledig yerhandeld, of naauwkeurige Beschryving, van alle de Deelen des Menschelyken Ligchaams, door den Heer Sabatier, Lid van het Heelkundige Gmootschap, te Parys, enz. enz. Tweede Deel. Uit het Fransch vertaald, en met verscheiden nuttige en nieuwe Aanmerkigen vermeerderd, door J.L. van der Wagt, Medicinae Doctor te Rotterdam. Te Amsterdam by P. Conradi, 1785. in gr. oct. 590 bladz.
Verhandelingen, raakende den Natuurlyken en Geopenbaarden Godsdienst, uitgegeeven door Teylers's Godgeleerd Getnootschap. Vde Deel. Te Haarlem, by J. Enschedé en Zoonen, en J. van Walré, 1785. Behalven de Voorreden, 283 bladz. in gr. quarto.
Redenvoering van Mr. Johan Luzac, ten betooge dat de Geleerdheid de voedster is der Burgerdeugd, vooral in een vry Gemeenebest; openlyk uitgesproken, by het plechtig aanvaarden van het Hoogleeraarambt, in de Grieksche Taale en Vaderlandsche Geschiedenisse aan 's Lands Hooge Schoole te Leyden. Den XXIV van Herfstmaand 1785. Uit het Latyn vertaald, door Jan de Kruyff. Te Leyden by Hendrik Mostert, 1786. in gr. 8vo. 74 bladz.
Eenige Zeeuwsche Oudheden, uit echte stukken opgehelderd en in het licht gebragt. Behelzende de Heeren van Veere uit den huize van Borselen, door Jacobus Emmerens. Te Middelburg, by Willem Abrahams, 1786. In groot octavo, 170 bladz.
Abu Becri Mohammedis Idyllium Arabicum, Latine redditum et brevissimis scholiis illustratum, in usum praelectionum Academicarum edidit Everardus Scheidius. Harderovici Gelrorum apud J. van Kasteel 1786. Absque Praef. et Vita Abu Becri, 92 pp. in quarto f. mai.
Historia imperii vetustissimi Joctanidarum in Arabia felice, et Arabicis Scriptoribus. Accesserunt denuo hac editione, Monumenta Vetustiora Arabiae five specimina quaedam illustria antique memoriae et linguae, ex manuscriptis Codicibus, excerpta ab Alberto Schultens, et Colonia Joctanidarum deducta per s. bochartum. Harderovici Gelrorum apud J. van Kasteel 1786. Absque Praeff. 367 pp. in quarto.
Mengelwek. VIIIste Stukje. Tendimus ad Coelestem Patriam. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1786. In gr. octavo, 119 bladz.
Briefwisseling tusschen de Familie en Bekenden van den Vriend der Kinderen. Uit het Hoogduitsch vertaald. I Deel, 2de Stuk. Te Haarlem by C.H. Bohn en Zoon 1785. In 8vo 164 bladz.
Dichtoefeningen van het Kunstlievende Genoodschap, onder de Spreuk Studium Scientiarum Genetrix, en Prys-Veerzen. Vde Deel. Te Leyden, by C. van Hoogeveen Junior, 1785. Behalven het Voorwerk, 368 bl. in gr. 8vo.
Geschenk voor de Jeugd. Vierde Deels Eerste Stukje. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. In octavo 128 bladzyden.
De Wildeman, naar het Fransch van den Heer mercier. Met Plaaten. Te Amsterdam, by J. de Jongh, 1785. 320 bl. in 8vo.
Leven en Character van Dr. Matthias Theophilus Spitsbaard. Uit het Hoogduitsch. Te Amsterdam, by H. Gartman en J. de Jongh, 1786. In 8vo. 377 bladz.
Tooneel-Aantekeningen, vervat in een omstandigen Brief, aan den Sckryver van het leven van jan punt, eeplaatst in het Leven van eenige beroemde Nederlandsche Mannen en Vrouwen, dienende ter ophelderinge van verscheide zaaken daarin vervat, en waarin des Schryvers mistastingen, zoo wel ten opzichte van gemelden punt, als in vele andere, in zyn werk voorkomende, op het duidelykste en naar waarheid worden aangetoond; door m. corver, thans rustend Tooneelspeler. Te Leyden, by Cornelis Heyligert, 1786. in gr. octavo, 206 bladz.
Vier Zamenspraaken, nopens de Aanmerkingen van den rustenden Tooneelspeler m. corver, op het Leven van jan punt; geplaatst in de Levens van beroemde Nederlandsche Mannen en Vrouwen. Te Ansterdam, by P. Conradi, en te Harlingen, by V. van der Plaats 1786. In gr. octavo 37. bladz.
Korte Schets van een Latynsche Grammatica, geschikt om de Jeugd de eerste gronden der taal, op een gemaklyke en redelyke wyze te leeren. Meestal uit vossius, scioppii Grammatica Philosophica en de sanctii Minerva door perizonius geillustreert, zaamen getrokken. Te Groningen, by A. Groenewolt en J. Oonkens 1785. In octavo 66 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel verdeedigd, door y. van hamelsveld. Vde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. Behalven de Voorreden, 385 bladz. in gr. octavo.
Korte handleiding tot verstand der Voorbeeldige, Zinnebeeldige, en Profeetische Godgeleerdheid, door j. klinkhamer, Pz. Predikant te Wormerveer. Te Amsterdam by A.J. van Toll 1785. Behalven de Voorreden 210 bladz. in gr. octavo.
Een Gelovige, strijdende in het Gebed tegen zijne vijanden, die hem vervolgen en benauwen. Of eene verklaaring over Ps. 143. Door den Wel-Eerw. zeer Gel. en tin zaligen Heer r.a. pen brink, laatst gelieft en getrouw Leeraar der Hervormde Gemeente te Amsteldam. Uitgegeven met eene Opdragt en Voorrede door den Wel-Eerw. zeer Gel. Heer chr. moltzer, Bedienaar des Godlijken Woords te Montfoort. Tweede Deel. Te Utrecht, blj A. van Paddenburg, 1785. Behalven het Voorwerk, 304 bladz. in gr. octavo.
Het Orgelspel, niet allen bestaanbaar met, maar zelfs bevorderlyk tot, de Godsdienstoefening in de Christelyke Vergaderingen; betoogd in eene Leerreden over Ps. CL. 4b. By gelegenheid, dat men, voor de eerstemaal, by de openbaare Godsdienstoefening, gebruik maakte van het Orgel, in de Kerk de Zon, te Amsterdam, den 12 Febr. 1786 Gedaan door J. Couwenhoven, Leeraar dier Doopsgezinde Gemeente. Te Amsterdam, by J. Yntema, 1786. Behalven het Voorwerk, 65 bladz. in gr. octavo.
Alle de Werken van Favius Josephus met aanmerkingen utigegeeven, door J.F. Martinet, A.L.M. Ph. Dr. Lid van de Hollandsche en Zeeuwsche Maaatschappyen te Haarlem en Vlissingen, en Predikant te Zutphen. Vierde Deel, met nieuwe plaaten. Te Amsterdam, by Allart en Holtrop, 1785. In groot octavo 475 bladz.
Heelkundig Mengelwerk, byeen verzameld en uitgegeeven door J.J. Plenk, gewoon Hoogleeraar in de Heel- en Vroedkunde aan de K. Koningl. H. Schoole te Tirnau. Tweede Deel. Met Plaaten. Uit het Hoogduitsch vertaald en met Aanmerkingen vermeerderd: benevens eens Proeve over de Rechterlyke Genees- en Heelkunde, gevolgd na het Latyn van den zelfden Schryver, doer H.A. Bake, M.D. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg en Zoon, 1785. In gr. 8vo. 144 bladz.
Aanmerkingen op het Leydsche Ontwerp der Gewapende Corpsen in Holland, door corn. Zillesen, Lid van de Hollandsche Maatschappy der Wetenschappen te Haarlem. Te Haarlem, by C. van der Aa, 1786. In gr. 8vo. 59 bladz.
De Eer en het Recht van Hollands Inwooners verdeedigd tegen de Aanmerkingen van den Heer c. zillesen, op het Ontwerp der Gewapende Corpsen in Hollandt, om de Republiek van binnen gelukkig en van buiten geducht te maaken, door demofilus, Schryver van het Zakboekje van Neêrlands Folk. Te Dordrecht, by H. de Haas, 1786. In gr. 8vo. 28 bladz.
Reize naar de Oost-Indiën en China, in de Jaaren 1774-1781, op last des Konings van Frankryk, gedaan door den Heer sonnerat, Commissaris der Zeezaaken, gepensioneerd Natuurkundigen van den Koning, Korrespondent van zyner Majesteits Natuurkundig Kabinet en van de Koninglyke Academie der Wetenschappen te Parys, Lid van die te Lyons, enz. Uit het Fransch vertaald door j.d. pasteur. Eerste Deel. Te Leyden, by A. en. Honkoop, 1785.
Joachimi Forth Ringelbergh, Desiderii Erasmi, M.A. Mureti, G.J. Vossii, et C. Barlaei Commentationes de Ratione Studii. Accessit Elogium Tiberii Hemsterhusii, auctore Viro celeberrimo Davide Ruhnkenio. Praemissa denique est Praefatio J.L. Moshemii ad Lexicon Noltenianum. Harderovici Gelrorum apud J. van Kasteel, 1786. Absque praecedd. 216 pp. in octavo. f. maj.
Inleiding in de Fabelkunde der oude Grieken en Romeinen, door Christiaan Tobias Sam, Rector van het Koninglyk Gymnasium te Berlin. Naar den vyfden druk, uit het Hoogduitsch vertaald. Te Leyden, by W.H. Gryp, 1786. Behalven de Voorreden en 't Register, 348 bladz. In ottavo.
Zedelyke Verhaalen, getrokken uit de Werken van de Heeren, d'Arnaud, Mercier en anderen der beste hedendaagsche Schryvers. Met nieuw geinventeerde Kunstplaaten vercierd. Negende Deel. Te Amsteldam, by A. Mens, Jansz. 1785. In 8vo. 263 bladz.
Therese en Faldoni, of Brieven van twee Gelieven te Lyon, uitgegeeven door den Heer Leonard. Uit het Fransch vertaald. Twee Deelen. Met Plaaten. In 's Hage, by J. van Cleef, 1785. in 8vo. 522 bladz.
Senneval, of het Schildery des menschelyken levens, vertoonende een figuurlyk veld van hartstochtelyke tafereelen, envoorbeeldelyke lotverwisselingen, beproevingen van deugd en ondeugd, zwakheden, gebreken, voor-en tegenspoeden, en alles wat men op onderscheidene trappen des ouderdoms, in den kring der menschelyke maatschappy, kan ondergaan. Gevonden onder de nagelatene geschriften van den Heere Arouet de Voltaire. Onder de Zinspreuk: Quis est homo? Omnis est; nihil est. In 's Gravenhage, by H.H. van Drecht, 1785. 2 Deelen. In groot octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Onderwys in den Godsdienst, door J. van Nuys Klinkennerg, A.L.M.S.S. Th. et Phil. Dr. Hoogl. in de H. Godgel. en Kerkl. Gesch. aan het Ill. Athen. en Predikant in de Gemeente te Amsterdam; mitsgaders Lid van het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen. Zesde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart 1785. In gr. octavo, 536 bladz.
's Heilands verzoekingen, in de woestijne. Door H. van Nerwerden, Predikant te Amsterdam. Te Amsterdam, by J. Allart, 1786. Behalven het Voorberisht, 236. bl. in gr. octavo.
Leerredenen van J. van Loo, Predikant te Ootmarsum. Tweede Deel. Te Utrecht, by A. van Paddenburg. Behalven de Voorreden, 431 bladz. in gr. octavo.
J.A. Hermes, Overwegingen, Alleenspraken en Gebeden voor Godvruchtige Avondmaalgangers. Uit het Hoogduitsch vertaald, en met eenige stichtelyke Overdenkingen en Gezangen vermeerderd, door Gerard van der Zoo. Te Amsterdam, bij de Wed. A.D. Sellschap en P. Huart, 1786. Behalven het Voorbericht, 271 bladz. in gr. octavo.
Verhandeling over de Leger-Ziekten, enz. Door J. Pringle, M.D. Vermeerderd met eene Geneeskundige Beschrijving der Hospitaalen, door D. Monro, M.D. Uit het Engelsch vertaald door L. Bikker. M.D. enz. enz. IIde Deel. Te Amsterdam, bij P. Conradi, 1786. In gr. 8vo. 327 bladz.
Catechismus der Weetenschappen, Schoone Kunsten en Fraaije Letteren. Uit verscheidene beroemde Schryvers, en inzonderheid volgens de Schets van den beroemden Baron van Bielfeld samengesteld. Met plaaten, Derde Stuk. Te Amsterdam, by A. Fokke, Simonsz. 1785, behalven 't Voorbericht, 404 bladz. in gr. 8vo.
Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden; veertiende Deels, eerste Stuk, bevattende het Vervolg der beschryvinge van Friesland. Te Amsterdam, Leyden, Dord en Harlingen, by P. Schouten, J. de Groot, G. Warnars, S. en J. Luchtmans, A. en P. Blusse en V. van der Plaats, 1785. In gr. Svo. 341 bladz.
Historisch Verhaal van het gepasseerde te Leiden, met de propositie van geheimhouding, ontworpen by een Vroedschaps rapport van 12 October en 3 December 1785, en op den laatstgemelden dag by eene Resolutie gedeclineerd. Voorzien met egte, zeer gewigtige Stukken. Te Leyden, by C. Heyligert, enz. 1786. Behalven het Voorbericht en de Nareden, 111 bladz. in gr. 8vo.
Beknopt Onderzoek van het Recht der Nederlandsche Republiek, tot hit gesloten houden van de Schelde, door een voornaam Rechtsgeleerden, kunnende dienen tot een aanhangzel der Bedenkingen over de Vryheid der Schelde, door den Keizer gevorderd; onlangs in 't licht gekomen door den Graave de Mirabeau. Uit het Fransch vertaald. Te Leyden, by Frans de Does, en te Rotterdam, by Jacobus Bronkhorst, 1786. 84 bl. In gr. 8vo.
Bylaagen, bekoorende tot het Rapport van de Heeren door Hun Hoog Mog. gecommitteerd, tot het onderzoek, wegens de Redenen van non executie van H. Hoog Mog. orders tot het verzenden van tien Scheepen naar Brest. Eerste en tweede Stuk. Te bekomen, te Dordrecht, by Blusé; Amsterdam, Verlem, enz.
De Zwitzersche Patriot, of de Landdrost Felix Grebel gelukkig overwonnen door Johan Caspar Lavater, thans Leeraar des Christendoms te Zurich. In 't Nederduitsch vertaald, door Hendrik Bergh, Leeraar des Christendoms, by de Luthersche Gemente, te Deutichem. Te Amsterdam, by Jan Verlem, 1785.
Nederlandsche Reizen, tot bevordering van den Koophandel, na de meest afgelegene Gewesten des Aardkloots. Met Plaaten. Achtste Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, en te Harlingen, by V. v.d. Plaats, 1785. In gr. octavo, 176 bladz.
Taal- Dicht- en Letterkundig Magazijn. Door G. Brender a Brandis. Eerste Deel, N. III. Te Amsterdam, bij C. Groenewoud 1785. In gr. octavo, 112 bladz.
Drie Brieven van Janus Phileusebius aan zynen Vriend Liberius Philalethes. Ter beantwoordinge van enige vragen, betreffende de onlangs, by Cornellis van der Aa te Haarlem, uitgekomene Brieven van enige Joden, over den toestand van den Christelyken Godsdienst en het Christendom; verzameld en uitgegeven door C.V.S. Te Utrecht by B. Wild, 1786. In gr. oct. 92 bladz.
Tweede Apologie tegen de schendende Nieuwspapieren en andere faamroovende Schriften van dezen tyd; inzonderheld tegen de hoonende bekendmaking van den Heer Professor le sage ten broek, en deszelfs onhetaamlyk gedrag, zoo omtrent de Schielandsche Classis en den Rotterdamschen Kerkeraad in 't gemeen, als omtrent den Schryver en de meeste zyner Amp genooten, in 't byzonder, gehouden. Benevens een uitvoerige B laag tegen 't geen, op den naam van eenen hendrik brinxma, orbeschaamd gelogen en gelasterd is. enz enz. enz. Door p. hofstede S.S. Th. Dr. Prof. Hon. in de Godgel. Kerkl. Gesch. Oudheden, en Predikant te Rotterdam; Curator der Erasmiaansche School; Lid van het Zeeuwsch Genootschap te Vlisdingen enz. Te Rotterdam, by P.v. Dyk en J. Hoshout, 1786. Behalven de Voorreden, 376 bladz. In gr. octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Korte verdaadiging van het Christendom, door een voornaam Hoogduitsch Godgekerden. In 't Nederduitsch verlaald, door m. van werkhoven, en met een Voorreden uitgegeeven, door j. van laar. Te Amsterdam, bij M. de Bruin, 1786. Behalven de Voorreden, 223 bladz. In groot octavo.
De Rede en haar Gezag, in den Godsdienst, briefswyze voorgesteld, door P. van Hemert, aan den Hoogeerwaardigen, Hooggeleerden Heer, G. Bonnet, Dr. en Prof. in de H. Godgel. en Academi-prediker te Utrecht. Tweede Stuk. Te Rotterdam, by de Leeuw en Krap, 1786. In groot oct. 384 bladz.
Leerredenen van Bernardus Bosch, Predikant te Diemen. Derde Stuken. Te Amsterdam, bij M. de Bruin, 1786. In groot octavo, 171 bladz.
Het gewigtig Vreest God, eert den Koning, volgens 1 Pet. II. 17, aangedrongen, door Willem Stolte, Predicant te Heemse. Te Zwolle, bij S. Clement en Zoon. Behalven het Voorbericht, 52 bladz. In gr. octavo.
Bericht nopens het plan en oogmerk van het Genootschap, onder de zinspreuk: Ten nutte van het Kristendom, opgericht door eenige Predikanten in Noordholland, in het jaar 1786. Te Hoorn, bij L. Vermande, 1786. In gr. octavo, 22 bladz.
Positiones Physicae, quas, annuo labore, in scholis privatis explicat, experimentis illustrat, & auditorum suorum meditationi proponit, J.H. van Swinden; ante hac in Academia Franequerana Philosophiae, Logices & Metaphysices, nunc vero in illustri Amstelaedamensi Athenaeo, Philosophiae, Physices, Matheseos et Astronomiae Professor, variarum Academiarum Socius. Tomus Primus. Harderovici Gelrorum, apud Joannem van Kasteel, 1786. Absque praecedd., 360 pp. In octavo f. maj.
Van het groote en schoone in de Natuur, door H. Sander, Professor aan de Illustre Schoole te Karulsruhe, en Honorair Lid van het Genootschap van Natuuronderzoekeren te Berlijn. Eerste Stuk. Uit het Hoogduitsch vertaald, door J.V.M. Az. Te Utrecht, bij G.T. van Paddenburg en Zoon, 1786. Behalven de Voorreden en den Inhoud, 171 bladz. In gr. 8vo.
De gewapende Burgercorpsen en de Antipatriottische Geestelyken, in verscheiden Brieven aan een Vaderlandsch Predikant, door gerrit paapje. Te Rotterdam, by J. de Leeuw en J. Krap, Az. 1786. In gr, octavo. 118 bladz.
Versameling van Stukken, betreffende de valsche beschuldiging tegens Catharina Taan, Wed. van der Meulen, nevens een kort verslag van de uitkomst derzelver zaak. Te Leyden, by L. Herdingh, 1785. Behalven het Voorwerk, 279 bladz. In gr. 8vo.
Gedenkschrift voor den Grave van Cagliostro, beschuldigden, tegen den Procureur Generaal, beschuldiger, in tegenwoordigheid van den Hr. Cardinaal de Rohan, de Gravinne La Motte, en andere medebeschuldigden. Naar den Paryschen Druk, uit het Fransch vertaald. Te Amsterdam, by, van Gulik, 1786. in 8vo.
Geschiedenis van Karel van Burgheim en Emilia van Rosenau, door J.M. Miller. Uit het Hoogduitsch vertaald. II Deelen; met Plaaten. Te Utrecht en Amsteldam, by G.T. van Paddenburg en M. Schalekamp 1785. In octavo, 1054 bl.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Tempelgezicht van den Propheet Zacharia, in eenige Schristmaatige Verhandelingen opgehelderd, door J.W. van Slype, Bedienaar des H. Euangeliums te Zwolle. Eerste Deel. Te Utrecht, by A.v. Paddenburg, 1786. Behalven het Voorw. en den Inhoud, 344 bl. In gr. 8vo.
Paraphrasis & Annotationum in Epistolam ad Hebraeos specimen. Auctore Petro Abresch, Th. Doct. & in Academia Groningo Omlanda Prof. Ord. - Lugd. Batav. apud A. & J. Honkoop, 1768. Absq. Praef. & 148 pp. In octavo f.m.
Kerkelijke Leerredenen over gewigtige voorwerpen. uitgesproken in de Gemeente van Rotterdam, door den Hooggeleerden en Weleerwaarden Heer J.J. le Sage ten Broek. Uitgegeven, en met eene Voorrede voorzien, door een Genootschap, onder de Zinspreuk, Libere & Confidenter. Alom te bekomen. Beh. de Voorr. 159 bl. In gr. 8vo.
Verhandeling, uitgegeeven door 't Edamsch Genooschap, tot nut van 't algemeen, opgesteld door Petrus Schouten, Roomsch-Priester en Pa toor te Oegstgeest. Aan wien de Gouden Eerpenning is toegeweezen. Te Edam, bij A. Tolk, en te Haarlem, bij C. de Vries, 1786. Behalven de Voorreden, 119 bladz. In octavo.
De Geest der Wetten, door den Heere Baron De Montesquieu. Uit het Fransch vertaald, door Mr. Dirk Hola van Nooten, Raad in de Vroedschap, en oud-Scheepen der Stad Schoonhoven, Lid van het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschapen; met Wysgeerige en Staatkundige Aanmerkingen, zo van eenen Onbekenden, als van den Vertaaler. Tweede Deel. Te Amsterdam, by Willem Holtrop, 1784. In gr. octavo, 587 bladz.
Nauwkeurige en duidelyke Verklaaring over de Statuten, Ordonnantien, Reglementen, en Costumen van Rechten in Friesland; volgens Staats-Resolutie van den 12 Maart, 1722 gedrukt en gepubliceerd. Uit het gemeene Keizerlyke Recht opgehelderd, en met zeer veele gewysde zaaken van den Provinciaalen Hove aldaar, nader bevestigd: dienende ook tot verdere opening en betooging van het geen de Ed. Heer Ulrik Huber, in een aanmerkelyk getal plaatzen van zyne Hedendaagsche Rechtsgeleerdheid bygebragt en aangeweezen heeft. Alzoo tot gemeen nut en onderrichting opgesteld, door Dominicus Hamerster, in leven, Raad Ordinaris in den Hove van Friesland. Uitgegeeven, door Ulrich Jan Huber, Advocaat voor den Hove van Friesland. Derde Deel. Te Franequer, by Dionysius Romar. In groot quarto, 490 bladz.
De Patriot op zyn Sterfbed, of de Evangelische Godvrugt, gepaard met de waare Vaderlandlifde. Te Amsterdam, by D. Schuurman, 1786. Behalven het Voorwerk, 229 bladz. In gr octavo.
Handboekje voor Nederland, of Bepaalingen van de meest gebruikt wordende Staatkundige Woorden. Te Amsterdam, by J. de Jongh, 1786. 93 bladz. In 8vo.
Verhandelingen over de Geschiedenis. Regeeringswyze, Zeden, Gewoontens, Weetenschappen, en fraaije Konsten van eenige Natien van Europa, door den Graave d'Albon, Lid van verscheidene Academien en geleerde Genootschappen. Naar den tweeden Druk, uit het Fransch vertaald. Twee Deelen. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1785. In gr. 8vo.
Geschiedenis der Vereenigde Nederlanden, voor de Faderlandsche Jeugd. Zesde Deel. Met Plaaten en Pourtraiten. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. In 12mo.
Korte Historie en Beschryving van Franeker, beginnende met den Jaare 1192, en eindigende in het Jaar 1785. Behelzende: een Verhaal van deszelfs Geschiedenissen, Veldslagen, Oorlogen, Belegeringen, Privilegien, Voorrechten, enz. Als mede: Verhaal van 't tweede Eeuwfeest van Vrieslands Hooge School te Franeker, plegtig gevierd op den 22 van Herfstmaand des Jaars 1785. Mitsgaders tegenwoordige gesteldheid van Franeker, zo van Regeering, Gebouwen, als anderzints. Uit oude en nieuwe Geschiedenissen, en andere echte Stukken, zo beknopt als mogelyk was, byeen versameld, door d.p.z. Te Franeker, by D.v.d. Sluis, en D. Romar, 1785. In gr. octavo.
Lienhard en Geertruid. Een Boek voor het Volk. Uit het Hoogduitsch vertaald, 1786. Behalven de Voorrede, 330 bl. In gr. octavo.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel, door beknopte uitbreidingen en ophelderende aanmerkingen, verklaard, door j. van nuys klinkenberg. A.L.M. Ph. Dr. Hoogl. in de Godgel. en Kerkl. Gesch. aen 't Ill. Athen. en Predikant in de Gemeente te Amsterdam; mitsgaders Lid van 't Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen. Elfde Deel. Te Amsterdam by J. Allart, 1785. In gr. octavo 595 bladz.
Leerreden over den Brief van den H. Paulus aan de Efezeren, behelzende eene verklaaring der voornaamste stoffen, welke in de drie eerste Hoofdstukken van dien Brief vervat zyn. Door pierre du bosc, laatst zeer beroemd Leeraar der Walsche Kerk binnen Rotterdam. Derde Deel. Tweede en laatste Stuk. Uit de Fransche Taal in het Nederduitsch oyergebragt, door j.c. thin van keulen. Te Utrecht by A.v. Paddenburg, 1786. In gr. octavo 196. bladz.
Welmeenende opwekking aan Nederlands Ingezetenen, tot herstel van hunne vervallene zaaken, in een tweetal Kerkelyke Leerredenen, uitgesproken op de algemeene Dank. Vast en Bededagen, in de jaren 1785 en 1786. Door Arnoldus Marcel, Predikant te Ryswyk in 't Land van Altena. Te Rotterdam by de Leeuw en Krap, 1786. In gr. octavo 52 bladz.
Lykreden, ter gelegenheid van het afsterven van den Wel Ed. Gestr. Heere Mr. J.C. van Hoorn, Heere van Burgt en Krayenstein, Raad en Oud- Burgemeester der Stad Vlissingen, Bewindhebber der O.I. Comp. ter Kamer Zeeland, enz, enz. Uitgesproken op Zondag namiddag den 26 Maart 1786 over Ps. XXXIX. 10. Door P.H. van Lis, Predikant te Burgt. Te Utrecht by A.v. Paddenburg, 1786. In gr. octavo 56 bladz.
Inleiding tot de kennisse der Natuurlyke Wysbegeerte, door J. Esdré, A.L.M. Ph. Dr. en Lid van het Utrechtsche Provinciate Genootschap van Konsten en Wetenschappen. Met Plaaten. Vierde Deel, Tweede Afdeeling. Te Leyden by F. de Does Pz. 1785. In gr. octavo 202 bladz.
Verklaaringe van de Stalaten, Ordonnantien, Reglementen en Costumen van Recliten, in Friesland, anders genaamd, 's Lands Ordonnantie, waarin de Wetten, in, en omtrent welke, by Placaaten, naa de uitgave der Ordonnantie van den Jaare 17:23 geëmaneerd, veranderinge is gemaakt, worden gesield in die bewoordingen, welke de Souyerain by die Placaaten heeft geordonneerd, en behelzende alzoo de text het egte tegenwoordige Statutaire Recht. Het welk vervolgens wordt opgehelderd, zo uit eigene bedenkingen, ah, door behulp van oude stukken, betrekkinge hebbende op den eensten oorsprong van zommige Wetten. Waar by gevoegd zyn, verscheiden Placaaten en andere Stukken, den text der Ordonnantie wel niet regelrecht aandoende, maar echter tot het Statutabs Recht behoorende, die ook teffens met aanmerkingen worden opgeklaard. Door Mr. simon binckes Secretaris van 's Lands Reekenkamer aldaar. Te. Leeuwaarden, by G. Tresling, 1785. IV Deelen, in gr. octavo.
Brieven over het Bestuur der Coloniën Essequebo en Demerary, gewisseld tusschen de Heeren Aristodemus en Sincerus, nevens bylagen tot deeze briefwisseling, en een Voorreden van den Nederlandschen Uitgeever. Eerste Stuk. Te Amsterdam by W. Holtrop, 1785. In groot octavo, 83 bladz.
Naleezing van stukken, tot de Militaire Jurisdictie betrekkelyk, door Fr. Adk. v. D. Kemp. Twee Deelen. Te Utrecht by B. Wild, 1785. Behalven den inhoud der stukken, 1054 bladz. In gr. octavo.
Onderrichtingen, wegens het reizen over Land, langs den weg van Suez door Egypte, na Europa, benevens Dagverhaal eener reize uit Europa na Indie, door de groote Woestyne van Arabie. Door J. Capper, Esq. Colonel in dienst van de Oostind. Mantsch. in Engeland. Tentanda via est. Naar den tweeden druk uit het Engelsch. Met Kaarten. Te Amsterdam by J. Yntema, 1786. Behalven de Voorrede en de Inleiding, 231 bladz. in gr. octavo.
Geéemkschriften van den Marquis de Pombal, Staatssecretaris en eerste Minister van den Koning van Portugal, Joseph I. Vierde deel. Te Amsterdam, by D. schuurman, 1786. 336 bladz. in gr. octavo.
Proeve van Poëtische Brieven door Abraham Vereul. Te Gouda, by W. Verblaauw, 1786. in gr. 8vo. 27 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Leerredenen over Jesaia LIII, LIV, en LV. door g.j. nahuis, laatst Hoogl. in de Godgel. en Kerkl. Gesch. op 's Lands Hooge Schoole, en Predikant te Leyden. Uitgegeeven door J. van Nuys Klinkenberg, A.L.M. Ph. Dr. Hoogl. in de Godgel. en Kerkl. Gesch. aan het Athenoeum Illustre en Predikant te Amsterdam. Derde Deel. Te Amsterdam by J. Allart, 1785. In gr. octavo, 412 bladz.
Vyfde Brief van Philadelphus; zynde een antwoord aan Ingenuus Alethophilus, ter beöordeeling van de Verhandeling van den Wel-Eerw. Heer Schutte, over Gods Testament en Verbond, onder de nieuwe Huishouding. Alom te bekomen. In gr. octavo 224 bladz.
Leerreden gehouden op den Keurdag der Regering van Deventer den 22 Feb. 1786. Door W. Suermond. Te Deventer, by G. Brouwer, 1786. In gr. octavo, 43 bladz.
Brieven van eenen Kanunnik Penitentiarius der Hoofdkerk te *** aan eenen Theologischen Kanunnik van de Domkerk te *** over de zaaken van den Godsdienst. Uit het Fransch vertaald. Te Brussel, by J. Kerkman, 1786. Behalven het Voorberigt 152 bladz. in gr. octavo.
Scheikundige Verhandeling over de Magnesia Alba, in het nutlig gebruik van de Moederloogen van Zeezout in ons Vaderland, door Petrus Driessen, M.D. en Lector aan de Universiteit van Stad en Lande, Te Amsterdam, by P. Conradi, 1786. in gr. 8vo. 48. bl.
Beschouwing der Wonderen Gods in de minst geachtste Schepzelen. Of Nederlandsche Insecten, naar hunne aanmerkelyke huishouding, verwonderlyke gedaantewisseling en andere wetenswaardige byzonderheden, volgens eigen ondervinding beschreeven, naar 't leven nauwkeurig getekent, in 't koper gebragt en gekleurd. Door J. Ch. Sepp. Tweede Deal Tab. I. van 't eerste, en Tab I. van 't derde stuk. Te Amsterdam, by J. Ch. Sepp. 1786. In quarto.
Verhandeling over den Landbouw in de Colonie Suriname, volgens eene negentien jaarige ondervinding, zamengesteld door Anthonie Blom, in orde gebragt, en met de nodige ophelderingen en bewysredenen voorzien, door Floris Visscher Heshuizen, Oud Schepen der Stad Haarlem, mitsgaders oud Raad van de Justitie der Colonie Suriname. Te Haarlem by C. van der Aa, 1786. In gr. 8vo. 448 bladz.
Tafereel der Algemeene Geschiedenissen van de Vereenigde Nederlanden, gevolgd naar 't Fransch van den Heere A.M. Cerisier, IXde Deels IIde Stuk. Te Utrecht, by B. Wild. In gr. 8vo, 202 bladz.
Vervolg op M. Noël Chomel, Algemeen, Huishoudelyk, Natuur-Zedekundig en Konst- Woordenboek. Door J.A. de Chalmot. Eerste Deel Tweede Stuk; zynde het Agtste Deel van het Woordenboek. Verrykt met Kunstplaaten. Te Campen, by J.A. de Chalmot, en te Amsterdam by J. Yntema, 1786. In groot quarto, 479. bl.
Beschryving der plechtige Viering van Neerlands gewenscht Verbond met Frankryks Koning, Lodewyk den XVI, gesloten te Fontainebleau, op den 10 November 1785, binnen Zierikzee, den 20 April 1786. Te Zierikzee gedrukt, by P.O. van den Thoorn, Stadsdrukker, 1786. In gr. octavo, 48 bladz.
Het lyden van de jonge Wertheein. Naar 't Hoogduitsch. Te Amsterdam by J.B. Elwe, 1786. Behalven het Voorbericht 116 bladz. In octavo.
Cephalide, door J.E. de witte, Junior. In 's Hage by J.A. van Drecht, 1786. Buiten het Voorbericht, 216 bl. In 8vo.
De Schim van Bocatius; of Geneesmeester der Zwaarmoedigen, onder de Zinspreuk: Ik kom niet weerom. Tweede Deel. Te Keulen by d'Erve van J. Gaillard, 1786. In 8vo. 232 bl.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Vervolg der daadelyke Godgeleerdheid van Adriaan Buurt, Predikant te Amsterdam. Door deszelfs Weduwe Josina Carolina van Lynden. Vierde Stuk. Te Amsterdam, by J. ten Houten, P. Schouten en J. Wessing Wz., 1786 Behalven de Voorreden en den Bladwyzer 480 bladz. in gr. octavo.
Onderwys in de Christelyke Zedenleer vraagswyze opgestelt, door H.A. Aitton, Predikant te Zwoll. Te Utrecht, by A.v. Paddenburg, 1786. Behalven de Voorrede, 472 bladz. In gr. octavo.
Plan van een Leerboekje voor de Jeugd, in de voornaamste waarheden van den Godsdienst en de Zedeleer. Te Hoorn by L. Vermande, 1786. In gr. octavo 22 bladz.
Sebaldi Ravii Oratio Panegyrica in natalem centesimum et quinquagesimum Academiae Trajectinae, dicta publice in Templo urbis primario, die 31 Maji, 1786. Trajecti ad Rhenum, ex officina A. a Paddenburg, 1786. In quarto maj. f. 43 pp.
Verhandelingen van het Bataviaasch Genootschap der Kunsten en Weetenschappen. Vierde Deel, met Plaaten. Te Rotterdam by R. Arrenberg, en te Amsterdam by J. Allart, 1786. Behalven het Voorwerk, 568 bladz. In gr. octavo.
Historie der Waereld, door J.F. Martinet, Meester der Vrye Kunsten, Doctor in de Wysbegeerte, Lid van de Hollandsche en Zeeuwsche Maatschappyen der Weetenschappen te Haarlem en Vlissingen, en Predikant te Zutphen. Met Plaaten. Vyfde en zesde Deel. Te Amsterdam by J. Allart, 1784 en 1785. In gr. 8vo.
Hedandaagsche Historie of tegenwoordige Staat van alle Volkeren, behelzende de beschryving der Vereenigde Nederlanden, en wel in 't by zander van Overyssel. Eersten deels, eerste en tweede Stuk. Te Amsterdam, by P. Schouten enz. 1786. In gr. 8vo. 494 bladz.
Aan God en het Vaderland, door den Heer A.J. Roustan. Uit het Fransch vertaald.
De Patriot in de Eenzaamheid, of Proeven van Bespiegelingen ter opwekkinge van Vaderlands- en Vryheidslief de. Salus populi suprema lex. Twee Stukken. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1785. In gr. 8vo. 344 bladz.
Request aan Hun Ed. Gr. Mog. de Heeren Staaten van Holland en Westvriesland, ingeleverd door da Buiten-Predikanten der E. Classis van Amsterdam. Te Hoorn, by L. Vermande 1786. In gr. octavo, 7 bladz.
De Walvischvangst, met veele byzonderheden daar toe betrekkelyk. Met Plaaten. Vierde of laatste Deel. Waarby eene beschryving der Haringvisschery. Te Amsterdam by P. Conradi, en te Harlingen by V. v.d. Plaats 1786. In gr. quarto 114 bladz.
Leerryke Verhaalen en Samenspraaken, in 't Hoogduitsch opgesteld, door A.G. Meiszner. Op een vryen traent in 't Nederduitsch overgebragt. Eerste Stukje. Te Haarlem by F. Bohn. 1786. In octavo. 156. bladz.
Catechismus van 't gezond Vernuft, of Proeve van gewichtige woorden, in vatbaare verklaaringen, met voorbeelden opgehelderd, ter bevordering van volkomene en verbeterende kennis, door Friedrich Ebehr. van Rochouw; uit het Hoogduitsch vertaald. Te Amsterdam by J. Kok Pietersz. 1786. In 8vo. 93 bl.
Nederlandsche Dicht- en Tooneelkundige werken, van het Genootschap, onder de Spreuk: Door Natuur en Kunst. Eerste Stuk. Te Amsterdam, by W. Holtrop, 1786. Buiten het Voorwerk 88 Bladz. In 8vo.
Krygsliederen van Mr. J.F. Kleyn en Vrouwe A. Kleyn gebooren Ockerse, No. 1. en 2. Te Utrecht, by G.T. van Paddenburg. In 8vo. 32 bl.
Vaderlandsche Dichtproeven door Petronella Moens en Adriana van Overstraaten. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz., 1786. in 8vo. 16 bl.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Bybel verdeedigd door Y. van Hamelsveld. Zesde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1786. Behalven de Voorreden, 387 bladz. In gr. octavo.
De Verborgenheid, die van alle eeuwen en geslachten verborgen was, openbaar gemaakt, door het Euangeli, of de eindelyke gelukzaligheid aller menschen, voornaamlyk bedoeld in het plan van God, het welk in de Schriften van het N.T. voorgestelt, en aan J. Christus ter uitvoering is toebetrouwd. Door eenen algemeenen Menschenvriend. Uit het Engelsch vertaald door P. van Hemert. Te Rotterdam, by de Leeuw en Krap, 1786. Behalven de Voorreden 328 bladz. In gr. octavo.
J.L. van Mosheim, Geschiedenise van de Vyanden van van den Christelyken Godsdienst. Uit deszelfs Voorlezingen uitgegeven, en tot op den tegenwoordigen tyd vervolgd, door M.G. Winkler, Diacon en Vrydagprediker van de Kerk van het Heilige Kruis te Dresden, als ook Medelid van de Societeit der Christelyke Liefde en Wetenschappen aldaar. Uit het Hoogduitsch vertaald, door Y. van Hamelsveld, S.S. Th. Dr. en Prof. te Utrecht. Te Arnhem, by J.H. Moeleman, 1785. Behalven de Voorreden enz. 492. bladz. in gr. octavo.
Nodig antwoord op het zeer onnodig Request aan het Consistorie ingeleeverd, door eenige Leden der Luthersche Gemeente. Te Amsterdam by D.M. Langeveld 1786. In gr. octavo 54 blads.
Predikatie over de bewyzen voor de Leer der Heilige Drieêenheid, gehouden in Amsterdam, den 25 Juny, 1786. Door A. Sterk, Leeraar in de Gemeente toegedaan de onveranderde Augsburgsche Geloofsbelydenis te Amsterdam. Te Amsterdam by D.M. Langeveld, 1786. Behalven het Voorbericht, 32 Bladz. in gr. 8vo.
Beschouwende en Werkende Pharmaceutische, OEconomische en Natuurkundige Chemie door P.J. Kasteleyn. Apotheker en Chimist, te Amsterdam, en Lid van het van Kunsten en Weetenschappen. Eerste Deel. Te Amsterdam by W. Holtrop, 1786. Behalven de Voorafspraak, enz. 508. bl. in gr. 8vo.
J.F. Hennert Ph. Math. & Astron. Prof, in Academia Rheno-Trajectina Commentatio de altitudinum mensuratione ope Barometri, ad questionem a Societate regia scientiarum Gottingensi, in Novembrem 1785, propositam, premio ornata. Ejusdemque Societatis permissa edita. Trajecti ad Rhenum apud A. a Paddenburg 1786. In oct. maj. f. 78. pp.
Zeemans Onderwyzer in de Tekenkunst, door C. Philips Jz. Kunstgraveerder en geadmitteerd Landmeeter voor den Ed. Hove van Holland en Westvriesland; Lid van het Mathematisch Genootschap te Amsterdam. Versierd met zes en twintig kunstig in hout gesneedene Figuuren, door J. Oortman. Te msteldam by Elwe en Langeveld, 1786. Behalven het Voorwerk, 104 bladz. In gr. octavo.
De geest der Wetten, door den Heere de Montesquieu, uit het Fransch vertaald, door Mr. Dirk Hola van Nooten, Raad in de Vroedschap en Oud Schepen der Stad Schoonhoven, Lid van het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Met Wysgeerige en Staatkundige Aanmerkingen, zo van een Onbekenden als van den Vertaaler. Derde deel. Te Amsterdam by W. Holtrop, 1785. In gr. 8vo, 588 bladz.
Almelosche Oudheden, Eerste Stuk. Betreffende verscheiden Merkwaardigheden omtrent de Heerlykheid van Almelo, onder anderen haaren oorsprong, als ook den oorsprong van het Stedeken Almelo en de gesteldheid van deszelfs Stadsrecht; den Oudeigendom der Heeren van Almelo, van den grond deezer Heerlykkeid; het recht deezer Heeren omtrent de wateren hunner Heerlykheid; het bewind derzelver over de wapening in het land en stedeken aldaar; de diensten der Ingezetenen van het Landgerigt van Almelo ten behoeve van den huize van Almelo; en de patrimonieele Vryheid zo wel van de Ingezetenen deezer Heerlykheid als van den Heer, ten opzichte van de Provincie van Overyssel, waaraan de Heerlykheid van Almelo is verknocht. enz. Door Mr. J.W. Racer. Te Campen, ter Drukkerye van J.A. de Chalmot, 1786. In gr. 8vo. 284. bladz.
Tydrekenkundige Historie der voornaamste Regeeringen in Europa, zedert de geboorte van Christus Jesus, tot aan den tegenwoordigen tyd, door Mr. J. Munniks Advt. Eerste Deel Te Campen ter Drukkery van J.A. de Chalmot, 1786. In gr. 8vo. 260 bladz.
Proeve over de Voordeelen van de Rampen en Tegenspoeden des Menschelyken Levens. Door J.S. Fest. Uit het Hoogduitsch vertaald. Twee Deelen. Te Leyden by A. en J. Honkoop, 1785. Behalven het Voorbericht en den Inhoud, 411 bladz. in gr. 8vo.
Verhandeling over het Bestier der Zeden. Uit het Fransch vertaald. Te Amsterdam, by G. Bom, 1785. In gr. 8vo, 358. bladz.
Nederlandsche Reizen, tot bevordering van den Koophandel, na de meest afgelegene gewesten des Aardkloots. Doormengd met vreemde lotgevallen en menigvuldige gevaaren, die de Nederlandsche Reizigers hebben doorgestaan. Met Planten. Negende Deel. Te Amsterdam by P Conradi, en te Harlingen by V. v.d. Plaats 1786. In gr. octavo, 144 bladz.
Myne eerste Proeven van Poëzy. Te Harderwyk by J. van Kasteel, 1786. In gr. 8vo. 73 bl.
De Patriot aan Willem de Vyfde; 1786. In 8vo. 25 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
De Geest der Hebreeuwsche Poëzy. Door J.G. Herder. Uit het Hoogduitsch vertaald. Derde Stuk. Te I eyden, by J. van Tiffelen en B. Ounekink, 1786. Behalven de Voorreden, 324 bladz. in gr. octavo.
Opheldering van het Gebed des Heeren, of het Onze Vader voor gemeene Christenen, door D. Joh. Chr. Doderlein; Thans Hoogleeraar der Godgeleerdheid op de Hooge School te Jena. Naar de tweede en vermeerderde uitgaave uit het Hoogduitsch vertaald, door J.H. Fortmeijer, Leeraar der Euangelisch Luthersche Gemeente te Utrecht. Te Utrecht, by G.T. v. Paddenburg, 1786. Behalven het Voorwerk, 92 bladz. in gr. octavo.
Vaderlandslievende Leerreden, door den Wel Eerw. en zeer geleerden Heere a. marcel, Predikant te Ryswyk by Woudrichem, gedaan in de Domskerk binnen Utrecht, den 8 October 1786, over Ps. CXXXIII. 1. Te Utrecht, by J. van Rossum, 1786. Behalven het Voorbericht, 32 bladz. In gr. 8vo.
Zedekunde voor Kinderen, door Dirk Cornelis van Voorst, Predikant te Hien en Dodewaard. Eerste Stukje. Te Leyden, by A. en J. Honkoop, 1786. In 8vo. 20 bladz.
Characterkunde der Vaderlandsche Geschiedenisse. Tweede Deel. Te Haarlem, by A. Loosjes, Pz. 1786. In gr. octavo. 218 bladz.
De pligt van ieder waar Patriot in het tegenwoordig voor der Burgeren Vryheid en Leeven allergevaarlykst tydstip. En hoe ieder, naar zyne byzondere omstandigheden, op de best geschiktste wyze, ter bescherminge van 't Vaderland, kan en moet medewerken. Te Haarlem, by Fr. Bohn, 1786. In gr. 8vo. 32 bladz.
Proef van een Handboek, voor die geenen, welken de Bestierkunde van Vorstelyke Geldmiddelen, Landgoederen en andere inkomsten niet als een ambacht leeren, of, als zodanig willen geleerd hebben, maar die integendeel daarin verstandige en eigenaartige grondstellingen wenschen aan te treffen, en met de Landhuishoukunde den aanvang maaken. Door den beroemden Heere J. Chr. E. Springer, Lid van de Academic der Weetenschappen te Erfurt. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Edam, by A. Tolk en te Amsterdam, by H. Keyzer, 1785. In gr. 8vo. 252 bladz.
Nieuwe aardryksbeschryving voor de Nederlandsche Jeugd, door den Heer W.K. de Perponcher, tot gebruik zyner Kinderen opgesteld. IIIde Deel. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1786. In 8vo. 592 bladz.
Nederlandsche Reizen, tot bevordering van den Koophandel, na de meest afgelegene gewesten des Aardkloots. Tiende Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, en te Harlingen, by V. v.d. Plaats, 1786. In gr. octavo, 165 bladz.
De nieuwe Rapsodist, of verzameling van Uitheemsche Tydschriften. Uit het Fransch vertaald. Eerste Deel. Eerste en Tweede Stuk. Te Amsterdam by C. Groenewoud, 1786. In gr. 8vo. 311. bladz.
Verzamelde Stukken van Vernuft en smaak. Te Leyden by W.H. Gryp. 1786. In gr. 8vo. 316 bladz.
Proeve van Poëtische Mengelstoffen, door het Diehtlievend Kunstgenootschap, onder de Spreuk: Kunstliefde spaart geen vlyt, en Prysvaerzen. XI de Deel. 1 Stuk. Te Leyden, by P. van der Eyk en D. Vygh, 1786. In gr. 8vo. 92 bladz.
Vaderlandsche Gezangen voor de Nederlandsche Jeugd, door F. van Aken, Te Amsterdam, by J. Weege, 1786. In gr. 8vo. 98 bladz.
Het Spectatoriaal Schouwtooneel. Zesde Deel. Te Utrecht, by B. Wild, 1786. Behalven het Voorberigt, 276 bladz. In 8vo.
Montrose en Amelia, gevolgd naar het Fransche. Te Amsterdam, by P.J. Uylenbroek, 1786. In 8vo. 84 bladz.
*Het Huwelyk van Figaro, of de Dag der Zotheid. Blyspel, in vyf Bedryven, door Mevrouwe, M.G. de Cambon, gebooren Van der Werken. In 's Hage, by J.F. de Agè, enz. 1786. In gr. 8vo. 171 bladz.
De Geschonden Rechten der Menschheid, door Karel van Ekartshausen, Keurvorstelyken hofraad, enz. Uit het Hoegduitsch vertaald. H Deelen. Te Amsterdam, by J.B. Elwe en D.M. Langeveld, 1786. In gr. 8vo. 226 bladz.
J.J.G. Scheller, Aanleiding tot eene taal- en oordeelkundige Verklaaring van de Schriften der Ouden, en tot eene gepaste navolging van Cicero. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Deventer, by L. Leemhorst, 1786. In gr. 8vo. 449 bladz.
Asteria, Friesche Lierzang, door S. Styl; by gelegenheid van het gebeurde te Utrecht, den 2den van Oogstmaand, 1786. Te Harlingen, by V. van der Plaats, en te Utrecht, by G.T. van Paddenburg, 1786. In gr. 8vo. 10 bladz.
Nieuwe Algemeene Vaderlandsche Letter-oefeningen.
Oude en tegenwoordige Staat en Geschiedenis van alle Godsdiensten, van de Schepping der Waereld tot op den tegenwoordigen tijd, door W. Hurd, D.D. Uit het Engelsch vertaald, Zesde Deel. Te Amsterdam bij M. de Bruyn, 1786. In gr. octavo, 519 bladz.
Wysgeerige Oordeel- en Zedekundige Verhandelingen. Door James Beattie, L.L.D. Hoogleeraar in de Zedelyke Wysbegeerte en Redeneerkunde te Aberdeen, en Lid van de Zeeuwsche Maatschappy der Weetenschappen. Uit het Engelsch vertaald, door Petrus Loosjes, Adriaansz. Leeraar der Doopsgezinden te Haarlem. Tweede en laatste Deel. Te Haarlem, by A. Loosjes, Pz. In gr. 8vo. 298 bl.
Verhandelingen, uitgegeeven door de Maatschappy ter bevordering van den Landbouw te Amsterdam. Te Amsterdam. by C.N. Guerin, 1786. In gr. octavo 174 bladz.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
De bespiecelende wysceer, over de winden en stormen in den winter.
Verkorte waarneemingen over het gebruik der braakmiddelen, in eenige gevallen, waarin dezelve niet schynen aangeduid te worden.
Natuurlyke historie van den griel, of doornsluiper.
Volgens den Heer de buffon.
Verslag van de zonderlinge en hoogstgevaarlyke wyzen om vogel-eyeren te zoeken en vogels te vangen, op de Orkney- en Ferroe-eilanden.
Vertoog over de middelen, welke men zou kunnen te werk stellen, tot volmaaking der weerkundige waarneemingen.
Door den Eerw. Heer Senebier, Bedienaar des Euangelies, en Bibliothecaris van 't Gemeenebest-van Geneve.
XX. Bericht, wegens een Prentwerk, volgens de Nieuwe Uitvinding van den Heere Cornelis Ploos van Amstel, Jac. Corn. Mede-Directeur van de Teken-Academie der Stad Amsterdam; van het Zeeuwsche Genootschap der Weetenschappen te Vlissingen, en van de Keurvorstlyke Schilder- Beeldhouw- en Bouwkunst-Academie te Dusteldorp, - Lid van de Holl: Maatschappy der Weetenschappen te Haarlem.
De praatagtigheid en snapzugt dek vrouwen verdeedigd.
Onderzoek, of de kinderen, ten aanziene van vader en moeder, dezelfde aandoeningen moeten hebben, dan niet.
De goedheid deloond, of de braave soldaat.
De berouwherben de auteur.
De boekery eens Indischen konings.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Eenige kenschetzen van eeh deuodzaam leeven.
Waarneeming wegens eene aanhoudende duizeling, (vertigo) door een braakmiddel geneezen.
Door *** M.D.
Natuurlyke historie van het Mathoen.
Vertoog over de middelen, welke men zou kunnen te werk stellen, tot volmaaking der weerkundige waarneeminoen.
Door den Eerw. Heer Senebier, Bedienaar des Euangelies, en Bibliothecaris van 't Gemeenebest van Geneve.
Bericht van Cornelis Ploos van Amstel, Jac. Corn. wegens een uitmuntend fraai Schilderstuk, door den vermaarden Heer Anthony van Montfoort, gezegt van Blokland, in 't Jaar 1579, in Oly-verwen, zo kragtig als schoon van kleur, geschilderd.
Leevensberigten van den Hertog Maximilien Jules Leopold van Brunswyk.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Core,na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Beschryving van het herdersch leeven en der zeden van de inwoonderen van Sanenland, in het canton Bern, in Zwitzerland.
Over het gebruik des tyds.
Nabericht.
Extra waarnemingen der felle koude in de laatste dagen van 1785, en eerste van 1786.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Proeve over den grondslag der zedelykheid.
Waarneeming, wegens de goede uitwerking van den aluin, in eene hartnekkige maag-hoest.
Door *** M.D.
Antwoord op den brief over den eenvoudigen toestel, enz. Zie de Algem. Vad. Letteroef. VIIde Deel, bl. 518 van het Mengelwerk. Aan den Heere W. van Barneveld, Door T.P. Schonck, Apothecar te Amsterdam.
Natuurlyke historie van den oestervanger, of schol-aakster.
Bedenkingen over den oorspr0ng der spraake, en derzelver verscheidenheid: en de verwarring by Babels toorenbouw.
Byzonderheden wegens het leeven en de schriften van den heere Samuel Richardson, den beroemden schryver van de Pamela, Clarrisa en Grandison.
De gastvryheid en herbergzaamheid beloond.
Eene Russische Geschkdenis.
De te regt gebragte koning.
Zedelyke bedenkingen.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, january, 1788.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Beschouwingen van het schoone en nutte der lente.
Bericht van eene zeer gemaklyke en eenvoudige manier, om uit salpeter gedephlogisteerde lucht voort te brengen.
Door J. Stevens. Apothecar in het Gasthuis te Delft.
Natuurlyke historie van den steenkeerder.
Vertoog over de middelen, welke men zou kunnen te werk stellen, tot volmaaking der weerkundige waarneemingen.
Door den Eerw. Heer Senebier, Bedienaar des Euangelies; en Bibliothecaris van 't Gemeenebest van Geneve.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de Jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het Noorder, halfrond te doen.
Aanmerkingen over de evenredigheid in het maakzel van Noachs arke.
Byzonderheden wegens het leeven en de schriften van den heer Samuel Richardson, de beroemde schryver van de Pamela, Clarissa en Grandison.
Plechtigheden van de universiteit te Cambridge in Noord-America.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, februari, 1786.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Tafreel van huislyk geluk, of een gelukkig huisgezin geschetst.
Verkorte waarneemingen, van het gebruik der braakmiddelen, in eenige gevallen, wanneer dezelve niet schynen aangeduid te worden.
Berigtgeevingen, wegens de gfpluimde zee-anemone, of dier-bloem.
Door den Ridder Lefebure bes Hayes, Correspondent van het Kabinet des Konings, enz. enz. enz.
Kort verslag der laatste uitbarsting van den berg Vesuvius, in eenen brieve van den Abbé de Bottis; gedagtekend Napels den eersten van Wynmaand MDCCLXXXV..
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den stillen oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdkkkingen in het Noorder halfrond te doen.
Waarweemingen over de uitwerkzelen der beschaafdheid, en het character des tegenwoordigen tyds.
Door G. Gregory.
De vernederde winkelier.
Zedelyke bedenkingen.
De duinen van V.........
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, maart, 1786.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Eedenkingen over het ongeloof, de twyfelaary en het vrydenken.
Waauneeming wegens eene byzonder soort van krampachtige ziekte. door William Haulke.
Natuurlyke historie van den water-merel.
Kort verslag van de nieuwste ontdekkincen in de natuurkundige wysbegeerte.
Door den Heer De la Metherie.
Noodzaaklyke verbetering, wegens de, hoogte van den berg Cenis.
Door den Heer pasumont.
Verslag van het lerven en de schriften van den beroemden werktuig- en starrekundigen wysgeer, James Ferguson. F.R.S.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en gore na den stillen oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het Noorder halfrond te doen.
Kort verslag van het lanpschap Kentucky In Noord-America.
De Grieksche huisvrouw van aanzien, Volgens Xenophon, met eenige aanmerrigen.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, April, 1786.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Proeve over de misanthropy, of het menschen haaten.
Waerneemingen over met gebruik der braakmiddelen, in die gevallen, waarin dezelve niet schynen aangeduid te worden.
Kort berigt, wegens den Dugol van den Graave de Buffon, en de Siren Lacertina van den Ridder Linneus,
door Petrus Camper.
Lyst der thans daadlyk brandende bergen in de vier wereld deelen.
Naar het Fransch van den Heer ***.
Opgave en wederspreeking van eenige zeer verkeerde afbeeldingen der gewyde geschiedenisse.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het Noorder halfrond te doen.
Konraad.
Eene Noogduitsche vertelling
Zedelyke bedenkingen.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, mei, 1786.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
De bespiegelende wysgeer, by het maanlicht.
Waarneeming wegens het nut van den koper-Salmiak, in de vallende ziekte. Door Thomas Blond, Heelmeester te Newark.
Natuurlyke historie van de Baltimore Oriole.
Een Noord Americaansch Vogeltje.
Aanmerkingen over de rupsen, die de boomen in 't vookjaar zodanig benadeelen, dat zy in den zomer geheel vrugt- en bladerloos staan, en over de middelen, die men tot voorkoming daar van in 't werk kan stellen.
Door Doctor M. Houttuyn.
Brief van dbn heer Johan Ingenhouz, aan den heer N.C. Molitor, Hoogl. in de Chimie te Mentz; over de byzondere uitwerking, welke de verschillede soorten van lugt, de ondersheide graaden van licht, warmte en electriciteit op het doen uitspruiten van zaaden, en den groei van reeds gevormde planten.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het Noorder halfrond te doen.
Anecdote.
De zelfmoord, door wyn voorgekomen.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, juni, 1786
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
De natuur van waaren en valschen godsdienst.
apgeschetst in eene redenvoering, over Handel. XIX. 34.
Verhaal van den gelukkigen uitslag der doorsnede van de schaambeenderen, voor de tweede reize op dezelfde vrouwe gedaan, in 's Gravenhage, door den Ervaren Heere J.C. Damen, 's Lands en Stads Heel- en Vroedmeester, den 11 Augustus, 1785.
Medegedeeld aan de Heeren Schryveren der Algemeene Vaderlandsche Letteroefeningen, DOOR Petrus Camper.
Natuurlyke historie der Rallen; en byzonder van den Land-Ral, of Kwartel-Koning.
Brief van den heer Johan Ingenhousz, aan den heer N.C. Molitor, Hoogleeraar in de Chimie te Mentz; over de byzondere uitwerking, welke de verschillende soorten van lugt, de onderscheide graaden van licht, warmte en eletriciteit, hebben op het doen uitspruiten van zaaden, en den groei van reeds gevo moe planten.
De voornaamste leevensbyzonderheden en werken van den Zweedschen hoogleeraar Torbern Bergman geschetst.
Omar, eene vertelling.
Zonder onthouding geen genot.
Byzonderheid, betrekkelyk den dood vas Gustavus Adolphus, Koning van Zweeden; getrokken uit een Zweedsch nieuwspapier.
Treurzang over Dinnabo.
De zeer gebeekkig boetvaardige schryver.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, juli 1786
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
De natuur van waaren en valschen godsdiest.
afgeschetst in eene redenvoering, over Handel. XIX. 34.
Nader bericht, wegens het geneezen van kwaadaartige verzweeringen in het aangezicht; na een korstmaakend middel van wit rattekruid; Door Johannes Bolsius, ❘Heelmeester te 's Bosch;❘❘ met aanmerkingen daar over,
Door Jacob van der Haar.
Natuurlyke historie der Water-Rallen.
Proeven over de vlekken op de schyf der zon.
Door den Heer P. van Aken, A.L.M. & Philos. Doctor te Leiden.
De bespiegelende wysgeer;
de schoonheid en verscheidenheid der kapellen beschouwende.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het Noorder halfrond te doen.
Oude zeden, de overheids persoonen betreffende.
Bedenking over het onderscheid tusschen Sentimenteele en Romaneske Characters.
Bedenking wegens de verklaaring van michaëlis in zyn Mosaisch regt, over Lev. XIX: 19.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, augusti, 1786.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Tafereel van den brand.
Waarneeming wegens het nut eens Spaanschevligen Pleisters, in eene Passio Iliaca. Door Mr. Daniel Forbes, Surgeon at Dornock.
Natuurlyke historie der marmotten of mormeldieren, volgens den Heer Girtanner, M.D. Correspondent van de Koninglyke Societeit der Weetenschappen te Gottingen.
Verslag van eenige ontdekkingen, voornaamlyk de starrekunde betreffende.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de resolution en discovery, om ontdekkingen in het Noorder halfrond te doen.
Proeve over het staatsbestouk; door den heer G. gregory.
Proeve over de zelfzoekendheid en Goedwilligheid.
Mis Braddock.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, September, 1786.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Zedelyke bespiegelingen over het ware geluk.
Waarneeming, wegens het nut van den braakwynsteen, in hartnekkige en langduurige verstoppingen van den onderbuik. Door *** M.D.
Waarneemingen, betrekkelyk tot de natuuulyke historie van den steekbok.
Door den Heer Girtanner M.D. Correspondent van de Koningglyke Societeit der Weetenschappen te Gottingen.
Proeve en gedachten, over het onderscheid der zwaarte van de lichaamen, by den dag en by den nagt.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het Noorder Balfrond te doen.
Leevensberigt van Frederik den II, laatst overleden Koning van Pruissen, in den jaare 1756 geschreeven door wylen Dr. Johnson, en voortgezet tot zynen dood.
Waarneemingen over de hoeveelheid van voedzel, tot het leevensonderhoud van den mensch noodig.
Het gevaar van het boerten met onschuldige ligtgeloovigheid, geschetst in de geschiedenis van mejuffrouw Harriot Aspin.
Mengelwerk, [tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.]
proeve behelzende aanmerkingen op de geschiedenis des bygeloofs. Door G. Gregory.
Waarneeming weegens de goede uitwerking van zink-kalr, in een hysteriek toeval.
Door Dr. Alexander Maclachlan.
Natuurlyke historie der Water-hoenderen.
Proeve over den trap der trap der zekerheid van de bewoonbaarheid der waerelden, buiten ons zamenstel.
Door P. van Aken, A.L.M. & Phil. Doctor te Leiden.
Uittrekzel van eene reize, door de capitens Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het Noorder halfrond te doen.
Leevensberigt van Frederik den II, laatst overleden Koning van Pruissen, in den jaake 1758 gescureeven door wylen Dr. Johnson, en voortgezet tot zynen dood.
Anecdote van den schilder vernet. Uit de Provinçales, ou Lettres sur la Provence, par M. Berenger.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, october, 1786
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Proeve, behelzende aan merkingen op de geschiedenis des bygeloofs. Door G. Gregory.
Heelkundige waarneming, wegens eene gelukkige genezing van eene Fractura Cranii, Concussio Cerebri, en vermorzeling van de deenleren, uitmarende de geleding van den opper- en onder-arm. Door Nicolaas Uittenbusch, Operateur en Chirurgyn, te Rotterdam.
Keurige aandierking over de Hyppopotames, os Nyl-paarden.
Door den Heer Sonnini de Manoncour.
Waarneeming over de phosphorike Rivier-krabbtjes. Door de Heeren Thulis en Bernard. Leden der Academie van Marseille.
Werkundige gissingen van den heer Benjamin Franklin. L.L.D. F.R.S. &c. &c. &c.
Verslag wegens den vuurberg op het eiland Tanna.
Beschryving van Nieuw Holland, Byzonder van de Oostkust, thans South Wales geheeten, waar de Botany Baay, de plaats tot eene nieuwe volk-planting bestemd, gelegen is.
Verslag van het leeven en de schriften van den heer Thomas Chubb.
Vergelyking van de dicht- en schilderkunst, ten opzigte vam het hartroerende.
Slegte raad aan een vorst.
Twee Oostersche Vertellingen.
Alleenspraak eens vermaakbeminnaars.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, november, 1786.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen betrekkelyk.
Bericht van hier te lande genomene proeven, omtrent het vangen der Vorst-Uiltjes, om te dienen tot voorkoming van den teelt der Voorjaars-Rupsen, die zo veel nadeel aan 't geboomte toebrengen.
Door Doctor M. Houttuyn.
Request ten behoeve der papegaijen.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, december, 1786.