Inhoudsopgave
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen, waar in de boeken en schriften, die dagelyks in ons vaderland en elders uitkomen, oordeelkundig tevens en vrymoedig verhandeld worden.
J.G. Eichhorn, Prof. te Jena. Inleiding in het Oude Testament. Uit het Hoogduitsch vertaald, door Y. van Hamelsveld, Dr. en Prof. in de H. Godgel. te Utrecht. Tweede Deel. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1784. Behalven het Voorwerk, 648 bladz. in gr. octavo.
De Rede en haar gezag in den Godsdienst, briefswyze voorgesteld door Paulus van Hemert, aan den Hoogeerwaardigen Hooggeleerden Heer Gisbertus Bonnet, Dr. en Prof. in de H. Godgeleerdheid en Akademieprediker te Utrecht. Te Utrecht, by J.C. ten Bosch, 1784. In gr. octavo, 167 bladz.
Redevoering van Brouërius Broes, openlyk uitgesproken by het plegtig aenvaerden van 't Hoogleeraerampt in de Godgeleerdheid op de Hooge School van Leiden den 14 van Wiedemaand 1784. In het Nederduitsch vertaald door Jacobus Weldyk, Student in de H. Godgeleerdheid. Te Leiden, by S. en J. Luchtmans. In gr. octavo, 48 bladz.
Leerreden, ter aanpryzing van Eensgezindheid en Liefde in de Gemeente, over Hand. IV. 32. Door Klaas van der Horst, Leeraar der Vereenigde Doopsgezinde Gemeente te Haarlem. By gelegenheid van de eerste samenkomst dier Gemeente, op den 7den November 1784. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz. Behalven het Voorberigt, 30 bladz. in gr. octavo.
Experimentum Anatomicum, quo Arteriolarum Lymphaticarum, existentia probabiliter adstruitur, institutum, descriptum, & Icone illustratum, à Jano Bleulando, M.D. Lugd. Batav. Apud, A. et J. Honkoop, 1784. 36 pp. in 4to. f.m.
Verhandelingen van het Bataafsch Genootschap der Proefondervindelyke Wysbegeerte te Rotterdam. Zevende Deel. Te Rotterdam, by R. Arrenberg en Zoon. Behalven het Voorwerk en een algemeenen Bladwyzer over de zes eerste Deelen, 274 bladz. in gr. quarto.
Nederlandsche Insecten, beschreven en afgebeeld, door C. Sepp. Eerste Stuk. Tab. VIII. In quarto.
Vervolg der Proefneemingen met konstige Lugtbollen. In 't Fransch beschreeven en verzameld door den Heer Faujas de Saint-Fond. In 't Nederduitsch vertaald, en met eenige Aantekeningen verrykt, door den Heer M. Houttuyn Med. Dr. Lid van de Hollandsche en Zeeuwsche Maatschappyen der Weetenschappen enz. Te Amsterdam, by J. v.d. Burg en Zoon, 1784. Behalven de Voorrede en den Inhoud, 230 bladz. in gr. octavo.
De aloude Staat en Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden, door E.M. Engelberts. Eerste Deel. Te Amsterdam, by J. Allart 1784. Behalven de Voorafspraak, 416 bladz. in gr. octavo.
Het groot Stadsrecht van Utrecht; of Deductie omtrent derzelver Rechten, Privilegien, en Jurisdictie; inappellabiliteit in het crimineele en de middelen; opgesteld door Oosterdyk en Wantenaar, Advocaaten, 1764. Te Utrecht, bij J.M. van Vloten, 1784. In gr. octavo, 124 bladz.
Verzameling van Stukken betrekkelyk tot het zenden eener Commissie van H.E. Gr. Mog. de Heeren Staaten van Holland en Westvriesland naar Rotterdam, tot het onderzoek naar de oorzaken van de aldaar plaats hebbende oneenigheden, en het wantrouwen, en tot het beraamen van gepaste middelen ter herstelling van de openbare rust, in den jaare 1784. Eerste Deel. Te Dordrecht, by A. Blussé en Zoon, en te Rotterdam, by J. Ruys en J. Krap A.Z. 1784. Behalven het Voorberigt en de Lyst der Stukken, 404 bladz. in gr. octavo.
Staatkundige Bijdragen van Adolus den Opmerker, IIde Deel. Te Utrecht, bij J.M. van Vloten, 1784. In gr. octavo.
Het gedrag van Jonkheer A.P. van der Capellen, Colonel hy de Cavallerie ten dienste van de Republiek der Vereenigde Nederlanden, en Eerste Luitenant van het Escadron Guardes du Corps van Z.D.H. den Heere Prince van Orange en Nassauw enz. enz. enz. Aan het Publicq door Hem zelven opengelegt In 's Gravenhage, by C. Plaat, 1784. Behalven de Introductie, 128 bladz. in gr. octavo.
H. Zimmerman, Reize rondom de Waereld met Capitein Cook. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Leiden, by A. en J. Honkoop, 1784. Behalven de Voorreden 116 bladz. in gr. octavo.
Adams eerste ontwaaking en eerste zalige Nachten, gevolgd naar het Hoogduitsch van den Heèr Muller, Kunstschilder te Manheim. In een gemengelden Styl. Te Amsterdam, by J.F. Rosart en Comp. 1784. In octavo, 124 bladz.
Proeve van gewijde Poezy. Te Haerlem, bij A. Loosjes Pz. 1784. In gr. octavo, 104 bladz.
Codrus, Treurspel, door P.J. Kasteleijn. Proficit et recreat. Te Amsterdam, bij P.J. Uijlenbroek, 1784. Behalven het Voorbericht, 88 bladz. in gr. octavo.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
De Bybel, door beknopte uitbreidingen, en ophelderende aanmerkingen verklaard, door J. van Nuys Klinkenberg, A.L.M. Th. et Phil. Dr. Hoogl. in de H. Godgel. en Kerkl. Gesch. aan het Illustre Athenaeum, en Predikant in de Gemeente te Amsterdam, enz. Agtste en Negende Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. In gr. octavo.
Een Christen tot den stryd gemoedigd, enz. of eene Verklaaring over Eph. VI. 10-19. En een Gelovige strijdende in het gebed tegen zijne Vijanden, die hem vervolgen en benauwen, of eene Verklaaring over Psalm CLXIII. door den Wel Eerw. zeer Gel. en nu Zaligen Heer R.A. Ten Brink, laatst gelieft en getrouw Leeraar in de Hervormde Gemeente te Amsteldam. Uitgegeven met een Opdragt aan de Gemeente van Amsterdam, en eene Levensbeschrijving van den nu zaligen Autheur, door den Wel Eerw. zeer Gel Heer C. Moltzer, Bedienaar des Godlijken Woords te Montfoort. Eerste Deel. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1784. Behalven het Voorwerk, 319 bladz. in gr. octavo.
Nagelaaten Leerredenen over Paulus Brief aan de Kolossensen van Th. Ad. Clarisse, in leven Predikant te Amsterdam. Naar deszelfs handschrift uitgegeeven door P. Abresch, Hoogl. in de Godgel. en Academie-Prediker aan de Universiteit van Stad en Lande. Eerste Deel. Te Utrecht, te Groningen en te Amsterdam, by H.v. Otterloo, A. Groenewolt en J. Wessing Wz. 1784. Behalven het Voorbericht, 398 bladz. in gr. octavo.
Eenvouwig Huismiddel voor de Christenen, tegen het Ongeloove, dat in deeze dagen meer en meer besmetlyk wordt, en dat onder allerhande zoort van Menschen, tot nadeel van den Christelyken Godsdienst, voordgeplant wordt, in Vyv Verhandelingen, door J. Claessen, Predikant te Leerdam. Te Amsterdam, by M. de Bruyn, 1784. Behalven het Voorbericht, 229 bladz. in gr. octavo.
Gods Genade en vrijmagtig Albestuur, ontdekt in de zeldzaame Levensgevallen, langduurige en merkwaardige Reizen en zonderlinge Bekeering van den Eerwaardigen Heer Johan Newton, (Schrijver van de Cardiphonia;) Voormaals door hemzelven beschreeven, in XIV Brieven, aan den Eerwaardigen Heere T. Haweis. Uit het Engelsch vertaald. Tweede druk. Uitgegeeven met eene korte Voorrede door C. Brem. Te Amsterdam, bij M. de Bruin, 1785. Behalven de Voorreden, 173 bladz. in gr. octavo.
Onderwysinge in de voornaamste Waarheeden van onzen Redelyken Godsdienst, volgens het licht der Reden en Gods Openbaaring, opgesteld voor Vrienden der Waarheid, welke reeds eenigzins geoeffend zyn: door D. Beekman, Leeraar der Luthersche Gemeente te Zaandam. Eerste Deel. Te Zaandam, by H.J. de Roode, 1784. In octavo, 128 bladz.
Beschryving van alle de Heelkundige Operatien; naar de beste en nieuwste wyzen, door L. Le Blanc, Heelmeester te Orleans, enz. Uit het Hoogd. van C.F. Ludwig vertaald. Te Utrecht, by G. v.d. Brink, Jz. 1784. In gr. 8vo. 325 bl.
Heelkundige Mengelstoffen, door G.J. van Wy, Stads Operateur van den Steen, Chirurgyn van het Pesthuis, te Amsterdam, enz. Te Amsterdam, by J. van Selm, 1784, in gr. octavo, 268 bladz.
Verhandelingen, uitgegeven door het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen. Tiende Deel Te Middelburg, by P. Gillissen, 1784, Behalven het Voorwerk, 636 bladz. in gr. octavo.
Catechismus der Weetenschappen, Schoone Kunsten en Fraaije Letteren. Uit verscheidene beroemde Schryveren, en inzonderheid volgens de schets van den beroemden Baron van Bielfeld saamengesteld. Met Plaaten. Eerste en tweede Stuk. Te Amsterdam, by A. Fokke, Simonsz. In groot octavo.
De Geschiedenis der Waereld, van de Heeren Rollin en Tailhié, vervolgd in de Historie der laatere Volkeren. Elfde en Twaalfde Deel. Te Amsterdam, by P. Meijer. In gr. octavo.
Chronijk van de Stad der Batavieren, door Johannes Smetius. Uit de eigenhandige aantekeningen verbeterd en vermeerderd, voorts vervolgd tot den jaare 1784. Te Nijmegen, bij A. van Goor, 1784. Behalven het Voorbericht en den Bladwyzer, 296 bladz. in gr. octavo.
Anecdoten wegens Rusland. In gemeenzaame Brieven, geschreven uit Petersburg, door W. Richardson. Eerste Deel. Te Amsterdam, by J. Yntema, 1784. Behalven een kort Voorbericht, 172 bladz. in gr. octavo.
Algemeene Oeffenschool der Vrouwen, door een genootschap van voornaame Vrouwen in Duitschland: uit het Hoogduitsch overgebragt, en ten gebruike der Nederlandsche Jufferschap geschikt. Door Mevrouwe M.G. van der Werken, Wed. de Cambon. Eerste en tweede Deel. Te Amsterdam, by J. de Jongh, 1784. In 12mo. 348 bladz.
Minnezangen en Jeugdige Gedichten. IIde Stukje. Te Haerlem, by A. Loosjes, Pz., 1784. In octavo 73 bladz.
Geschenk voor de Jeugd. Derde Deels, Eerste Stukje. Te Amsterdam, by J. Allart 1785. Behalven het Voorwerk, 64 bladz.
Emma Corbet, of de rampzaligheden van den Burgerlijken Oorlog. Naar de vyfde uitgave. Uit het Engelsch vertaald. Twee Deelen. Te Amsterdam, bij de Wed. J. Doll, 1784. Behalven het Voorberigt, 539 bladz. in octavo.
Adeline, of aangetekende byzonderheden eener jonge Juffer op haare drie jaarige reize door Vrankryk, door haar zelve beschreeven. Derde Deel. In 's Gravenhage, by H.v. Dregt, 1784. In octavo, 242 bladz.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
Bybel der Natuur. Uit het Hoogduitsch overgezet, en met aanvullende toegiften en aanmerkingen voorzien door L. Meijer, Lid van de Holl. Maatsch. der Weetensch. te Haarlem, en Predikant in Twyzel en Kooten. Eerste Deels tweede Stuk. Te Amsterdam, by M. de Bruin, 1784. In gr. octavo. 694 bladz.
Saamenspraaken over de Hebreeuwsche Poëzy, door J.G. Herder. Uit het Hoogduitsch vertaald. Twee Stukken. Te Leyden, by J.v. Tiffelen en B. Onnekink 1784. Behalven het Voorbericht, 525 bladz. in gr. octavo.
Neêrlands Volk tot de algemeene wapening aangemoedigt, door eene Leerrede over Neh. IV. 14, 15. briefswijze medegedeeld aan zijnen Vriend te Amsterdam, door Johannes van Eyk, Predikant te Muiden. Te Amsterdam, bij M. de Bruyn, 1785. In gr. oct. 31 bladz.
Het zich wapenend Nederland den zekersten weg voorgesteld, om de Wapenen met voorspoed te gebruiken, in eene Leerreden over 1 Sam. XIII. 12a. Door J.v. Eyk, Predikant te Muiden. Te Amsterdam, bij M. de Bruyn, 1785. In gr. octavo 32 bladz.
Beginzelen der Heelkunde, door A.G. Richter, M.D. Hoogleeraar in de Genees- en Heelkunde te Gottingen, enz. enz. Uit het Hoogduitsch vertaald. Met Plaaten. Te Amsterdam, by A.J. van Toll, 1784. In gr. 8vo. 445 bl.
Natuurlyke Historie, of uitvoerige beschryving der Dieren, Planten en Mineraalen, volgens het Samenstel van den Heer linnaeus, met naauwkeurige Afbeeldingen. Derde Deels, vyfde Stuk. Te Amsterdam, by J. v.d. Burgh en Zoon 1785. Behalven het Voorwerk en den Bladwyzer, 360 bladz. in gr. octavo.
Beschryving der Stad Leiden, uit de echte bewyzen opgespoord, zaamengesteld en beschreeven door F. van Mieris, en na deszelfs overlyden vervolgd, met een Byvoegzel en nu nog naader met een Aanhangzel, en verscheide Oorspronglyke Stukken enz. vermeerderd en uitgegeven door Mr. D. van Alphen. Versierd met de Asbeeldzels der Voornaamste Gebouwen enz: Derde Deel. Te Leiden, by C. Heiligert en A. en J. Honkoop, 1784. Behalven het Voorwerk, enz. 379 bladz. in Folio.
Tafereel der Algemeene Geschiedenissen van de Vereenigde Nederlanden, gevolgd naar 't Fransch van den Heere A.M. Cerisier, VII deels Eerste Stuk. Te Utrecht, by B. Wild, 296 bl. in gr. 8vo.
Proeve van Taal-en Dichtkunde, voorgesteld door B. Huydecoper. Tweede Uitgave door F. van Lelyveld. Met byvoegzels en vermeerderingen van den Schryver, en eenige aanteekeningen van den Uitgeever. Tweede Deel. Te Leyden, by A. en J. Honkoop, 1784. In gr. oct. 591 bladz.
Benhadad van Syrien in de Nederlanden, of de handelwys van den Keizer Josephus omtrent de Nederlanders. Door een Vaderlander. Alom te bekomen. In gr. octavo. 52 bladz.
Vaderlandsche Bespiegelingen. Te Utrecht, bij J.M. van Vloten, 1785. Behalven de Voorafspraak, 111 bladz. in octavo.
Redevoering over de oorzaaken van 't verval, en middelen tot herstel der Volkplantinge van Suriname, door P.F. Roos. Te Amsterdam, by H. Gartman, 1784. In gr. octavo, 54 bladz.
De Walvischvangst, met veele byzonderheden daartoe betrekkelyk. Met Plaaten. Tweede Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, en te Harlingen, by V. v.d. Plaats, 1784. In gr. quarto, 116 bladz.
Mijn Slaapmuts, door den Heer Mercier. Nullus dies sine linea. Te Haarlem, bij C.H. Bohn en Zoon, 1785. Behalven de Voorreden, 198 bladz. in gr. octavo.
Verhaal van den gepleegden moord aan boord van het Schip Java. Getrokken uit een Brief van den Lieutenant Ingenieur Lusson, Lid van 't Genootschap der Konsten en Weetenschappen te Batavia, met eenige aanmerkingen van den Schryver, betreffende den Vice-Admiraal Radermacher. Uit het Fransch vertaald. Te Middelburg, by M. Gillissen en Zoon, 1785. In gr. octavo, 30 bladz.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
Alle de Werken van fl. Josephus, met aanmerkingen uitgegeeven, door J.F. Martinet, A.L.M. Ph. Dr. Lid van de Hollandsche en Zeeuwsche Maatschappyen, te Haarlem en te Vlissingen, en Predikant te Zutphen. Tweede Deel. Met nieuwe Plaaten. Te Amsterdam, by Allart en Holtrop, 1784. In. gr. octavo, 465 bladz.
Ecclesiastes Philologice et Critice illustratus a J.H. van der Palm. Lugd. Bat. apud P. v.d. Eyk et D. Vygh, 1784. In octavo m.f. 196 pp.
Leerredenen over Jesaia LIII, LIV en LV, door G.J. Nahuys, laatst Hoogleeraar in de Godgel. en Kerkl. Gesch. op 's Lands Hooge Schoole, en Predikant te Leyden. Uitgegeeven door J. van Nuys Klinkenberg, A.L.M. Ph. Dr. Hoogl. in de Godgel. en Kerkl. Gesch. aan het Ath. Ill. en Predikant te Amsterdam. Eerste en Tweede Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1784. Behalven de Voorreden, 777 bladz. in gr. octavo.
Verscheidene gewigtige bedenkingen voorgesteld aan den Heere P. van Hemert, wegens het nederleggen zyner bediening als Predikant, en zyn uitgang uit de Gemeenschap der Gereformeerde Kerk; en van wegens verscheidene zyner gezegdens in zynen Brief, geschreeven aan de Eerwaardige Classis van Rhenen en Wyk, door M. Pannebakker. Te Delft, by J. de Groot, Pz. 1785. In gr. octavo, 179 bladz.
Chemische Oefenïngen, voor de Beminnaars der Scheikunst in 't algemeen, en de Apothekers in 't byzonder: door P.J. Kasteleyn, Apotheker en Chimist te Amsterdam, en Lid van het Prov. Utrechtsche Genoots. 1ste Stukje. Te Amsterdam, by A.J. van Toll, 1784. In gr. octavo, 88 bladz.
Verhandeling over de Galkoortsen, en derzelver schynbaare zwakheden, gelyk die in den Jaare 1782 en 1783, in het Roomsche Meisjes-Weeshuis te Amsterdam, geheerscht, en door den Heer C.H. â Roy beschreeven zyn, onder den naam van kwaadaartige Zinkingkoorts. Door E. Krumpelman, M.D. Te Amsterdam, by H. Gartman, 1785, in gr. octavo, 59 bladz.
Inleiding tot de kennisse der Natuurlyke Wysbegeerte, door J. Esdré, A.L.M. Ph. Dr. en Lid van het Utrechtsche Provinciaale genootschap van Kunsten en Weetenschappen. Met Plaaten. Derde Deel. Te Leiden, by F. de Does, Pz. 1784. In gr. octavo, 348 bladz.
Vaderlands Geschied, Aardryks, Geslagt en Staatkundig Woordenboek, opgesteld door den Uitgeever. Twaalfde Deel. Te Amsteldam, by J. Kok en Zoon, 1785. In gr. octavo 328 bladz.
Historie der Admissie in de Ridderschap van Overyssel, van Jr. Johan Derk van der Capellen, Heer van den Pol, Appeltern, Altforst, Hagen, enz. door Fr. Adr. van der Kemp. Te Leyden, by L. Herdingh, 1785. Behalven het Voorwerk, 245 bladz. in gr. octavo.
J.J. Björnstähl's Reize door Europa en het Oosten, benevens Norberg's Brieven uit Italien en Konstantinopel. Zesde Deel. Te Utrecht, by G. van den Brink Jansz. en te Amsterdam, by de Wed. Esveld en Holtrop, 1784. Behalven het Voorberigt en den Bladwyzer 400 bladz. in gr. octavo.
J.D. Michaëlis, Oostersche en Uitlegkundige Bibliotheek. Twintigste Deel. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Utrecht, by J.C. ten Bosch, 1784. In gr. octavo, 149 bladz.
Nederlandsche Reizen, tot bevordering van den Koophandel, na de meest afgelegene gewesten des Aardkloots. Doormengd met vreemde lotgevallen, en menigvuldige gevaaren, die de Nederlandsche Reizigers hebben doorgestaan. Met Plaaten. Vierde Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, en te Harlingen, by V.v.d. Plaats, 1784. Behalven den inhoud, 179 bladz. in gr. octavo.
Het leeven van Hugo de Groot, getrokken uit de voornaamste Historieschryvers en Dichters, doormengd met onpartydige aanmerkingen, en versierd met twee juiste Afbeeldingen van het Koffer, waar in de Groot zyne Gevangenis ontkomen is, getekend naar het echte Koffer zelf, thans berustende onder den Heer Mr. Jacob Klinkhamer. Te Amsterdam, by J.B. Elwe en D.M. Langeveld. In gr. octavo, 164 bladz.
Vervolg der Vaderlandsche Gezangen van Zelandus. In gr. octavo, 16 bladz.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
Proeve eener Gedachte over het voorstel van Paulus Hebr. VI. 4-6. Door H. Lussing Mz. na deszelfs overlijden uitgegeeven met eene Voorreden, door J. van Laar. Te Amsterdam, bij J. Wessing en D. en J. Tol, 1784. Behalven de Voorreden, 95 bladz. In. gr. octavo.
Samenspraaken over het menschelyk vermogen, in zaken van Godsdienst, volgens de leere der Gereformeerde Kerk, door C. van Cruyskerken, Lidmaat der Hervormde Kerk te Gorinchem. Te Utrecht, by A. van Paddenburg en H. van Otterlo, 1785. Behalven de Voorreden 224 bladz. in groot octavo.
De gronden van hoop op verhooring van onse plegtige Gebeden, in eene Leerreden over Ps. CXLV. 18, 19. Door Y. van Hamelsveld, Hoogleeraar in de Godgeleerdheid te Utrecht. Te Amsteldam, by J. Weppelman, 1785. Behalven het Voorbericht, 32 bladz. in gr. octavo.
Verhandelingen, ter beantwoordinge van een Voorstel, opgegeeven door de Heeren Bezorgers van het Stolpiaansch Legaat. Te Leyden, by S. en J. Luchtmans. 1784. Behalven het Voorwerk, 268 bladz. in gr. quarto.
Geneeskundige Proeven en Waarneemingen, door Fr. Home, M.D. enz. Uit het Engelsch vertaald, en met Aanteekeningen vermeerderd, door Jan van Breda, Stads Doctor te Gouda. Tweede Deel. Te Amsterdam, by A.J. van Toll, 1784, 328 bladz. in gr. octavo.
Verhandelingen van het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Derde deels eerste Stuk. Te Utrecht, by S. de Waal, 1785. Behalven het Voorwerk, 731 bladz. in gr. octavo.
Grondwettige herstelling van Nederlands Staatswezen, zo voor het algemeen Bondgenootschap, als voor het bestuur van elke byzondere Provincie. Eerste Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1784. Behalven het Voorwerk, 448 bladz. in gr. octavo.
M.A. de Ruyter, in X. Boeken. Door A. Loosjes, Pz. Te Haerlem en te Amsterdam, by A. Loosjes, Pz. en W. Holtrop, 1784. Behalven de Opdragt, 191 bladz. in quarto.
Geschiedenis der Europeërs in Noord-America, van M. Chr. Sprengel, Hoogleeraar in de Historien te Halle. Eerste Deel. Uit het Hoogduitsch overgezet, door A. A van Moerbeek, Leeraar der Doopsgezinden te Dordrecht. Te Leyden, by A. en J. Honkoop, 1784. Behalven de Voorreden, 535 bladz. in gr. octavo.
Zee- en Landreizen rondom de Waereld, en naar derzelver beide Poolen, door den Heer de Pagés, Kapitein der Koninglyke Fransche Oorlogschepen, Ridder der Koninglyke en Krygsorde van den H. Lodewyk, Correspondent van de Academie der Weetenschappen te Parys. Te Rotterdam, by R. Arrenberg en Zoon, 1784. Behalven het Voorbericht en den Inhoud, 261 bladz. in quarto.
Proeven voor het Verstand, den Smaak en het Hart. Eerste en tweede Stukje. Te Utrecht, by J.M. van Vloten, 1784. Behalven het Voorberigt, 194 bladz. in gr. octavo.
Thirsa, of de zege van den Godsdienst. Treurspel. Door Mr. Rhynvis Feith. Te Amsterdam, bij J. Allart, 1784. Behalven het Voorwerk, 92 bladz. in gr. octavo.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
Leerredenen over Jesaia LIII, LIV en LV. door G.J. Nahuys, laatst Hoogl. in de Godgel. en Kerkl. Gesch. op 's Lands Hooge Schoole en Predikant te Leyden. Uitgegeeven, door J. van Nuys Klinkenberg, A.L.M. Ph. Dr. Hoogl. in de Godgel. en Kerkl. Gesch. aan het Athenaeum Illustre en Predikant te Amsterdam. Twee Deelen. Te Amsterdam, by J. Allart, 1784. Behalven de Voorreden, 777 bladz. in gr. octavo.
Neêrlandsch Staatsorkaan, beschouwd in eene Leerreden over Marcus IV. 35-41. benevens een Aanhangzel over de Oproeren, inzonderheid in het Oldambt. Door G. Kuypers, Hoogl. der H. Godgel. en Academieprediker op de Hoge School te Groningen. Te Groningen, by P. Doekema. In groot octavo, 80 bladz.
Verhandeling van den Heidelbergschen Catechismus, door twee Godgeleerden. Zondag XIV tot XXIV. Tweede Deel. Te Utrecht, by S. de Waal en G.v.d. Brink Jansz. 1785. In gr. octavo 418 bladz.
Scheikundig Onderzoek van de roode Bast van Kina. Zoo ook van die, welke voor deezen in gebruik geweest is, met bygevoegde vergelykende Aanmerkingen, en korte Historie van de Bast van Kina. Door den Geheim-Raad Cothenius, Eerste Lyfarts van zyn Koningl. Maj. van Pruissen, enz. enz. enz. Uit het Hoogd. vertaald, door J.A. Saxe, M.D. te Amst. Te Amsterdam, by P. Hayman, 1784. Behalven het Voorwerk, 67 bl. in gr. 8vo.
Brieven over de voornaamste onderwerpen der Natuurkunde en Wysbegeerte. Door den Hoogleeraar L. Euler, Lid van de Keizerlyke en Koninglyke Academien te Petersburg, Berlyn en Parys, &c. &c. Volgens de laatste Hoogduitsche en Fransche uitgave vertaald. Eerste Deel. Te Leyden, by Murray en Pluygers, 1785. Behalven den inhoud, 431 bladz. in gr. octavo.
Tafereel der Algemeene Geschiedenisse van de Vereenigde Nederlanden; gevolgd naar 't Fransch van den Heer A.M. Cerisier. Zevende Deel. Tweede Stuk. Te Utrecht, by B. Wild, in groot octavo, 280 bladz.
Mengelwerk VIIde Stukje. Tendimus ad Caelestem Patriam. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1784. In octavo, 118 bladz.
Brieven over verscheiden onderwerpen. Door Mr. Rhynvis Feith, Lid van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leijden, van het Zeeuwsche Genootschap der Wetenschappen te Vlissingen, en verscheiden dichtlievende Genootschappen. Eerste Deel. Te Amsterdam, bij by J. Allart, 1784. Behalven het Voorbericht, 205 bladz. in gr. octavo.
De Geuzen, Vaderlandsch Dichtstuk. II. Deelen. Te Amsterdam, bij Elwe en Langeveld, 1785. Behalven het Voorwerk, 393 bladz. in gr. octavo.
Nieuwe Spectatoriaale Schouwburg, behelzende oorspronkelyke Toneelstukken, ter verbetering der Nederlandsche Zeden. Vercierd met nieuw geinventeerde Kunstplaaten. Tweede Deel, door P.T.H. Te Amsterdam, by I. de Jongh, 1784. Behalven de Voorrede, 204 bladz.
Gedenkwaardige Levensbeschryving van J.Chr. Ludeman, doorvlochten met de voornaamste Avontuuren van Britta Beyer. Alom te bekomen. Behalven het Voorwerk, 160 bladz. in quarto.
Het berouw der dwaalingen, of de geyallen yan Emilia. Uit het Fransch yertaald. Te Leyden, by P. Pluygers, 1784. In octavo, 122 bladz.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
Verhandelingen, raakende den natuurlyken en geopenbaarden Godsdienst, uitgegeeyen door Teyler's Godgeleerd Genootschap. IVde Deel. Te Haarlem, by J. Enschedé en Zoonen, en J. van Walré, 1784. Behalven de Voorreden en eene Latynsche Verhandeling, 509 bladz. in gr. quarto.
De overeenstemming van de H. Schrift met de gezonde Reden, in de Leerstukken der H.S. aangaande de Zonde en de Genoegdoening, aangetoond door J.D. Michaëlis, Ridder van de Noordstar, Hoogleeraar in de Wysbegeerte te Gottingen, Lid van de Holl. Maatsch. der Weetensch. te Haarlem, enz. Naar de tweede, geheel van nieuws uitgewerkte uitgave, uit het Hoogduitsch vertaald, door J.H. Fortmeijer, Leeraar der Euangelisch Luthersche Gemeente te Utrecht. Te Utrecht, by G.T. v. Paddenburg en Zoon, 1785. Behalven het Voorwerk, 552 bladz. in gr. octavo.
Gedachten by 't verneemen van den dood van den Wel Eerw. Zeer Gel. Heer R. Schutte, beroemd Kerkleeraar in Christus Gemeente, te Amsterdam. Te Amsteldam, by J. Wessing Willemsz. 1785. In groot octavo 29 bladz.
Leerreden, uitgesproken op den 27sten Februarij 1785. door Abraham Wynands, Leeraer der Doopsgezinde Gemeente, te Utrecht: bij gelegenheid van deszelfs afstand van den gewonen Predikdienst, en Afscheid van die Gemeente. Te Haarlem, bij A. Loosjes Pz. 1785. In gr. octavo 43 bladz.
P. Boddaert Med. Dr. Urbis Vlissingae Exconsilarii, variarum Societatum Scientiarum Socii, Elenchus Animalium. Vol. I. Sistens quadrupedia huc usque nota, eorumque varietates. Ad ductum Naturae, quantum sieri potuit disposita. Roterodami apud C.R. Hake 1784. Absque praecedd. 174 pp. in octavo, m.f.
De Vaderlandsche Historie van den Heere J. Wagenaar verkort, en met leerzaame aanmerkingen, ten dienste der Nederlandsche Jeugd, uitgegeven door J.W. te Water, Historieschrijver van Zeeland, Hoogleeraar in de Wijsbegeerte en Vaderlandsche Geschiedenissen te Middelburg. Eerste Deel. Te Amsterdam, P. Schouten enz. Behalven de Voorafspraak, 291 bladz.
Nieuwe Aardryksbeschryving voor de Nederlandsche Jeugd, door den Heer W.E. de Perponcher, tot gebruik zyner Kinderen opgesteld. IIde Deel. Te Utrecht, by de Wed. J.v. Schoonhoven, 1785. Behalven het Voorbericht, 428 bladz. in octavo.
Nederlandsche Reizen tot bevordering van den Koophandel na de meest afgelegene Gewesten des Aardkloots. Doormengd met vreemde lotgevallen, en menigvuldige gevaaren, die de Nederlandsche Reizigers hebben doorgestaan. Met Plaaten. Vyfde Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, en te Harlingen, by V.v.d. Plaats, 1785. In gr. octavo 230 bladz.
Vlucht van Huig de Groot. Burgerspel. Te Haarlem, bij A. Loosjes Pz. 1785. Behalven het Voorbericht, 70 bladz. in octavo.
De Bevalligheden, in zes Boeken, door den Heer Wieland. Uit het Hoogduitsch vertaald, door C. Groeneveld. Te Amsterdam, bij de Erve F. de Kruijff en W. Brave, 1785. Behalven de Voorrede, 94 bladz. in gr. octavo.
De Mensch van zijne zwakke zijde beschouwd. IIde Deel. Te Amsterdam, by J. Weppelman. 1784. Behalven de Voorreden, 316 bladz. in gr. octavo.
Grondbeginselen der Zedekunde in aangenaame Verhaalen van C.G. Saltzmann. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Amsterdam, by de Wed. J. Doll, 1785. Behalven het Voorwerk, 492 bladz. in octavo.
Schets der Nederduitsche spraakkunst, door O.R.F.W. Winkelman. Te Utrecht, bij G.v.d. Brink Jansz. 1784. Behalven de Voorreden, 139 bladz. in octavo.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
Oordeelkundige Bybelverklaaring, door Th. Ch. Lilienthal, Th. Dr. en Hoogleeraar op de Akademie te Koningsbergen. Met eenige aanmerkingen vermeerderd. Achttiende Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. Behalven de Voorreden en de Bladwyzers, 533 bladz. in gr. octavo.
Leerredenen van G.J. Zollikofer, Predikant der Evangeliesch Hervormde Gemeente te Leipzig. In het Nederduitsch overgezet. Zesde Stuk. Te Amsterdam by de Erven P. Meijer en G. Warnars, 1784. Behalven het Voorwerk 292 bladz. in gr. octavo.
Onze verplichting tot, en de voordeelen van eene tydige wapening, overeenkomstig het bevel der Overheid, in eene Leerreden over Gen. XIV. 14, 15, 16. Door M. Houtkamp, Predikant te Hoog-Carspel. Te Hoorn, by L. Vermande, 1785. In gr. octavo, 39 bladz.
De noodzaaklykheid eener algemeene wapenoeffening, voorgesteld in eene Leerreden over 2 Sam. X. 12. Door J. Lansb. Groeneweg, Predikant te Watergang. Te Amsterdam, by H. Botter, 1785. In gr. octavo, 31 bladz.
Redenvoeringen, gedaan in de Teken-Academie te Amsterdam. Door C. Ploos van Amstel, Jos. Cz. Mededirecteur van de Teken-Academie der Stad Amsterdam; van de Keurvorstlyke Schilder- Beeldhouw- en Bouwkunst- Academie te Dusseldorp, enz. enz. Te Amsterdam, by J. Yntema, 1785. Behalven het Voorwerk, 325 bladz. in gr. octavo.
Verhandeling over eene welingerichte Volksregeering, door Mr. R.J. Schimmelpenninck, Practiseerend Advocaal te Amsterdam. Uit het Latyn vertaald, door Mr. A.B. Swart. Te Leiden, by Frans de Does, 1785. Behalven de voorreden, 84 bladz. in gr. octavo.
Reglement voor de Latynsche Schoolen in het Pruissisch Gelderland. Gelder, Gedrukt by N. Schaffrath, Gepriviligeerden Boekdrukker. 1785. in 8vo. 204 bl.
Anecdoten wegens Rusland. In gemeenzaame Brieven, geschreven uit Petersburg. Door W. Richardson. Tweede Deel. Te Amsterdam, by J. Yntema, 1784. In gr. octavo, 201 bladz.
De Wijsgeer aan het Hof. Oostersche Geschiedenis. Te Amsterdam, by W. Holtrop, 1784. Behalven het Voorbericht, 210 bladz. in octavo.
Spectatoriaale Schouwburg, XIIIde Deel. Te Amsterdam, by Pieter Meyer, 1784. Behalven de Voorrede, 379 bladz. in octavo.
Julia Grunthal. Een Kostschool Geschiedenis. Uit het Hoogduitsch. Te Rotterdam, by D. Vis, 1785, in octavo. 354 bladz.
Vaderlandsche Zang, toegewyd aan Nederlands Inwoonderen. Te Amsterdam, by J. Sluitman van der Meer, 1785. Behalven de Voorrede, gr. 20 bladz. in gr. octavo.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
De Bybel verdeedigd, door Ysbrand van Hamelsveld, Vierde Deel. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. Behalven de Voorreden 388 bladz. in gr. octavo.
Leerredenen van J. van Loo, Predikant te Ootmarsum. Eerste Deel. Te Utrecht, bij A. van Paddenburg. Behalven de Voorreden, 407 bladz. in gr. octavo.
Het noodzaakelyke doch welgeregelde gebruik der Rede in 't stuk van den geopenbaarden Godsdienst, door P. Conradi, Hoogl. in de H. Godgel. in de beroemde Hooge Schoole, te Franeker. Uit het Latyn vertaalt. Tweede Uitgave. Te Rotterdam, by H. Maronier. In quarto 68 bladz.
Het gebrekkige der Rede, vooral in den Godsdienst, wysgeerig voorgesteld, door Philoxenus, onder geen Gezindheid behoorende: aan den Eerwaarden Heere Paulus van Hemert. Te Amsterdam, by M. de Bruin, 1785. In gr. octavo. 24 bladz.
Geneeskundige Electriciteit, door W. van Barneveld. Lid van het Provinciaal Genootschap te Utrecht, der Maatschappy van den Landbouw, en Apotheker te Amsterdam. Te Amsterdam, by J.B. Elwe en D.M. Langeveld. Behalven het Voorwerk en Bladw. 387 bl. in gr. 8vo.
Katechismus der Heelkundige Ontleedkunde. Door F.A. Weiz. M.D. Eerste Stuk. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz. 1784, in gr. 8vo, 151 bl.
Verhandelingen van het Bataviaasch Genootschap der Konsten en Weetenschappen. Tweede Deel. Te Rotterdam, by R. Arrenberg, en te Amsterdam, by J. Allart, 1784. Behalven het Voorwerk, 598 bladz. in gr. octavo.
Vaderlandsche Cronyk of Jaarboek van Holland, Zeeland en Friesland: van de vroegste tyden af tot op den dood van Hertog Albrecht van Beijeren; den zes- en twintigsten Graaf van Holland en Zeeland, voorgevallen in Wintermaand van den jare MCCCCIV; waarin ook verscheide zaaken, betreffende eenige Nabuurige Landen voorkomen. Te Leyden, by P. van der Eyk en D. Vygh. Te Amsterdam, by Jacobus van der Burgh en Zoon, 1784. Met Privilegie. Behalven het Voorbericht, 911 bladzyden in gr. octavo.
Hedendaagsche Historie, of Tegenwoordige Staat van alle Volkeren; XXIIIste Deel; behelzende de beschryving der Vereenigde Nederlanden, en wel in 't byzonder van Friesland. Met nauwkeurige Landkaarten en Printverbeeldingen versierd. Eerste Deel. Te Amsterdam, Leiden, Dord en Harlingen. By P. Schouten, J. de Groot, G. Warnars, S. en J. Luchtmans, A. en P. Blusse en V. van der Plaats, 1785. Behalven het Voorwerk en de Bladwyzer, 596 bladz. in gr. octavo.
Briefwisseling tusschen de Familie en Bekenden van den Vriend der Kinderen. Uit het Hoogduitsch vertaald. Eerste Deel. Te Haarlem, by C.H. Bohn en Zoon, 1785. Behalven de Voorreden, 209 bladz. in octavo.
De Vryheid in Nederland verdeedigd, in eene Dichtkundige Redenvoering, gehouden voor de Burgerye der Stad Amersfoort, op den 5den October, des Jaars 1784. Door * * * Te Amsterdam, by J. Verlem. Behalven het Voorwerk, 50 bladz. in 8vo.
Proeve van Slaapdichten, door O.C.F. Hoffham. Te Amsterdam, by P.J. Uylenbroek, 1784. Groot 61 bladz. in gr. octavo.
Gezangen van J. Bellamy. Te Amsterdam, by A. Mens, Jansz. 1785. Behalven het Voorwerk, 78 bladz. in gr. octavo.
Proeve van Tooneeloefening. Te Amsterdam, by A. Fokke Simonsz 1785. Iste Deel, in 4to. Behalven het Voorbericht, 144 bladz.
Fanny Belton, of de Geschiedenis eener ongelukkige jonge Juffer, gevolgd naar het Engelsch. Eerste Deel. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1785. In 8vo 221 bladz.
Lotgevallen der Familie van Manstein. In twee Deelen. Te Leyden, by L. Herdingh, 1785. Behalven de Voorreden 372 bladz. in octavo.
Henricus en Laura. Te Leyden by P. Pluyghers, 1784. Behalven het Voorbericht 99 bladz. in gr. octavo.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
J.G. Herder, Brieven over de beoefening der Godgeleerdheid. Eerste en Tweede Deel. Uit het Hoogduitsch, door W. van Hamelsveld, Predikant te Westbroek en Achttienhoven. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1785. In groot octavo, 366 bladz.
Voorbeeld der Godlyke Waarheden voor eenvoudigen, opgesteld door A. Hellenbroek, in zyn Eerw Leven Bedienaar des H. Euangeliums te Rotterdam, met vermeerdering en verbetering uitgegeeven door M. Pannebakker. Te Delft, by J. de Groot Pz. 1785. Behalven het Voorwerk, 374 bladz. in gr. octavo.
De eigenschappen van eenen Volksbestierer, en de plichtmaatige onderdaanigheid der Burgeren, afgeleid uit de Godlyke verordening, omtrent de rangschikkinge in de Maatschappyen, in eene Verhandelinge over Rom. XIII. 1. Voorgesteld op den Keurdag, den 12 January 1785, door J.J. van Doorne, Euangeliedienaar in Kampen. Te Campen, by de Erven A. Valkenier. Behalven het Voorwerk, 96 bladz. in gr. octavo.
Een Patriotsch Regent geschetst in eene Landdags-Predikatie, volgens Ps. CXXII. 6-9. Uitgesproken in het Provincie-Huis te Groningen, den 23 Febr. 1785, door Th. Brunsveld de Blau, Oudsten Predikant te Groningen. Te Groningen, by J. Bolt. Behalven het Voorwerk, 76 bladz. in gr. octavo.
Leerreden over 2 Sam. XX. 19. op den 23sten January, 1785, uitgesproken door P.A.C. Hugenholtz, Predikant te Ysselstein. Te Utrecht, by de Wed. J.v. Schoonhoven, 1785. Behalven de Voorreden, 36 bladz. in gr. octavo.
De wapening Gods aangepreezen, door J. Claessen, Kerkleeraer te Leerdam. Te Amsteldam, by M. de Bruyn. In gr. octavo, 86 bladz.
De gevaarlyke uit- en inwendige gesteldheid van het Vaderland met de middelen ter reddinge van het zelve, gelyk ook de wezenlyke gronden van hoop en verwagtinge voor het bekommerd Nederland, in twee Kerkelyke Redenvoeringen, door J. Claessen, Kerkleeraar te Leerdam. Te Amsteldam, by M. de Bruyn. Behalven de Voorreden, 102 bladz. in gr. octavo.
De zedelyke omstandigheden van Nederlands Inwoonderen beschouwd, en de middelen eener heilzaame veranderinge in dezelven voorgehouden, in eene Leerrede over Habakuk III. 2. Te Amsteldam, by J. Roos en Zoon, 1785. Behalven de Voorreden, 75 bladz. in gr. octavo.
De denkende Christen. Vierde Stukje. Te Amsteldam, by J. v.d. Burg en Zoon, 1785. In gr. octavo, 102 bladz.
Briev aan den Hoog Eerw. Lord-Bisschop van Lichtfield en Coventry, over de Antikristische Grondbeginselen in de meeste Kerkelyke Genootschappen, door Edward Evanson, A.M. Uit het Engelsch vertaald, en in 't licht gegeeven, door 't Genootschap, Pro Ecclesia ejusque libertate. Gedrukt, 1785. Behalven de Voorrede van het Genootschap, 126 bladz. in gr. octavo.
G. Hewsoni, Disquisitio Experimentalis de Sanguinis natura variisque ejus per morbos mutationibus. Ex Anglico Latine vertit, & Praefatione additisque nonnullis observationibus illustravit, Jacobus Thiensius van de Wynpersse, M.D. Lugd. Batav. apud. A. & J Honkoop, 1785. Absque Prefat. 158 pp. 8vo. m.f.
G. Hewsoni, Opus Posthumum sive Rubrarum Sanguinis particularum & fabricae ususque Glandularum Lymphaticarum Thymi & Lienis descriptio, iconibus illustrata. Anglice vertit & notas addidit J.Th. van de Wynpersse, M.D. Lugd. Bat. apud eosdem, 126 pp. 8vo. f.m. cum fig.
Verhandelingen, uitgegeeven door de Hollandsche Maatschappye der Weetenschappen te Haarlem, XXI Deel. Te Haarlem, by J.v. Walré, 1784. Behalven het Voorwerk, 274 bladz. in gr. octavo.
Tafereel der Algemeene Geschiedenissen van de Vereenigde Nederlanden, gevolgd naar het Fransche van den Heere A.M. Cerisier, VIIIste Deel, 1ste Stuk. Te Utrecht, by B. Wild. In gr. octavo, 274 bladz.
Naauwkeurige beschryving der Overstroomingen, benevens derzelver treurige gevolgen, zo buiten als binnen deze Republiek, in den jaare 1784 voorgevallen. Met Kunstplaaten. Te Leyden en te Amsterdam, by F. de Does en I. de Jongh, 1785. In gr. octavo, 235 bladz.
Geschiedenissen der Vereenigde Nederlanden voor de Vaderlandsche Jeugd. Vierde Deel. Met plaaten en peurtraiten. Te Amsterdam, by Johannes Allart, 1784. In 12mo. 253 Bladz.
De Geschiedenis der tederheid van het menschlyk hart, opgehelderd in Brieven van twee Gelieven. Uit het Hoogduitsch van J.M. Miller. Tweede Deel. Te Amsterdam, by M. Schalekamp, 1785. Behalven het Voorberigt, 240 bladz. in octavo.
Iets Dichtmaatigs van Abraham Blussé. Te Dordrecht, by Pieter Blussé, 1784. In gr. 8vo. Buiten de Voorrede, 172 bladz. met Plaaten.
Geschenk voor de Jeugd. Derde Deels, tweede Stukje. Te Amsterdam, by J. Allart, 1785. In octavo, 128 bladz.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
J.D. Michaëlis, Nieuwe Overzetting des Ouden Testaments, met aanmerkingen voor Ongeleerden, in het Nederduitsch overgebragt, door den Heer W.E. de Perponcher. VIde Deel. Te Utrecht, by de Wed. J. van Schoonhoven, 1785. In gr. octavo, 280 bladz.
Tweetal Verhandelingen over Gods Verbonden, samengesteld door wylen den Wel Eerw. zeer Gel. en nu zaligen Heer R. Schutte, in leven Bedienaar des Godlyken Woords, in de Gemeente van J.Ch. binnen Amsterdam, uitgegeeven door L. Hamerster, Bed. des Godl. Woords in dezelfde Gemeente. Te Amsterdam, by M. de Bruyn en A. v. Toll, 1785. Behalven de Voorr., 180 bladz. in gr. octavo.
Eerste antwoord van C. Bonnet aan den Weledelen zeer Geleerden Heer P. van Hemert, op zyn Wel Eds Brief over de Rede en haar Gezag in den Godsdienst. Te Utrecht, by A. v. Paddenburg, 1785. In groot octavo, 234 bladz.
Jani Bleuland, M.D. Observationes Anatomico-Medicae de sana & morbosa Oesophagi Structura, cum Figuris. Lugd. Bat. apud A. & J. Honcoop, 1785. 119 pp. in 4to m.f.
Chemische Oefeningen, voor de Beminnaars der Scheikunde in 't algemeen, en de Apothekers in 't byzonder, door P.J. Kasteleyn, Apotheker en Chimist te Amsterdam, enz. enz. 2 en 3de Stukje. Te Amsterdam, by A.J. van Toll, 1785. In gr. 8vo.
Natuurlyke Historie of uitvoerige Beschryving der Dieren, Planten en Mineraalen, volgens het Samenstel van den Heer Linnaeus. Met naauwkeurige afbeeldingen. Vervolg van het derde Deels vyfde Stuk. Te Amsterdam, by J. van der Burg en Zoon, 1785.
Beschouwing der Wonderen Gods in de mintsgeachtste Schepzelen. Of Nederlandsche Insecten, naar hunne aanmerkelyke huishouding, verwonderlyke gedaante-wisseling en andere wetenswaardige byzonderheden, volgens eigen ondervinding beschreeven, naar 't leven nauwkeurig getekent, in 't koper gebracht en gekleurd. Door J.Ch. Sepp. Eerste Deel. Te Amsterdam, by J.Ch. Sepp.
Bedenkingen over de Vryheid der Schelde, door den Keizer gevorderd; over de oorzaaken en waarschynlyke gevolgen van deeze vordering, door den Graave de mirabeau, met een naauwkeurige Kaart van den loop der Schelde, van Antwerpen tot aan haare uitwatering in Zee. Uit het Fransch vertaald. Te Leyden, by Frans de Does, 1785. Groot, behalven de Voorrede, 214 bladz. In gr. octavo.
Verhandeling over het openen en sluiten der Schelde, nevens de geschiedenis der Oostendesche Maatschappye van Koophandel, sedert haar begin in 1722, tot aan haare vernietiging in 1731. Eene Vertaaling uit de Allenieueste Staatskunde von Holland, &c. van G.R. Hansen, openbaar gewoon Leeraar der Geschiedkunde aan de Universiteit te Frankfort aan den Oder, Boekbewaarder, en Lid van verscheiden Academiën. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1785 groot, 64 bladz.
Taal Dicht- en Letterkundig Magazijn. Door G. Brender a Brandis. Eerste Deel. N. I en II. Te Amsterdam, by C. Groenewoud, 1785. In gr. octavo 240 bladz.
Brieven van C.G. van Windisch, over den Schaakspeeler of het Konstbeeld des Heeren W. van Kempelen. Naar het Fransch van C.H. van Mechel, Lid der Keizerlyk - Koninglyke Academie te Weenen, en van verscheiden anderen. Te Amsterdam, by J. Yntema, 1785 behalven de Voorreden, 47 bladz. in gr. octavo.
Waaragtig Verhaal van de Muitery binnen de Stad Rotterdam, die tegens de Regeering ontstaan is; mitsgaders van het geen omtrent de persoonen van eenige voornaame Regenten aldaar voorgevallen is, zedert de maand Juny 1672, tot de publicatie van het Placaat van Amnestie van dato den 27 September daaraan volgende; ter goeder trouwe beschreeven door iemand, die van gemelde Muitery kennis gehad heeft. Gedrukt 1785. Behalven de Voorreden, 246 bladz. in gr. octavo.
Verzameling van Stukken betrekkelyk tot het zenden eener Commissie van H.E. Gt. Mog. de Heeren Staaten van Holland en Westvriesland naar Rotterdam Tweede Deel Te Dordrecht, by A Blussé en Zoon, en te Rotterdam, by J. Krap Az. 1785. In gr. octavo, 405 bladz.
Apologie tegen de lasterende Nieuwspapieren en andere Schriften van dezen tyd; benevens een noodwendig berigt aangaande zekere Correspondentie met wylen den Heer Barueth. Doormengd met veelerleije aanmerkingen, hetreffende het eigentlyke en wezendlyke van onze Burgerlyke en Godsdienstige Vryheid; de openbare en heimelyke aanslagen tegen dezelve; den bekommerlyken toestand van Land en Kerk, enz. enz. enz. Door P. Hofstede. S.S.Th. Dr. Prof. Honor. in de Godgel. Kerkl. Gesch. Oudh. en Predikant te Rotterdam; Curator der Erasmiaansche School; Lid van het Zeeuwsch Genootschap te Vlissingen, enz. Te Rotterdam, by P. van Dyk en J. Hofhout, 1785. Behalven de Voorreden, 348 bladz. in gr. octavo.
Proeve van Poëtische Mengelstoffen, door het Dichtlievend Kunstgenootschap, onder de Spreuk: Kunstliefde spaart geen vlyt. Xde Deel, 2de Stuk. Te Leyden, by C. van Hoogeveen Junior en P. van der Elk en D. Vygh, 1785. Buiten 't Voorwerk, 111 bladz. in gr 8vo.
Willem Edelwald, Geschiedenis van eenen verlooren Zoon. Eerste Deel. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Haarlem, by J. van Walré, 1784. Buiten de Voorrede 451 bladz. in gr. 8vo.
Karel van Burgheim en Emilia van Rosenau, of de Edelmoedige Minnaar, Tooneelspel. Uit het Hoogduitsch. Te Amsterdam, by Willem van Vliet, 1785. In octavo, 72 bladz.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
Nagelaaten Leerredenen over Paulus Brief aan de Kolossensen van Th.Ad. Clarisse, in leven Predikant te Amsterdam. Naar deszelfs handschrift uitgegeeven, door P. Abresch, Hoogl. in de Godgel. en Academie-Prediker aan de Universiteit van Stad en Lande. Tweede Deel. Te Utrecht, Groningen en Amsterdam, by H. van Otterloo, A. Groenewolt en J. Wessing Wz. 1785. In gr. octavo, 569 bladz.
Leerredenen van P.H. van Lis, Predikant te Burgt. Te Utrecht, by A. van Paddenburg, 1785. In gr. octavo 422 bladz.
Tractatus Philosophico - Theologicus, de Religionis, maxime quantum ad doctrinam de mentis immortalitate, necessitate summa in Societate Civili. Auctore Bernardo Martinio, Verbi Divini Ministro in ecclesia reformata Batavorum Archangelopoli, in Ruthenia. Harderovici Gelrorum excudit Everardus Tyhoff, 1785. In octavo m.f. 160 pp.
Elementa Physiologiae Humani Corporis, in usum auditorum aphoristice conscripta, ab Adolpho Ypey. Franequerae apud D. Romar, 1785, in 8vo. f.m. 164 pp.
Fabius en Cato of de Republikeinsche Regeering, door den Baron Albert van Haller. Uit het Hoogduitsch vertaald. Te Utrecht, by B. Wild, 1785. Behalven de Voorr. 240 bladz. in 12mo.
De Aristocraat en de Burger, door Gerrit Paape. Te Rotterdam, by J. Krap, A.Z. 1785. In gr. octavo, 61 bladz.
Vyfde vervolg en slot op Jr. J.D. van der Capellen, Regent, door F. Adr. van der Kemp. Te Leiden, by L. Herdingh, 1785. ln gr. 8vo.
Het vermogen van den Souverein in de bepaaling van de vrye Godsdienstoefening onderzocht, of wysgeerige aanmerkingen over de kerkelyke hervorming van Z.R.K.M. Joseph de II. Te Amsterdam, by D. Schuurman, 1785. in groot octavo, 182. bladz.
Tafereel der Algemeene Geschiedenissen van de Vereenigde Nederlanden, gevolgd naar het Fransche van den Heer A.M. Cerisier. VIIIste Deel, 2de Stuk. Te Utrecht, by B. Wild. In gr. octavo, 264 bladz.
Gedenkschriften van den Marquis de Pombal, Staatssecretaris en eerste Minister van den Koning van Portugal, Joseph I. Derde Deel. Te Amsterdam, by D. Schuurman, 1785. Behalven den Inhoud der Boeken, 318 bladz. in gr. octavo.
Reize langs den Neder-Rhyn, over het Loo, Elten, Emmerik, Wezel, Duisburg, Keizerswaart, Dusseldorp, Keulen tot Bon, en voorts over Krevelt, Gelder, Kevelaar, Kleef, Nymegen, Arnhem, Roosendaal en Dieren te rug. In Oogstmaand des jaars 1784, door een gezelschap uit een der Nederlandsche Steden gedaan. In 24 Brieven aan eenen Vriend medegedeeld, en met Geschied- en Oudheidkundige Aanmerkingen doorvlogten. Te Campen, by J.A. de Chalmot, 1785. In gr. octavo, 218 bladz.
Gedichten van het Genootschap, ten spreuke voerende, Hier na Volmaakter. Te Amsterdam, by J. Wessing en D. en J. Tol, 1785. Buiten het Voorbericht, 311 bladz. in gr. octavo.
Feestzang op de Vierde Verjaaring van den Doggerbankschen Zeestag, plegtig gevierd in Amsterdam, by gelegenheid van eene Vaderlandsche Maaltyd op den 5den van Oogstmaand 1785, onder de Zinspreuk Pro Patria & Libertate. Te Amsterdam, by Jan Willem Smit, 1785. Groot, buiten het Voorwerk, 23 bladz. in gr. octavo.
Ferdinand en Constantia, door Mr. Rhynvis Feith, II Deelen. Te Amsterdam, by J. Allart, in gr. 8vo. Buiten het Voorbericht, 287 bladz. met Plaaten.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
J.G. Herder, Brieven over de beoefening der Godgeleerdheid. Derde en Vierde Deel. Uit het Hoogduitsch, door W. van Hamelsveld, Predikant te Westbroek en Achttienhoven. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1785. In gr. octavo, 344 bladz.
Londens tweemaalige Nederduitsche Psalmverwisseling beschouwd en beredeneerd, in eene Leerreden over Col. III. 16. Door H. Putman, Lid van de Koninglyke Societeit, te Londen, en Predikant in de Nederduitsche Gereformeerde Gemeente aldaar. Te Leyden, by S. en J. Lucht mans, en te Amsterdam, by J. Wessing, 1784. Behalven het Voorwerk 174 bladz. in gr. octavo.
Lykreden, ter gedagtenisse van wylen den Weleerw. en Godvrugtigen, Marcus Arisz. In leven getrouw Bedienaar des Euangeliums, in de Mennoniten Gemeente, te Norden, door Reinard Rahusen, Leeraer des Zielzaligenden Euangeliums, in de Mennoniten Gemeente, te Leer in Oostfriesland. Aurik, by J.H.L. Borgeest 1785. In octavo 64 bladz.
Redenvoering, ter gelegenheid van het zalig overlyden, van wylen den Eerwaarden Jan Ris, in zyn leeven Leeraar der Doopsgezinden, te Hamburg en te Allona, door Jan de Jager, Leeraar in dezelve Gemeente. Hierby is gevoegd, eene Leerreden van den opgemelden Eerwaarden Jan Ris, by de bediening van den Heiligen Doop. Te Hamburg, by G.F. Schniebes. In gr. octavo 95 en 55 bladz.
Welmeenende Raad aan de Belyders der Gereformeerde Kerk, door C. van. Cruiskerken, Lidmaat der Hervormde Kerk te Gorinchem. Te Utrecht, by A. van Paddenburg en H.v. Otterloo, 1785. In groot octavo, 40 bladz.
Verhandeling over de Legerziekten, enz. door J. Pringle, M.D. Uit het Engelsch vertaald, en vermeerderd met eene Geneeskundige Beschryving der Hospitaalen, door D. Monro, M.D. Mede uit het Engelsch vertaald, door L. Bikker, M.D. enz. enz. Iste Deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, 1785. Behalven het Voorwerk, 298. bl. in gr. 8vo.
Verzameling van Verhandelingen over verschillende Natuurkundige Onderwerpen, door Johan Ingenhousz. M.D. Hofraad, enz. vertaald door J. van Breda. M D. Raad in de Vroedschap en Regeerend Schepen te Delft, enz. Eerste Deel. In 's Gravenhage, by J. van Cleef, 1785. Behalven het Voorbericht, 353 bladz. in gr. octavo.
Bedenkingen over het oorsponklyk berusten der Oppermacht by het Volk; - over de onvervreemdbaarheid der natuurlyke rechten des Volks; over deszelfs recht om voorstellingen en vertoogen te doen aan hun, welke hetzelve bestuuren, en hen, des noods, voortelichten en te onderrichten; - en om zyne wettige rechten te handhaaven, zo menigmaal men inbreuk op dezelve maakte. Wordende deeze bedenkingen voorgegaan door een herdruk van een klein, zeer zeldzaam en zeer zonderling Boekje, eertyds uitgegeeven door een Rotterdammer, en tegenwoordig gedeponeerd in den Boekwinkel van L. Herdingh, te Leyden. ----- Te Leyden, by L. Herdingh, den 31 Augustus, 1785. Behalven het Voorbericht, 82 bladz. in gr. 8vo.
Deductie van het recht van de Stad Amersfoort, als een Medelid der Souveraine Regeering van de Provincie Utrecht competeerende, door de Ed. Achtb. Heeren Regeerders derzelver Stad ingebragt, ter Vergadering van de Ed. Mog. Heeren Staaten 's Lands van Utrecht. Te Amsterdam, by D.M. Langeveld, op den Vygendam, 1785. groot 59 bladz. in Folio.
Staatkundige Geschriften, opgesteld en nagelaaten door Mr. Simon van Slingelandt, gebooren den 14 January 1664, aangesteld tot Secretaris van den Raad van Staaten, den 4 Augustus 1690, Raad en Thesaurier Generaal der Vereenigde Nederlanden, den 27 October 1725, Raadpensionaris van Holland, den 17 July 1727, overleden den 1 December 1736. II, III. en IVde Deel. Te Amsterdam, by P. Schouten, 1784. In groot 8vo.
Aanmerkingen over de gewigtigheid der Staatsomwenteling, in Noord-America, en over de middelen om die voor de geheele waereld nuttig te maaken, door Richard Price, Lid der Koninglyke Societeit te Londen, en de Academie der Wetenschappen en Kunsten, in nieuw Engeland. Met de bedenkingen van den Graaf de Mirabeau, op dezelven. Nevens een Brief van den Heer Turgot, Staatsdienaar in Frankryk, aan Dr. R. Price, over de gemelde Staatsomwenteling; uit het Fransch vertaald. Te Amsterdam, by J. Weppelman, 1785. In gr. octavo, 149 bl.
Wysgeerige, Oordeel- en Zedekundige Verhandelingen, door James Beattie, L.L.D. Hoogleeraar in de Zedelyke Wysbegeerte en Redeneerkunde te Aberdeen, en Lid van de Zeeuwsche Maatschappy der Weetenschappen. Uit het Eugelsch vertaald, door Petrus Loosjes Adriaansz. Leeraar der Doopsgezinden te Haarlem. Iste Deel. Te Haarlem, by A. Loosjes Pz. 328 bladz. in groot octavo.
Vaderlandsche Catechismus, of Kort Onderwys in de Vaderlandsche Historie, van den tyd der Batavieren, tot het Jaar 1785; in Vraagen en Antwoorden, ten dienste der Nederlandsche Jeugd, gesteld door Adriaan Mandt. Predikant te Zutphen. Te Zutphen, by A.J. van Hóorn; en te Amsterdam, by J. Wessing, 1785. Behalven het Voorbericht, 192 bladz. in octavo.
Vaerzen van Ultrajectinus, Pro Patria & Libertate. Te Utrecht, by S. de Waal, 1784. Buiten 't Voorwerk, 82 bladz. in groot octavo.
Karel van Karelsberg, of Tafereel van de Menschelyke Ellende, door C.G. Saltzman, uit het Hoogduitsch vertaald. Twee Deelen. Te Amsterdam, by de Wed. Jan Dóll, 1785. In octavo, 812 bladz.
Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen.
Leerredenen van G.J. Zollikofer, Predikant der Evangelisch Hervormde Gemeente te Leipzig. In het Nederduitsch overgezet. Zevende Stuk. Te Amsterdam, by de Erven P. Meijer en G. Warnars, 1784. In gr. octavo 288 bladz.
Bundel van heilige Keurstoffen, benevens eene Lykpredicatie, uitgegeeven door Bartholomaeus Gabry, Predikant ter Steede Heenvliet. Te Gouda, by W. Verblaauw, en te Amsterdam, by D. Schuurman, 1785. Behalven de Voorrede 320 bladz. in gr. octavo.
Dagboek mijner goede werken, in rekening gebragt bij God, tegen den dag der algemeene vergelding. Te Amsterdam, bij J. Allart, 1785. Behalven het Voorbericht, 246 bl. in gr. octavo.
Zestal van zeer stichtelijke Leerredenen, nagelaaten door den Eerwaardigen Heer Nicolaus Schmidt, voorheen Leeraar en Hoogleeraar bij de Roomsch Katholijken, laatstlijk Proponent onder de Klassis van Schieland, uitgegeeven door H.G. van Breugel, Oudsten Predikant der Hervormde Gemeente, Curator der Latijnsche en andere Schoolen, te Dordrecht. Te Dordrecht, bij P.v. Braam, 1784. Behalven het Voorbericht, 115 bladz. in gr. octavo.
De oorzaaken en gevolgen van het verval in de Godvrucht, nagespoort in eene Leerrede over Openb. II. 4. Uitgesproken op den plegtigen Dank- Vast- en Bededag, den 27sten April 1785. te Dordrecht, door Harmanus Wachter, Predikant. Te Dordrecht, bij A. Blussé en Zoon, en te Amsterdam, bij H. Keyzer en A. Mens, 1785. In gr. octavo, 62 bladz.
Verhandelingen van het Provinciaal Utrechtsch Genootschap van Kunsten en Weetenschappen. Derde Deels, Tweede Stuk. Te Utrecht, by S. de Waal, 1785, in gr. 8vo. 398 bl.
Verhandelingen, uitgegeeven door Teyler's tweede Genootschap, Derde Stuk. Te Haarlem, by J. Enschedé en Zoonen, en J. van Walré, 1785. In 't Fransch en Nederduitsch, behalven de Voorreden 205 bladz. in gr. 4to.
Verhandeling over de Molenwieken in het algemeen, en over die, welke eene schroevswijze gedaante hebben, volgens de uitvinding van Jan van Deyl en Zoon te Amsterdam in het byzonder, door H. Aeneae, A.L.M. Phil. Dr. Lid van verscheiden Maatschappijen en geadmitteerd Leeraar in de Wiskunde en Wijsbegeerte te Amsterdam. Met Plaaten. Te Amsterdam, bij W. Holtrop, 1785. In gr. octavo, 116 bladz.
Geschiedenis van Karel den Grooten, voorafgegaan door eenige aanmerkingen over den eersten Stam der Fransche Koningen, en gevolgd door eenige aanmerkingen over den tweeden Stam, door den Heer Gaillard, Lid van de Fransche Academie en van de Academie der Opschriften en Fraaije Letteren. Uit het Fransch vertaald. II. Deelen. In 's Gravenhage, by I. van Cleef, 1785. In gr. 8vo. te zamen 564 bladz.
Ontwerp, om de Republiek door eene heilzaame vereeniging van de belangen van Regent en Burger, van binnen gelukkig en van buiten geducht te maaken. Volgens besluit der Provinciaale Vergadering van de Gewapende Corpsen in Holland, den 4 October 1785, binnen Leyden geöpend, ter kennisse der gezamenlyke Leden en verdere Ingezetenen der Provincie gebragt. Te Leyden, by L. Herdingh, behalven het Voorbericht, 68 bladz. in gr. octavo.
Vervolg op M. Noel Chomel, Algemeen, Huishoudelyk, Natuur- Zedekundig- en Konst-Woordenboek. Door J.A. de Chalmot. Eerste Deel, Eerste Stuk; maakende het Agtste Deel van het Woordenboek. Verrykt met Kunstplaaten. Te Campen, ter Drukkerye van J.A. de Chalmot, 1785. In groot quarto, 318 bladz.
Nederlandsche Reizen, tot bevordering van den Koophandel, na de meest afgelegen Gewesten des Aardkloots. Met Plaaten. Zesde deel. Te Amsterdam, by P. Conradi, enz. 1785. In gr. 8vo. 250 bl.
Poëzy van Jacob Lutkeman. Te Amsterdam, by P.J. Uylenbroek, 1785. Behalven het Voorbericht en Inhoud, 351 bl. in 4to.
Fabelen en Mengelpoëzy, door E.J.B. Schonck. Derde Deel. Te Nymeegen, by A. van Goor, 1786. Buiten het Voorwerk, 231 bl. in gr. 8vo.
Evelina. Eene Engelsche Geschiedenis. IIIde Deel. Te Amsterdam, by de Wed. J. Doll, 1785. in 8vo. 385 bl.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Regels tot het opstellen van leerredenen in act te neemen. Door Hugh Blair, D.D. Leeraar in de Hooge Kerk, en Hoogleeraar in de Redenkunst en Fraaije Letteren op de Universiteit te Edenburg.
Brief van den heer Westrumb, in Hameln, aan den heer Bergrath Crell, over eene byzondere eigenschap van het salpeter-zuur.
Natuurlyke historie der reigeren.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Vergelyking der ouden en hedendaagschen, met betrekking tot de konsten en weetenschappen.
Over het kwaad van de menigte der boeken, en der groote boekverzamelingen.
Tydlyk geluk hangt, voor een groot gedeelte, af van onze zielsgesteltenisse.
Zedelyke bedenkingen.
Anecdote van den koning van Zweeden.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
De dwaasheid, schande en elende van zondig vermaak, voorgesteld in eene leerreden over Salomons woorden.
Waarneeming, wegens eene langduurige en aanhoudende hoofdpyn, door Maaden (Ascarides) in de eerste wegen veroorzaakt.
Door * * * M.D.
Natuurlyke historie van den roerdomp, of butor.
Proeve, om, in ons vaderland, opregte Carolina, of Westindische, ryst, voort te kweeken, en tot haare volkomenheid te brengen.
Manier van aenkweeking van den Virginischen tulpenboom. Uit Boutcher's Verhandeling over de Boomen des Wouds.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Vergelyking der ouden en hedendaagschen, met betrekking tot de konsten en weetenschappen.
Gedagten over de geheimhouding.
Voorloopend bericht van den heer G.J. van Wy.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, januari, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
De dwaasheid, schande en elende van zondig vermaak, voorgesteld in eene leerreden over Salomon's woorden.
Waarneeming, wegens eene buik-waterzugt, door Calomel, met Tartarus Emeticus geneezen.
Door * * * M.D.
Natuurlyke historie van den kwak.
Aanspraak, by de oprigting eener maatschappye, tot het onderzoeken van de geschiedenis der natuurlyke historie, de oudheden, de kunsten, de weetenschappen en letterkunde van Asia, gedaan te Calcutta, op den vyftienden van january, MDCCLXXXIV.
Door den Voorzitter, sir William Jones.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Middelen om het kwaad van de menigte der boeken, en van groote boek ryen, te voorkomen, of te beletten.
Het volksvooroordeel vernietigd.
Eene geschiedkundige en waare Gebeurtenis.
Zedelyke bedenkingen.
Byzonderheden van den Persiaanschen dichter, Anvari.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, februari, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Onderzoek, of de vroomen in het toekoomend leeven malkander zullen kennen.
Waarneeming, wegens de goede uitwerking van de Radix Valeriana, met Opium, in hevige aanvallen van kramptrekkingen, door schrik veroorzaakt. Door * * * M.D.
Natuurlyke historie van den lepelaar.
Brief van den heer Hettlinger, aan den abbé Mongez, over het vermaak, uit het beoefenen der insecten, te scheppen.
Kort verslag van alle de reizen met lugtbollen gedaan; en byzonder berigt van den overtocht daar mede, van Doever na Calais.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het Noorder halfrond te doen.
't Gelukkig wantrouwen.
[Luchtsgesteldheid te Amsterdam, maart, 1785.]
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Proeve over het geweeten.
Over de Vereeniging der Gereformeerden en Lutherschen, by gelegenheid van zeker voorval te Ellrich.
Waarneeming, wegens eene hevige krampcoliek, door eene sterke gifte van het opium geneezen.
Door * * * M.D.
Aanmerkingen over de planeet Mercurius, byzonder dienende om aan te wyzen, in welk gedeelte van den loopkring dier dwaalstarre dezelve zigtbaar helderst is.
Natuurlyke historie van de sneppen, en byzonder van de houtsnep.
Verslag van 't leeven en de werken van Willem Jacob 's Gravesande, Hoogleeraar in de Wiskunde, Starrekunde, en Wysbegeerte te Leyden.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Verhaal van den boot van czaar Peter den I, die de oorsprong was van de Russische zeemagt.
Aanmerkingen, over de aanleidende oorzaaken van de algemeenheid der Fransche taale.)
De gelukkige bedaardheid.
Eene waare Geschiedenis.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, april, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Over de verdraagzaamheid in den godsdienst en de staatkunde.
Eenvoudig toestel, om, in scheikunstige destillatien, alle de voortbrengzels der lichamen te verzamelen; briefswyze medegedeeld, aan den Wel Ed. Hooggeleerden heere Floris Jacobus Voltelen, Med. Doct. et Chemiae Professor, enz. te Leyden.
Door Willem van Barneveld, Lid van het Provintiaal Genootschap te Utrecht, van de Maatschappy der Landbouw, en Apotheker, te Amsterdam.
Natuurlyke historie van de snepjes.
Verslag van 't leeven en de werken van Willem Jacob 's Gravesande, Hoogleeraar in de Wiskunde, Starrekunde, en Wysbegeerte te Leyden.
Vrye gedagten over de aangelegenheid der omwentelinge, veroorzaakt door de onafhanglykheid van Noord-America.
Schets van de regeeringswyze en het karakter der Turken.
Kort berigt wegens Omai, een inwoonder van Otaheite, door capitein Cook, in zyn vaderland weder overgevoerd.
De gastvryheid ten hoogsten trap gebragt, door den heer Mathew, in Ierland.
Eene waare Geschiedenis.
Gezicht der Alpen. Uit het Tableau de Paris, van den heere Mercier; naar het Fransch gevolgd
door L. Stoppendaal, Pz.
De beschaamde gebooren edelman.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, mai, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Aanwyzing der voornaamste bronnen, welke ons de godsdienst opent, om de ware vergenoeging te verkrygen, en den hoogsten trap van geluk te beklimmen.
Korte aanmerkingen nopens de leer der beste waereld.
Aanmerking op de beschouwing, over het liquor anodynus mineralis hofmanni, en de oleum vini, van den heer P.J. Kasteleyn.
Door A. Lauwerenburgh. Apotheker te Amsterdam.
Natuurlyke historie der poelsneppen en ruiters.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Opgave van de Russische zeemagt, en bedenkingen over de bezwaarlykheden, dat de keizerin van Rusland eene groote zeemogenheid worde.
Schets van de regeeringswyze en het karakter der Turken.
Aandoenlyk voorval tusschen eenen ouden Indiaanschen oorlogsheld en een jongen- Britschen officier.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Redenvoering, over de natuur der gezonde leere.
Door Alexander Gerard, D.D. Hoogleeraar in de Godgeleerdheid te Aberdeen.
Waarneeming, wegens de heilzaame uitwerking der Cicuta, in hartnekkige rheumatike pynen.
Door ✱ ✱ ✱, M.D.
Natuurlyke historie der kemphaanen.
Waarneemingen, gedaan op de mantis, eene soort van springhaan.
Door den Abbé Poiret, Journal Physique.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Comala, Tooneeldicht van Ossian, een Celtische bard van de derde eeuw.
Naer het Hoogduitsch door L. Stoppendaal, Pz.
Bedenkingen over den oorsprong en de beduidenisvolle hoedanigheden van de hoed der vryheid.
De patriot.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, juni, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Redenvoering over de natuur der gezonde leere.
Door Alexander Gerard, D.D. Hoogleeraar in de Godgeleerdheid te Aberdeen.
Bedenkingen op het eenvoudig toestel van den heer W. van Barneveld, om in scheikunstige destillatien alle de voortbrengzels der lighaamen te verzamelen, enz. door zyn edele medegedeeld in de Algemeene Vaderlandsche Letteroefeningen, VIIde Deel, No. 6, bladz. 236.
Door T.P. Schonck, Apotheker te Amsterdam.
Bereidingen van den spiritus Mindereri.
Verhandeling over de gevoeligheid der insecten.
Door den Abbé Poiret, (Journal de Physique.)
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
De regte denkbeelden van waarheid en getrouwheid opgespoord, in eene Socratische zamenspraak, tusschen Philocles en Sophron.
De gierigheid gestraft.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Vertoog over het bestudeeren der godgeleerdheid.
Berigt van eene kwaadaartige verzweering op den neus; door een smeerzel met wit rattekruid (Arsenicum Album) geneezen.
Door Johannes Solsius, Heelmeester te 's Bosch.
Natuurlyke historie van den ibis.
Verhaal van het beklimmen van Mont-Blanc, de grootst bekende hoogte in Europa.
Aanmerkingen over 't aanleggen van Engelsche tuinen.
(Door den Heer Mustel, in zyn Traite Theorique & Pratique de la Vegetation.)
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Byzonderheden van twee blinden.
Berigt, wegens eene Engelsche dichteresse, Ann Yearsley, melkverkoopster te Bristol; in eenen brieve van mejuffrouw Hannah More, aan mevrouwe Montagu.
Verslag eener zeer zeldzaame verhuizing eens Schotschen edelmans; na Nieuw-Zeeland.
Op de afbeelding van Dorinde.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, juli, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Aanmerkingen over de godlykheid van de leere der apostelen.
Over het nut van den Tartarus emeticus, in aanhoudende koortsen (Febres Continuae.)
Door * * * M.D.
Natuurlyke historie der wulpen.
Zeldzaam voorbeeld van het ceheugen eens olyphants.
Levensbyzonderheden en werken van den hoogleeraar Pieter Simon Pallas.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, naden Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Zes brieven, behelzende het verslag eener reize na het eiland Man, tusschen Engeland, Schotland en Ierland gelegen, gedaan in den jaare MDCCLXXXIV.
De vriendschap en edelmoedigheid.
Of de Geschiedenis van sayd, een Algeryn, en compian, een Koopman van Marseilles.
Een Zedeleerende Gebeurtenis.
Aanmerkingen over het onderscheid tusschen smaak en vernuft.
Het zelfbedwang.
Een Oostersche vertelling.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, augusti, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Aanmerkingen over de godlykheid van de leere der apostelen.
Brief over den eenvoudigen toestel, enz. aan den heere T.P. Schonck.
Door W. van Barneveld.
Natuurlyke historie van de kievit.
Hollandsche turfassche, dienstig bevonden ter bemesting der wyngaarden.
Verslag van de heerlyke en schoone vertooningen die het noorderlicht op hooge noordlyke breedten maakt.
Berigt van het leeven en de schriften des hoogleeraars Leonard Euler.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Hedendaagsch zedetafereel: de dwaasheid, om 't weezenlyk genot des leevens op te offeren aan een valschen smaak voor grootheid en pragt, ten toon stellende.
Zedelyke bedenkingen.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, september, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
De onderscheide diensten en gebruikmaakingen van rede en openbaaring, aangeweezen, in eene redenvoering van den eerwaardigen J. Foster.
Waarneeming wegens eenen lintworm, na het gebruik van onrype mispelen, in zyn geheel afgedreven.
Door H. Grau, Medic. Doctor te Delft.
Voorslag, om de rytuigen, door hunne wryving te verminderen, veel ligter te doen gaan.
Nieuwe waarneemingen gedaan op de ichneumon, of rat van pharao. Door den Heer Sonnini de Manoncour.
De bespiegelende wysgeer, by het dorren en afvallen der bladeren, in den herfst.
Bedenkingen over een twyfel, wegens de eerste ontdekking van America, door Christophorus Columbus.
Door den Heer Mallet du Pan.
Bedenkingen over de bankrotten.
Zedelyke bedenkingen.
Recept, om iets sentimenteels toe te maaken.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, october, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
De onderscheide diensten en gebruikmaakingen van rede en openbaaring, aangeweezen, in eene redenvoering van den eerwaardigen J. Foster.
Gedagten op Kersdag.
Voordragt van de schadelyke uitwerkzelen van digtgesloote heete kamers; het laat by nagt opzitten.
Natuurlyke historie der plevieren, in 't algemeen.
Brief, aan de Heeren Schryveren der Algemeene Vaderlandsche Letteroefeningen, wegens den berugten houten schaakspeeler van den heer C.G. van Windisch.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Resolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Zes brieven, behelzende het verslag eener reize na het eiland Man, tusschen Engeland, Schotland en Ierland, gedaan in den jaare MDCCLXXXIV.
Tsou-y, of de wysgeer.
Eene Chineesche geschiedenis.
Zedelyke bedenkingen.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, november, 1785.
Mengelwerk, tot fraaye letteren, konsten en weetenschappen, betrekkelyk.
Bericht van de koortzen, met uitstorting van melk in den buik der kraamvrouwen, welke in het Hôtel de Dieu te Parys geheerscht hebben; met eenige aanmerkingen daar over.
Door Jacob van der Haar.
Uittrekzel van eene reize, door de capiteins Cook, Clerke en Gore, na den Stillen Oceaan, in de jaaren MDCCLXXVI, MDCCLXXVII, MDCCLXXVIII, MDCCLXXIX en MDCCLXXX, met de schepen de Refolution en Discovery, om ontdekkingen in het noorder halfrond te doen.
Luchtsgesteldheid te Amsterdam, december, 1785.