lichts van de Planeet, en dat zy zich dikwyls te leur gesteld vonden: 't welk daar aan moet worden toegeschreeven, dat zy 'er na zagen als Mercurius verst van de Zon verwyderd was, wanneer zy altoos zeer flauw licht van zich geeft.
Wy zullen, en dit is het hoofdoogmerk deezes geschrifts, nu aanwyzen, in welk gedeelte van zyn Loopkring Mercurius onzigtbaar is, in welk hy zich helderst vertoont, als mede wanneer hy het licht begint te verliezen of te herkrygen. De Heer d'arquier vermeldt, in de Voorreden van zyne Observations Astronomiques, dat Mercurius onzigtbaar is by zyne benedenste Conjunctie, en zigtbaar by zyne bovenste; en dit is, naar men my berigt heeft, bykans alles wat hy, ten aanziene van dit onderwerp, zegt. Ik wend my, derhalven tot eene Memorie, welke ik in de Fransche Academie der Weetenschappen hoorde leezen, behelzende eenige Waarneemingen, in de Jaaren MDCCLXXVIII en MDCCLXXIX gedaan, door Mr. edward pigott, en die men belastte te drukken in hunne Savans Etrangé. Uit dit papier zyn de meeste der volgende Aanmerkingen ontleend; doch hier opgegeeven met eenige veranderingen; dewyl ik, naa dat hetzelve geschreeven was, eenige bykomende Waarneemingen gedaan, en aanmerkingen gemaakt heb, welke ik, om herhaalingen te vermyden, de vryheid neem met die van Mr. edward pigott zamen te voegen.
Voor 1. Mercurius is helderst tusschen zyne Elongatien en bovenste Conjunctie, digt by de laatste kan hy veeltyds gezien worden: hy wordt onzigtbaar kort naa dat hy door zyne Elongatie gegaan is na zyne benedenste Conjunctie, en weder zigtbaar weinig dagen voor zyne naaste Elongatie. Dit is de uitslag van meer dan zestig Waarneemingen gedaan met een werktuig om de overgangen waar te neemen, welks Telescoop Vyftigmaal vergroot. ----- En hebbe men hier in agt te neemen, dat alle deeze aanmerkingen slaan op het vertoon deezer Planeet, wanneer dezelve aan den Meridiaan is.
Ten 2. Wanneer Mercurius eene groote Zuidelyke Declinatie heeft, of wanneer de Dampkring eenigzins bezet is, kan hy zelden gezien worden in die deelen van zynen Loopkring, waar hy weder licht begint te krygen, of verliest zeer veel van zyne helderheid.
Ten 3. De schynbaare Helderheid van Mercurius, op zyn helderst, is omtrent dezelfde met die van Sirius, met de Zon in Conjunctie.