Algemeen letterkundig lexicon
(2012-....)–Anoniem Algemeen letterkundig lexicon– Auteursrechtelijk beschermdimage macroEtym: Lat. imago = beeld, afbeelding; Gr. macrós = lang, omvangrijk. Een image macro is een bijzonder populair subtype van de internet meme. Het gaat om een prent of foto waar tekst wordt overgezet. In zijn meest typische vorm vertoont hij de volgende structuur:
Figuur 1
Een essentiële bouwsteen is de afbeelding zelf. Deze geeft vaak figuren uit de media of andere beroemdheden weer, maar ook zgn. stock characters (stock-2) zijn populair: dit zijn types waaraan een bepaald sentiment of communicatiedoel wordt opgehangen. Dat sentiment wordt verder geconcretiseerd in de conventionele naam van de betreffende ‘reeks’ van image macro’s, die overigens niet te zien is in de image macro zelf en dus enige digitale geletterdheid verwacht van de ontvanger. Daarnaast wordt het idee achter de meme toegepast op concrete gevallen. In Figuur 2 en Figuur 3 zien we aldus telkens een pinguïn en tekst die een sociaal ongemakkelijke situatie weergeeft: het zijn beide voorbeelden van de zgn. Socially Awkward Penguin reeks.
Figuur 2 [bron: knowyourmeme.com]
en
Figuur 3 [bron: knowyourmeme.com]
Figuur 2 en Figuur 3 illustreren daarbij meteen ook de twee laatste conventies van de typische image macro: de tekst wordt weergegeven met het lettertype Impact, en de image macro’s bevatten zowel een toptekst als een ondertekst, waartussen een of andere tegenstelling bestaat, vaak met een vorm van woordspeling. Die tegenstelling is sterker in de ene reeks dan in de andere. Vergelijk bijv. in dit opzicht Figuur 2 en Figuur 3 met Figuur 4 (een voorbeeld van de reeks die bekend is als Politically Correct Black Man), waarin door apokoinou een sterk contrast ontstaat tussen drugsgebruik en goede schoolresultaten:
Figuur 4 [bron: knowyourmeme.com]
Algemeen gesproken vinden we best wat variatie in image macro’s: niet alle voorbeelden bevatten elk van de elementen uit de basisstructuur (Figuur 1). Omdat internetgebruikers dit soort memes zelf eenvoudig kunnen genereren via macro’s die werden ingebouwd op websites (bijv. quickmeme.com of memegenerator.net), kregen ze de naam image macro: ‘macro’ is in deze context een verkorte vorm van ‘macro instruction’ en verwijst binnen de computerwetenschap naar een eenvoudige instructie die automatisch vertaald wordt naar een reeks instructies, waarmee dan een specifieke taak kan worden uitgevoerd. Gebruikers combineren daarbij vaak elementen uit verschillende image macro’s tot nieuwe gehelen, met een algemeen humoristische intentie of een expliciet parodiërend doel (parodie). Figuur 5 toont zo een combinatie van Overly Manly Man en Socially Awkward Penguin:
Figuur 5 [bron: memecenter.com]
Ook elementen uit de eigen culturele geschiedenis, de actualiteit en de politiek worden vaak verweven in image macro’s. Intertekstualiteit en intermedialiteit zijn aldus belangrijke kenmerken van deze memes, waardoor internetgebruikers zichzelf door individuele creatieve aanpassingen van image macro’s kunnen inschakelen in het brede netwerk van de online community. Door hun structuur, compacte vorm en verrassende combinatie van woord en beeld vertoont dit moderne digitale genre interessante gelijkenissen met de emblema. Lit: R. Dawkins, The selfish gene (1976) K. Brideau & Ch. Berret, ‘A brief introduction to impact: “The meme font”’ in Journal of visual culture 13 (2014), p. 307-313 (2014) B. Dancygier & L. Vandelanotte, ‘Internet memes as multimodal constructions’ in Cognitive linguistics 28 (2017), p. 565-598 E. Zenner & D. Geeraerts, ‘One does not simply process wordplay in memes: Internet memes from the perspective of cognitive (socio)linguistics’ (te verschijnen) quickmeme.com memegenerator.net.
|