Twe-spraack; Ruygh-bewerp; Kort begrip; Rederijck-kunst
(1962)–H.L. Spiegel– Auteursrechtelijk beschermdH.L. Spiegel, Twe-spraack. Ruygh-bewerp. Kort begrip. Rederijck-kunst (ed. W.J.H. Caron). J.B. Wolters, Groningen 1962
-
gebruikt exemplaar
exemplaar universiteitsbibliotheek Leiden, signatuur: VGB Ned. 16 8963
algemene opmerkingen
Dit bestand is, met een aantal hierna te noemen aanpassingen, een diplomatische weergave van de eerste druk van Twe-spraack. Ruygh-bewerp. Kort begrip. Rederijck-kunst van H.L. Spiegel, in een editie van W.J.H. Caron uit 1962. De editie bevat: Twe-spraack vande Nederduitsche letterkunst (1584), Kort begrip des redenkavelings: in slechten rym vervat (1585), Ruych-bewerp vande redenkaveling ofte Nederduytsche dialectike (1585) en Rederijck-kunst, in rijm opt kortst vervat (1587).
Het boek bevat achterin drie bladen met schema's die uitgeklapt kunnen worden. Vóór het eerste schema op pagina *1 is een kop tussen vierkante haken toegevoegd. Om wille van de leesbaarheid is een facsimile van de schema's toegevoegd.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (p. IV, VIII, 64, 178 en 210) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[pagina ongenummerd (p. I)]
H.L. SPIEGEL'S TRIVIUM
[pagina ongenummerd (p. II)]
TRIVIUM
OUDE NEDERLANDSE GESCHRIFTEN OP HET GEBIED VAN DE GRAMMATICA, DE DIALECTICA EN DE RHETORICA, MET STEUN VAN DE NEDERLANDSE ORGANISATIE VOOR ZUIVER-WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK UITGEGEVEN ONDER LEIDING VAN Dr. J. WILLE, Dr. W.J.H. CARON EN Dr. G. KUIPER, HOOGLERAREN AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT TE AMSTERDAM
I.
Christiaen van Heule,
De Nederduytsche Grammatica ofte Spraec-konst. - De Nederduytsche Spraec-konst ofte Tael-beschrijvinghe. Uitgegeven, ingeleid en toegelicht door Dr. W.J.H. Caron.
II.
Jacob van der Schuere,
Nederduydsche Spellinge, Ofte Een korte verklaringe, Zoo van elke Letter in 't byzonder, twee-klanken ende drie-klanken, als van de Spellinge in 't gemeen. Uitgegeven, ingeleid en toegelicht door Dr. F.L. Zwaan.
III.
Hendrik Laurensz Spiegel,
Twe-spraack vande Nederduitsche Letterkunst. - Ruygh-bewerp vande Reden-kaveling ofte Nederduitsche Dialectica. - Kort Begrip des Redenkavelings in slechten Rym. - Rederijck-kunst in Rijm opt kortst vervat. Uitgegeven door Dr. W.J.H. Caron.
IV.
Petrus Leupenius,
Aanmerkingen op de Neederduitsche taale. - Naaberecht gedaan op J. van Vondelens Noodigh Berecht. Uitgegeven, ingeleid en toegelicht door Dr. W.J.H. Caron.
V.
Petrus Montanus,
Bericht van een niewe konst, genaemt De Spreeckonst. Uitgegeven en ingeleid door Dr. W.J.H. Caron. In bewerking.
J.B. WOLTERS / GRONINGEN / 1962
[pagina ongenummerd (p. III)]
HENDRIK LAURENSZ. SPIEGEL
TWE-SPRAACK
•
RUYGH-BEWERP
•
KORT BEGRIP
•
REDERIJCK-KUNST
UITGEGEVEN DOOR Dr. W.J.H. CARON
TRIVIUM Nr. III
f 9,75
J.B. WOLTERS / GRONINGEN / 1962