6 10+ lezers
10+
Tieners zoeken naar hun eigen identiteit. Uit een veelheid aan invloeden moeten ze hun eigen persoonlijkheid vormen, dikwijls onderhevig aan stemmingswisselingen. Ze weten vaak niet wat ze aan zichzelf hebben en reageren dat af door dwars gedrag.
Dagboeken van leeftijdsgenoten (ook het beroemde ‘Dagboek van Anne Frank’) kunnen hen vaak helpen. Ze herkennen de problematiek, eenzaamheid bijvoorbeeld, of zich onbegrepen voelen, of gevangen zitten in strenge gedragsregels.
Ook avonturenverhalen en boeken over liefde en vriendschap, zijn geliefd bij deze categorie.
Dun gezaaid zijn zulke boeken bij ons. De boeken voor ouderen van Ismene Krishnadath hebben deze kenmerken wel, zoals ‘Veren voor de Piai’ en ‘De opdracht van Fodewroko’. En niet te vergeten de recente werken, ‘O Sekoer! Help!’ en ‘Stop je hoofd nooit in een spinnenweb’ van Thea Doelwijt met de ondernemende Martin Plaat in de hoofdrol.
Een belangrijke conclusie die we kunnen trekken is dat er een groei moet komen van Surinaamse jeugdliteratuur voor oudere kinderen. Die lekkere dikke pillen met veel identificatiemogelijkheden ontbreken bijna geheel.
Dit hoofdstuk vormt het slot van deel I van dit boek. Hulp bij leesbevordering is het doel van dit deel. Inzicht in wat lezen kan betekenen voor kinderen en jongeren, kennis van de eigen jeugdliteratuur en vooral het belang inzien van didactische werkvormen, zijn de noodzakelijke hulpmiddelen voor de opvoeder die aantrekkelijke boeken als middelen wil gebruiken voor de ontwikkeling van de jeugd.
Het dagboek van Anne Frank
In deel II komen de boeken zelf aan bod, inhoudelijk, maar ook de manieren waarop ze gebruikt kunnen worden bij het werken met kinderen.