De kinderen kunnen de ruimte regelmatig versieren met foto's, tekeningen, eigengemaakte versjes of verhaaltjes, alles naar aanleiding van boeken. In de Ware Tijd Literair, de vaste boekenrubriek op zaterdag, worden vaak nieuwe kinderboeken besproken. Die besprekingen kunnen opgehangen worden, zodat iedereen weet dat die boeken er zijn. Uiteraard is ook een aantal exemplaren van de meest recente ‘Kinderboekenfestivalkrant’ aanwezig. De boekenhoek kan gebruikt worden op vaste tijden voor de hele klas, bijvoorbeeld een half uurtje per dag of per twee dagen, of door kinderen die al klaar zijn met ander werk, in ieder geval zo vaak als het kan.
De boekenhoek is een ideaal instrument voor kindvriendelijk onderwijs. Zo kan een lastig kind een opdrachtje in de boekenhoek krijgen, in plaats van buiten gezet te worden, en het omgekeerde: als beloning voor een goede prestatie een leuke activiteit in de boekenhoek. Ook is het belangrijk de boekenhoek te gebruiken bij projectonderwijs, om materiaal te verzamelen voor een te behandelen thema, vooral als dat te maken heeft met kennis van onze maatschappij. Ouders kunnen een belangrijke rol spelen: bij de inrichting, maar vooral ook bij het verschaffen van materiaal. Er zijn altijd wel internetliefhebbers onder de ouders die het leuk vinden om passend materiaal te zoeken bij een onderwerp dat in de klas in de belangstelling staat. Zo wordt een boekenhoek een echte ‘leerhoek’ en dat stimuleert de interesse van de kinderen.
Boeiende kinder- en jeugdboeken vinden dus hun plaats in de boekenhoek, aangepast aan de leeftijd, maar vooral aan het leesniveau van de kinderen in de klas. In een hogere klas in een dorp aan de Boven-Suriname zullen de oude Surinaamse verhalen die door Francis Vriendwijk bewerkt zijn, het bijvoorbeeld goed doen bij veel leerlingen die moeite hebben met de schooltaal, terwijl op een school in Paramaribo-Zuid de nieuwste Nederlandse jeugdboeken gelezen worden door gevorderde lezers.
Mocht het wegens dreigende diefstal of andere omstandigheden onmogelijk zijn om permanent een boekenhoek in de klas te hebben, dan kan een vaste tijd gekozen worden, en kinderen die dat leuk vinden kunnen dan in de pauze de hoek inrichten.
Hoe kom je aan de boeken voor de boekenhoek? De klas kan sparen of activiteiten organiseren om af en toe een nieuw boek te kopen. Ouders kunnen helpen en regelmatig boeken van thuis naar de boekenhoek brengen. Als de school een schoolbibliotheek heeft, kunnen ook afspraken met de bibliotheekjuf gemaakt worden. Het is ook een mogelijkheid dat er een mooie, permanente boekenhoek in de bibliotheek is, die beurtelings door verschillende klassen bezocht kan worden.