maakt ineens een grap, dan is de spanning gebroken en zo is het ook in een boek. Een voorbeeld uit de Surinaamse jeugdliteratuur van een spannend én ontspannend boek is ‘Rani en de slangenkoning’ van Effendi N. Ketwaru over een meisje dat bij een gemene heks komt te wonen, verschrikkelijke dingen meemaakt en gelukkig gered wordt... door een slang nog wel, een ‘sneki’. Het boek is spannend en griezelig, maar er zijn ook grappige passages.
De schitterende illustraties van de schrijver zelf nodigen meteen uit tot lezen.
Zo'n boek pak je toch voor je plezier?
Illustratie: ‘Rani en de slangenkoning’
De creatieve functie:
Schrijvers, maar ook vertellers, leren hun lezers of luisteraars om creatief te denken. Figuren in boeken en verhalen kunnen problemen vaak op een originele manier oplossen. Wie niet sterk is, moet slim zijn, zoals de kleine spin Anansi altijd weer creatief is in het bedenken van oplossingen voor zijn problemen. Hoe kan Anansi een hardloopwedstrijd winnen van Tigri?
Lees het verhaal ‘Spin wedt Tijger te berijden’ er maar op na. Dat staat in de bekende bundel ‘Kri, Kra! Proza van Suriname’ (1972), samengesteld door Thea Doelwijt. Creativiteit, dat hadden bijvoorbeeld de slaven nodig om te kunnen overleven, maar heden ten dage kun je ook niet zonder.