werk enorm. Wat hij maakt is weergaloos boeiend voor iemand die goed kijkt.’
Volgens K. Schippers zijn er twee soorten kunstenaars. ‘Je hebt de mensen die binnen het werk veel ideeën tegelijk vorm geven. En je hebt het type kunstenaar als Schoonhoven en Kouwenaar die één idee aanboren en daar duizend mogelijkheden uithalen. Als je die witte dingen van Schoonhoven ziet denk je: wanneer zal-ie het einde bereiken?, maar telkens boeit-ie weer met dat éne idee. Ik vind het magistraal.’
De 32-jarige K. Schippers (schoonzoon van Ed. Hoornik, zwager van J. Bernlef) is mede-oprichter van ‘Barbarber, tijdschrift voor teksten’ ('58), auteur van ‘De waarheid als de koe’ ('63) en ‘Een klok en profil’ ('65). Als Gerard Stigter verdient hij de kost met het schrijven van reclameteksten. Op zijn naam staan ook ‘Een cheque voor de tandarts’ ('67, samen met Bernlef) en ‘128 vel schrijfpapier’ ('67, samen met C. Buddingh'). Buddingh' omschreef Schippers eens als een man die door domweg te kijken overal de meest verwonderlijke patronen ontdekt.
‘Neem een wasbak in een slaapkamer, draai de camera even een stukje naar rechts, laten we zeggen 25 centimeter, en laat het behang zien,’ zei Schippers. ‘Dat schiet je nooit te binnen. Dat soort doffe, belegen plekken. Die vlakke plekken wil ik presenteren, maar dan niet met een O, o, kijk hier eens opgeladen. Ik wil het vlak laten, in zijn waarde laten zien. Dat is moeilijk. Ik wil in elk geval die vreselijke didactiek vermijden van kijk toch eens, dat heb ik nu gezien.
De dingen afschrapen maar toch geen zinloze informatie geven. Dingen maken waaraan niet zovéél te beleven valt, maar de mensen niet het gevoel geven dat ze met een kluitje in het riet worden gestuurd. En ook niet absurd willen doen, daar hou ik niet van: zo absurd vind ik het allemaal niet. Wat me vaak zo hindert als mensen iets maken, dat is de ingebouwde koketterie. Als ik nu dít zeg en dan éven wacht, dan komt het op de beste manier aan... Dat cabaret-maniertje om een mooi effect te bereiken. De bijna beledigende manier waarop het publiek wordt gehanteerd, gemanipuleerd. En wat zit er dan achter dat effect? Ik wil dat nou eens een tikje overboord gooien.
Ik hou wel van show, maar dan speels. Dat achteloze, hè.