In hetzelfde artikel vertelt Huub Franssen over het bestaan van een tweede Memorieboek in de archieven van Luik. Pastoor Dydden begon aan dit ‘Registrum’ in 1597. De latere pastoor Augustin Sougnez (1775-1803) maakte hiervan een transcriptie:
NB. Le 29 decembre 1782 apres avoir fait copier l'original de ce registre, je l'ai remisa notre monastere de Beaurepart, pour qu'il seroit conservé dans les archives de notre chapitre susdit, selon l'intention de monsieur Arnold Didden, tres digne curé de Simpelvelt et auteur du dit livre. In fidem Augustin Sougnez, curé de Simpelvelt.
Voor commentaar hierop zie hoofdstuk 3.2. De transcriptie van pastoor Sougnez is eveneens te vinden in het Simpelveldse parochiearchief in Kerkrade (nr. 14).
Terug naar Memorieboek 1.
Enkele opmerkingen: De teksten van pastoor Dydden zijn in de loop van de laatste twee eeuwen geregeld gebruikt om te publiceren over de geschiedenis van Simpelveld. Een paar voorbeelden: J. Habets, Geschiedkundige aanteekeningen over Simpelveldt en Bocholtz (1155-1598), Publ. 8 (1871) 161-180, 7,2,0.; drs. Huub Franssen, Van Semplevei tot Simpelveld, Simpelveld, 1970; drs. Huub Franssen, Schets van de geschiedenis van Simpelveld en Bocholtz, de Maasgouw, jrg. 85, 1966, afl. 5; drs. Luc Wolters, St.-Remigius te Simpelveld, Kerk en parochie gedurende meer dan acht eeuwen, Simpelveld, 2003.
Overigens is er al vóór pastoor Dydden sprake van registers, die de abdij van Beaurepart bijhield om haar bezittingen en rechten vast te leggen. In het genoemde artikel in de Maasgouw verwijst Huub Franssen naar: Bisschoppelijk archief Luik; Beaurepart G IV 7. Cartulaire A, getiteld: ‘Registre des documents commençant l'an 1116 appartenant á la maison de Beaurepart’. Daarin op folio 114v en folio 115r: ‘Sequitur summa reddituum pertinentium ad ecclesiam parochialem de Sympelvelt’, zonder datum: hanc summam predictorum bonorum inueni in antiquissimo codice’: kopie 14e eeuw.
Tot besluit een bekentenis: in het genoemde artikel van Huub Franssen in de Maasgouw wordt een derde boek in manuscriptvorm vermeld: Pastorie Simpelveld, Ongenummerd, 148 folio's, getiteld; ‘Registrum in quo continentur census, redditus pertinentes ad pastoratum de Simpelvelt et provenientes ex terris dictis weisdomsgoedt et ex anniversariis. Renovatum anno 1704 sub Augustino Witthian pastore in Simpelvelt’. Het boek zou door pastoor August Withian (1703-1719) zijn getranscribeerd en later aangevuld met gegevens door pastoor Bluijssen, de opvolger van pastoor Sougnez. Tussen haakjes, Bluijssen was de eerste pastoor in Simpelveld die niet van norbertijner herkomst was. De wederwaardigheden van pastoor Sougnez in de Franse tijd moeten daarin beschreven zijn. Huub Franssen zegt dat hij het betreffende boek twintig jaar eerder gezien heeft.
Spijtig genoeg heb ik het genoemde (derde) boek nog niet kunnen traceren. Vermoedelijk is het overigens niet echt belangrijk voor de onderhavige uitgave. •