Artistieke activiteit:
Als tekenaar en schilder is J.F. Anemaet geheel autodidact. Reeds heel jong oefende hij zich in het tekenen als uitdrukkingsmiddel. Gedurende zijn gehele schooltijd is hij zich zelfstandig blijven oefenen vooral met potlood, conté en crayon, goedkoop materiaal voor een schooljongen.
Eenmaal in Indonesië aangekomen, inspireerden en stimuleerden de daar talrijk aanwezige Nederlandse en buitenlandse schilders van landschappen en straattaferelen hem en hij heeft -mede door gesprekken- veel van hen geleerd. Veelvuldig bezoek van musea en tentoonstellingen hebben meegeholpen aan zijn verdere ontwikkeling. De in die tijd door hem gemaakte schetsen, tekeningen en schilderijen zijn op een paar uitzonderingen na, allen in de oorlog verloren gegaan.
Gedurende de krijgsgevangenschap wist hij met veel improvisatie toch nog schetsen en tekeningen te maken van kampgenoten en van taferelen uit het dagelijks leven in het kamp. Van deze studies zijn er nog een 20-tal overgebleven. Na zijn bevrijding en overplaatsing naar Celebes heeft hij een aantal landschapsstudies en taferelen uit het militaire leven gemaakt.
Zijn overplaatsing naar Curaçao betekende een rustiger periode waardoor de schilderkunstige en teken-activiteiten zich beter konden ontwikkelen. Nu ontstonden op basis van snelle schetsen uit een directe observatie een groot aantal schilderijen, die vrijwel allen het landschap, het leven en werken op Curaçao tot onderwerp hadden. Enkele schilderijen over Indonesië ontstonden ook nog op Curaçao vanuit eerder gemaakte schetsen en vanuit de herinnering.
Na zijn pensionering en repatriëring naar Nederland is Anemaet voort