Reconstructie
Van het eerdere werk van Scheffer ken ik alleen November 1918, een beschrijving van de mislukte poging van Troelstra om ook in Nederland de revolutie te laten uitbreken. Bij het lezen van dat boek raakte ik onder de indruk van Scheffers werkwijze. Hij geeft een buitengewoon gedetailleerde opgave van zijn bronnen; hij zegt het eerlijk wanneer hij iets niet weet en hij geeft goed beargumenteerd aan welk gewicht hij aan sommige bronnen toekent. Als hij zich op het terrein van de speculaties begeeft, doet hij dat eveneens op goede gronden. Voor de lezer wordt het daardoor mogelijk de totstandkoming van het boek letterlijk regel voor regel te reconstrueren. Niet alleen verhoogt deze werkwijze de geloofwaardigheid van Scheffers werk zeer, maar het maakt zijn boeken ook tot nuttige wegwijzers in doolhoven van bronnenmateriaal dat weer voor andere studies van belang kan zijn. Kortom: wetenschappelijk verantwoorde geschiedschrijving in optima forma.
Jammer genoeg heeft deze werkwijze ook een schaduwkant, namelijk dat Scheffers proza door al die gedegenheid nogal kleurloos en taai wordt. Bij November 1918 valt dat niet zo op omdat de beschreven gebeurtenissen op zich zelf al spannend genoeg zijn. Maar bij Het Volksdagblad, Arbeidersbeweging en dagbladpers is dit nadeel wel degelijk merkbaar, waardoor het lezen van dit boek bepaald geen ontspannende bezigheid is. Het is ook daarom zo jammer omdat geschiedenissen van kranten maar hoogst zelden saai zijn. Meestal werken er op redacties kleurrijke lieden en de ruzies en de practical jokes zijn er niet van de lucht. Bovendien biedt ook de inhoud van een krant dikwijls interessante stof.
Mr. F.A. van Hall, financier van Het Volksdagblad
Helaas, nauwelijks iets van dit alles bij Scheffer. Een handicap was ongetwijfeld dat er vrijwel niemand die de krant van nabij heeft gekend of ervoor heeft gewerkt, meer in leven is. Bovendien heeft de krant, zoals gezegd, maar tamelijk kort bestaan. Maar zelfs de paar aardige anekdotes die Ankersmit in zijn journalistieke memoires over zijn tijd bij Het Volksdagblad ten beste geeft, heb ik bij Scheffer niet teruggevonden. Wel tikt Scheffer Ankersmit verscheidene malen op de vingers waar het de weergave van sommige feiten betreft. Zo claimt Ankersmit dat hij en enkele mederedacteuren van sociaal-democratischen huize Het Volksdagblad een sociaal-democratisch getinte inhoud gaven. Op grond van het doornemen van de jaargangen spreekt Scheffer dit overtuigend tegen.
Ook beweerde Ankersmit dat hij, toen hij nog gewoon bij Het Volksdagblad werkte, heel openlijk heeft meegedaan aan de voorbereidingen voor het verschijnen van Het Volk in 1900. Scheffer toont aan dat dit niet waar is. Ankersmit was juist erg bezorgd dat zijn broodheren zouden vernemen hoe hij bezig was de concurrent op poten te zetten.
De onmiddellijke aanleiding tot de oprichting van Het Volksdagblad was ironisch genoeg dezelfde als die Ankersmit naar de krant had toegedreven: de drukkerij Holden en Co., die De Telegraaf drukte, had na een conflict over werktijden een aantal typografen ontslagen en die moesten aan werk worden geholpen. Vandaar dat de grafische bonden bij de oprichting een prominente rol speelden. Adriaan Rot en Paul Hols, twee stuwende krachten achter de oprichting van het blad, waren beiden typograaf (Hols was zelfs vrijgestelde van de bond).