Als een demonische kracht
De liefde in de romans van Raymond Radiguet
Van de liefde bezeten en Het bal van graaf d'Orgel door Raymond Radiguet Vertaling Jacoba van Velde Uitgever: Querido, resp. 156 en 164 p., f22,50 p.d.
Ieme van der Poel
Op 12 december 1923 stierf Raymond Radiguet, schrijver, twintig jaar oud. Twee van zijn vriendinnen, Coco Chanel en Misia Sert, zorgden voor een indrukwekkende begrafenis, die het hart beroerde, maar ook het oog niet onverschillig liet. Tegen een fond van mist en regen reed een witte lijkkoets door de straten van Parijs, getrokken door twee schimmels. Ook de kist was wit, en overdekt met witte bloemen. In het midden prijkte een boeket van donkerroze rozen. Talloze beroemdheden woonden de mis bij, maar slechts weinigen maakten de tocht naar Père Lachaise, waar de atmosfeer, in de woorden van Darius Milhaud, ‘hartverscheurend’ was.
Raymond Radiguet groeide op in een buitenwijk van Parijs, als oudste van een kinderrijk gezin. Zijn vader was de tekenaar Jules-Maurice Radiguet, wiens karikaturen onder andere in l'Assiette au beurre en Le rire verschenen. Dank zij het beroep van zijn vader kwam Radiguet, nadat hij op school mislukt was, vrij gemakkelijk met schrijvers in contact. In 1919 ontmoette hij Jean Cocteau met wie hij tot aan zijn dood, een stormachtige liefdesrelatie onderhield. Radiguet liet niet na om zijn talrijke liaisons met vrouwen nadrukkelijk te afficheren, als een uitdaging aan Cocteau misschien, wiens bezitsdrang hem benauwde. Volgens zijn eigen woorden voelde hij er weinig voor om op zijn veertigste als ‘mevrouw’ Cocteau bekend te staan. Toch is het voor een deel aan Cocteau te danken, dat Radiguet in zijn korte leven twee romans schreef. Cocteau drong hem tot schrijven, zij het met zachtere hand dan Monsieur Willy, die de schrijfster Colette eenvoudigweg in haar kamer opsloot. Cocteau zag meer heil in het platteland, dat Radiguet de rust verschafte die hem in Montparnasse ontbrak. De geruchtmakende verschijning van Le diable au corps (Van de liefde bezeten) (maart 1923) doet denken aan de wijze waarop Sagan, in de jaren vijftig met Bonjour tristesse debuteerde. Radiguets uitgever, Grasset, zette voor het eerst in de geschiedenis van het Franse boek een grootscheepse reclamecampagne op touw, met advertenties, bioscoopreclame en affiches. De combinatie van jeugd en verdorvenheid liet het publiek niet onverschillig. Radiguet verdiende zoveel aan het boek, dat hij niet langer op de zak van rijke beschermers hoefde teren. In de laatste maanden voor zijn dood (hij stierf aan tyfus) schreef hij een tweede roman, Le bal du comte d'Orgel (Het bal van graaf d'Orgel) die postuum gepubliceerd werd.
Raymond Radiguet (midden) met Valentine en Jean Hugo in 1922
Het was een goede gedachte van uitgever Querido om de romans van Radiguet gelijktijdig te publiceren, als een tweeluik van de liefde. Le diable au corps speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een scholier heeft een affaire met een jonge vrouw, wier kersverse echtgenoot onder de wapens is geroepen. Wars van alle conventies geven ze zich over aan de liefde, totdat de wapenstilstand een einde aan hun verhouding maakt. Radiguet heeft nooit ontkend, dat Le diable au corps op persoonlijke ervaringen berustte. Dit gaf na de publikatie van de roman allerlei verwikkelingen met de bedrogen echtgenoot, die aanvankelijk met de publiciteit nogal in zijn nopjes leek, maar Radiguet naderhand, met de grofste verwijten overlaadde.