De thriller en het historisch perspectief
Vervolg van pagina 13
zich stevig in de hoogste niveaus van alle westerse regeringen in(!)genesteld. Feit: terroristen in West-Europa worden getraind, bewapend en uitgezonden door de Sovjetunie. Die feiten staan achterop een Elsevier-uitgave met de melodramatische titel Misleid. Misleid, het is ook op het omslag te lezen, is de veelbesproken thriller van Arnaud de Borchgrave (van Newsweek) en Robert Moss (Daily Telegraph) The Spike.
Het is een thriller (en u weet dat de thriller de ideeënroman van tegenwoordig is) over journalistiek en politiek. De Spike is de pen, ook wel spijker genoemd waar ouderwetse degelijke eindredacteuren berichten op prikken die ze niet in de krant willen hebben. Op die spike belandt het grote artikel van Robert Hockney als hij na maanden speuren kan onthullen hoe de KGB de gehele westerse pers heeft geïnfiltreerd met voorgekookt en vals nieuws. Het komt op de spike omdat geheel Washington, we zijn nog in de tijd van Carter, beeft en siddert voor de progressieve pers, voor de linkse politici, voor de CIA-deserteurs en voor enge, verdoolde persoonlijkheden als Jane Fonda en andere morrelaars aan de Amerikaanse volksziel. Als de Russen zich duidelijk mengen in een opstand in Saoedi-Arabië is de maat vol en grijpen enkele oudere politici in, dwingen de vice-president tot aftreden, nemen Carter onder hun hoede en zuiveren de hoofdstad. Het boek heeft tot protesten en klachten geleid. Zo beschreven de auteurs de verdachte rol die volgens hen het Transnational Institute in de Amsterdamse Paulus Potterstraat speelde, waar de archieven voor de Duitse Raf zouden worden opgesteld. In de Nederlandse vertaling is aan die klachten geheel tegemoet gekomen: het instituut heet nu Derde Wereld-instituut en is ineens gevestigd in Brussel, de vieze, uitgezakte Nederlandse ambtenaar van Ontwikkelingssamenwerking is nu een Belg geworden.
Er is verder ook stevig geschrapt, ongetwijfeld om het tamelijk dikke boek wat minder omvangrijk te maken, maar dat betekent tevens dat alle politiek interessante stukken over hoe het volgens de auteurs allemaal onder Carter toeging ook verdwenen zijn. Want hoewel zo rot als een mispel, het was een uitermate boeiende thriller voor wie een beetje zicht had op hoe het allemaal de laatste twintig jaar in de Amerikaanse journalistiek en politiek is toegegaan. En de echte thriller-effecten mochten er trouwens ook best zijn. Misleid is dus een titel met een dubbele betekenis. Wie het echte plezier wil beleven aan deze perfect gaargestoofde troep moet de oorspronkelijke Amerikaanse editie opscharrelen.