Origineel en geïsoleerd
Stevie Smith: dichteres van speelse maar metafysische allure
Me Again: Uncollected Writings door Stevie Smith Uitgever: Virago Press, 360 p., f55,50
Anthony Paul
De in maart 1971 overleden Engelse dichteres Stevie Smith was tijdens haar leven een schimmige, ongrijpbare, excentrieke figuur. Ze hoorde bij geen enkele school, paste in geen enkele traditie en heeft als dichteres geen duidelijke ontwikkeling doorgemaakt. Ze was origineel en geïsoleerd; de stem die uit haar poëzie en proza spreekt is altijd onmiskenbaar de hare: scherp, geestig en melancholiek. Haar poëzie straalt een charme uit die onmiddellijk de sympathie van de lezer oproept en vasthoudt.
Ze heeft een naïeve manier van uitdrukken gekozen, met eigenaardig dansende ritmes, een sober woordgebruik en een kinderlijk, dreunend rijm: geen dichteres die naar verbale rijkdom streefde. Ze schreef, direct of door middel van humor, onveranderlijk over grote ontologische vraagstukken: over het trio dood, liefde en god en over de melancholie en het absurde van het bestaan. Ze is een metafysische dichteres in hart en nieren. Maar omdat ze geestig is en vaak speelse speldeprikjes, grapjes, tweeregelige verbale krabbeltjes neerpende en haar gedichten omlijstte met tekeningetjes die even gewild kinderlijk aandoen als het gezicht dat ze aan de buitenwereld liet zien, loop je het risico dat de intensiteit en diepte die vaak onder de ongekunstelde oppervlakte schuilt, je ontgaan. Soms is het haar alleen om het effect te doen; achter de volgende fraaie regels hoeven we niet meer te zoeken dan er staat:
‘This Engliswoman is so refined
She has no bosom and no behind.’
Maar achter ‘Man is a Spirit’ zit wel degelijk meer, al is het kort genoeg om in zijn geheel te citeren:
‘Man is a spirit. This the poor flesh knows,
Yet serves him well for host when the wind blows,
Why should this guest go wrinkling up his nose?’
In een brief zegt ze: [my poetry is] not at all whimsical, as some asses seem to think I am, but serious, yet not aggresive, & fairly cheerful though with melancholy patches.
Stevie Smith
Op het ogenblik is er meer werk van haar verkrijgbaar dan toen ze nog leefde: een dikke bundel Collected Poems en een Penguin met Selected Poems; bovendien heeft de ondernemende feministische uitgeverij Virago alle drie haar romans uitgebracht, waarvan er twee al heel lang niet meer te krijgen waren geweest. En nu is en dan deze, ook bij Virago verschenen, verzameling verhalen, recensies, essays, brieven en nooit eerder gebundelde gedichten. De twee Amerikaanse redacteuren van deze uitgave schijnen nu met een biografie van Stevie Smith bezig te zijn. Eigenlijk is deze bundel al een soort autobiografie: haar persoonlijkheid komt er zo duidelijk uit naar voren en ze leidde bovendien zo'n afgezonderd leven dat je je afvraagt wat een biografie daar nog aan toe zou kunnen voegen.