Voetbal als jacht en oorlog
De gemiste kans van etholoog Desmond Morris
The soccer tribe door Desmond Morris Uitgever: Jonathan Cape, 320 p., f74,40 Importeur: Keesing
Maarten 't Hart
Wie mocht denken dat de zoöloog Desmond Morris in The soccer tribe het voetbalspel ethologisch benadert, komt bedrogen uit. The soccer tribe bevat een gedetailleerde, fenomenologische beschrijving van allerlei aspecten van het voetbal. Morris behandelt zo goed als alles wat op de een of andere manier met het spel te maken heeft: de liederen die op de tribunes gezongen worden (hij geeft tekst én muziek!), de scheldwoorden die scheidsrechters toegevoegd krijgen, de mascottes, de souvenirs, de handtekeningenjagers, de fanmail aan voetballers (waarom schreef Schuringa overigens geen voetballer aan?), de agressie van de supporters, het karakter van managers, coaches, dokters, fysiotherapeuten, verzorgers, bestuursleden. Uitgebreid behandelt hij de vlaggen, de shirts, de clubkleuren, de vorm van de diverse cups, de clubsjaals en de kousen van de voetballers. Het verbaast je haast dat hij, te midden van de 140 bladzijden over deze nevenverschijnselen, ook nog zes bladzijden overhoudt voor de beschrijving van iets tamelijk essentieels: de vorm, de grootte, de kleur en het materiaal van de bal.
Ook over de spelers informeert hij ons diepgaand. Hun sociale leven, hun echtgenotes (die zijn volgens Morris ‘haast altijd blond, attractief en erg vrouwelijk’ en die ‘creëren een tehuis voor hun oorlogshelden wat vredige schuilplaatsen zijn voor het geweld en de stress van het speelveld’), hun hobby's (duiven houden, biljarten, kaarten, stripverhalen lezen), hun achtergrond, hun persoonlijkheid, hun motivatie - over dat alles schrijft Morris ook zo'n zestig bladzijden vol.
Morris verdiept zich in de spelregels, in het speelveld (grootte, begroeiing), in de straffen die de spelers opgelegd krijgen, in de voorbereidingen van de wedstrijd, in datgene wat zich tijdens de pauze afspeelt, en in datgene wat er na afloop van een wedstrijd gebeurt. Allemaal natuurlijk reuze interessant (voor wie eigenlijk? Niet voor voetbalfanaten, want die weten alles wat er in dit boek staat op zijn minst net zo goed als Morris), maar toch ook teleurstellend omdat het niet over voetbal gaat. Slechts de pagina's 94-106 (‘Het centrale ritueel’ en ‘De climax van het ritueel’) gaan over het spel zelf. Maar daarbij komt hij dan niet verder dan het geven van een op zich aardig ethologisch protocol van de wedstrijd Argentinië-Frankrijk bij de laatste wereldkampioenschappen.
Desmond Morris