De blauw geruite kiel
Vijfde jaargang nummer 38
Anti-discriminatiewet geldt ook voor kinderen
Marjo van Soest
Echt gebeurd: Bert, veertien, wil later scheepskok worden, net als zijn oom. Omdat hij zo snel mogelijk goed wil leren koken gaat hij naar een huishoudschool in een kleine provincieplaats. Daar zit hij dan, Bert, tussen 280 meisjes. Dat valt helemaal niet mee. Als de dames eenmaal bijgekomen zijn van de slappe lach wanneer zij Bert voor het eerst in een schort hebben gezien, verzinnen zij allerlei ‘leuke’ grappen. Als Bert bij voorbeeld in zijn t-shirtje in de pannen staat te roeren laat een stel giebelende meiden een restje dikke bloempap in de zak van zijn colbertje lopen.
We zijn nu een jaar verder. Bert heeft het overleefd, hij heeft het nu best naar zijn zin op die school, al overweegt hij of hij toch niet beter eerst mavo en dan hotelvakschool zal gaan volgen - maar dat is een ander verhaal.
Stel dat Bert niet bestand was geweest tegen alle plagerijen, en de huishoudschool had verlaten. Zulke dingen gebeuren. Ik kan zo een paar voorbeelden noemen van meisjes die het op een Its met louter jongens niet gehaald hebben omdat de sfeer niet te harden was en ze vreselijk gepest werden
Wat moet een kind doen in zo'n geval? Discriminatie, kun je heel hard roepen. Net als Bert worden die meisjes benadeeld omdat ze jongen of meisje zijn. Want het is nog lang niet zover dat iedereen het normaal vindt dat jongens en meisjes opleidingen volgen die eigenlijk altijd óf alleen voor jongens, óf alleen voor meisjes openstonden.
Deze week stond er in de krant dat er een wet komt die discriminatie gaat verbieden.
Minister J. de Ruiter (foto Bert Nienhuis)
Je spreekt van discriminatie als mensen slechter worden behandeld dan anderen omdat ze bij voorbeeld vrouw, man, homoseksueel zwart of zigeuner zijn.
Vrouwen worden nogal eens gediscrimineerd bij het zòeken naar een baan. Omdat men vindt dat een getrouwde vrouw met kinderen maar beter niet buiten de deur kan gaan werken. Homoseksuelen kunnen ook gediscrimineerd worden, bij voorbeeld wanneer zij solliciteren naar een baan in het onderwijs. Er zijn nog altijd schoolhoofden die vinden dat homoseksuele onderwijzers of onderwijzeressen ongeschikt zijn om voor de klas te staan.
Ook mannen worden wel gediscrimineerd, bij voorbeeld als ze besluiten dat ze korter willen gaan werken omdat ze wat meer tijd aan hun kinderen willen besteden. Er zijn bedrijven waar men dat maar raar vindt en waar een man heel erg moet knokken voor zo'n beslissing.
Aan dat soort dingen wil de anti-discriminatiewet wat gaan doen. In geen enkel krantenbericht viel te lezen of de wet ook voor kinderen geldt. Daarom vroeg ik dat aan een meneer die met minister de Ruiter van Justitie en staatssecretaris Kraaijeveld van CRM de wet heeft helpen opstellen.
‘Jazeker,’ zei meneer René Mazel, die als jurist op het ministerie van CRM werkt. ‘Als een meisje op een Its wordt weggepest dan is dat een duidelijk voorbeeld van discriminatie. Dat geldt net zo goed voor jongens op huishoudscholen. Je word dan als kind belemmert in je kansen op onderwijs.’
Wat moet je dan doen?
‘Je kunt een klacht indienen bij een ploegje mensen, een klachtencommissie. Iemand van die commissie gaat dan praten op school en probeert op die manier het pro-
Vervolg op pagina 78