Gevangene
Sonja blijft op een afstand. Wie zich opdringt en waar de lezer het mee te stellen krijgt is Judith. Het lijden van Judith, de liefde van Judith, de intelligentie van Judith. Judith irriteert. Ze zal het zeker niet gemakkelijk hebben gehad met Sonja's grilligheid, haar alcoholisme, haar jaloezie. Ze is zeker ook min of meer de gevangene geweest van Sonja die haar tot twee maal toe met een poging tot zelfdoding aan zich probeert te binden. Ze hoeft ook niet verantwoordelijk gesteld te worden voor Sonja's dood. Het is ieders goed recht om ook een liefdesverhouding met een invalide te beëindigen wanneer de liefde opgebruikt is. Wat aan Judith irriteert is dat ze alles onder controle wil hebben, zich zelf, de toekomst, het heden én het verleden. Aan het eind van het boek vermeldt ze dat ze ondanks de geweldige emotionele inspanningen die het schrijven haar gekost heeft in de drie jaar waarin ze aan Sonja heeft gewerkt ook nog twee belangrijke wetenschappelijke boeken en dertig wetenschappelijke artikelen heeft gepubliceerd. Ze heeft dan bovendien een zeer gelukkige relatie met een vrouw die ook al erg belangrijke boeken schrijft én ze is ervan overtuigd dat ze de episode Sonja met dit boek voorgoed heeft afgesloten.
Daar blijft eigenlijk niets te wensen over en op de een of andere manier word ik daar flink nijdig van. Ik vind Judith wat al te tüchtig en gedisciplineerd. Ik zie dan parallellen met Sonja's moeder, ook een carrièrevrouw, die naar Judiths zeggen haar dochter psychisch te gronde heeft gericht. Ik geloof er dan niet meer in dat Judith, ook al heeft ze dan uiterlijk met haar eigen moeder gebroken - heel radicaal en heel dramatisch, versteht sich - zich ook innerlijk van haar bevrijd heeft. Ik wantrouw het hogere doel dat Judith zich met het boek heeft gesteld: de weg te effenen voor andere lesbische paren zodat geen catastrofes meer hoeven te gebeuren. Ik wantrouw dat temeer daar de schrijfster van Sonja toch schuil blijkt te gaan achter een pseudoniem, hoewel ze er in het boek herhaaldelijk van opgeeft radicaal, dat wil zeggen met gevaar voor naam en carrière, opening van zaken te willen bieden. Hoewel de tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit in de Bondsrepubliek nog veel te wensen overlaat zou toch iemand met de positie van een Judith Offenbach, kennelijk een wetenschappelijk zwaargewicht, zich zelfs in dat land kunnen permitteren haar lesbische voorkeur te onthullen. Maar al eerder is gebleken hoeveel haar carrière haar waard is: ze gaat bij Sonja weg om een functie in Bremen te aanvaarden waarheen ze haar vriendin niet durft mee te nemen omdat dan de nieuwe collega's de ware aard van de relatie te weten zouden komen.
Zo blijft de Duitse lezer op het gebied van de eerlijke lesbische bekentenisliteratuur behalve op het alweer bijna klassieke Häutungen van Verena Stephan, aangewezen op de vertaling van De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt, een buitenlandse, een boek waarvan het verschijnen van de vijfde druk illustreert hoe groot de behoefte aan dit soort teksten is. Jammer dat Judith Offenbach de keurige Duitse academische heren en dames niet heeft durven bruuskeren. Ondanks de gebreken zet het een aantal deuren op een kier waarachter zich dingen afspelen die dringend in de openbaarheid moeten komen.