De oorlog die uiteindelijk verloren werd
De geallieerden en de denazificatie van Duitsland
Blind eye to murder Britain, America and the purging of Nazi Germany - a pledge betrayed door Tom Bower Uitgever: André Deutsch, 501 p. f62,90 Importeur: Keesing
Kees Schaepman
2 juli 1945. Twee maanden daarvoor had Duitsland gecapituleerd. Onvoorwaardelijke overgave: dat was in de moderne geschiedenis niet eerder voorgekomen. De geallieerden hadden heel Duitsland bezet en konden naar goeddunken beschikken over het lot van de bevolking en de toekomst van het land.
Duitsland was geteisterd.
Maar in Kaufbergen (Beieren) ging het dagelijks leven gewoon door. Onverminderd werden in het plaatselijke gekkenhuis geestelijk gestoorden uit hun lijden verlost. Soms door injecties, meestal door ze voedsel te onthouden.
Toen de Amerikanen op 2 juni een kijkje kwamen nemen in de inrichting, bleek de hoofdverpleegster zich toch niet helemaal zeker te voelen. Ja, in de afgelopen twee jaar had ze ruim tweehonderd kinderen behandeld. Was daar iets verkeerds aan? De Amerikanen zouden háár toch niets doen?
Kaufbergen was een uitzondering. De meest excessieve massamoorden, dertien jaar lang gewoon in Duitsland, waren na de capitulatie wel gestopt. Maar kaufbergen was geen incident. In het concentratiekamp Bergen Belsen stierven na de bevrijding nog duizenden mensen. Meestal door typhus, ondervoeding en algehele verzwakking. Maar ook door directe moord: de Duitse kampbewakers ranselden er nog ongestoord op los. Onder het oog van de Engelse bevrijders. De discipline moest tenslotte gehandhaafd worden.
Churchill had het vaak, en gloedvol, uitgeroepen. De oorlog tegen Duitsland was niet zó maar een conflict tussen landen. Hier stond de rechtvaardigheid op het spel. Het nazibeest moest uitgeroeid. Misdaden tegen de mensheid zouden voorbeeldig worden gestraft. ‘Genoegdoening voor deze wandaden moet vanaf dit moment een van de belangrijkste doelen van deze oorlog worden,’ zei Churchill in 1942, drie jaar vóór de capitulatie. Drie jaar ná de capitulatie toonde Winston hoe flexibel een groot staatsman soms moet kunnen zijn: ‘Wraak is, van alle gevoelens, het kostbaarst en het duurt het langst om het te bevredigen. Het streven naar genoegdoening is de meest verderfelijke politiek die men kan voeren.’ Onder de nachtmerries van het verleden moest nu maar eens een streep worden gezet.
Tom Bower, producer van het BBC-programma Panorama, heeft die twee citaten van Engelands oorlogsleider gebruikt als motto voor zijn boek Blind eye to murder: een ontstellend relaas over de onmacht, onkunde en vooral onwil waarmee de geallieerden de denazificatie van Duitsland aanpakten.