Buitenlands correspondent in eigen land
Louis Heren, adjunct-hoofdredacteur van The Times over het Britse dilemma
Alas, Alas for England door Louis Heren Uitgever: Hamish Hamilton, f51,65 Importeur: Keesing Boeken
G. Waller
In 1968 verscheen The New American Commonwealth van Louis Heven, een boek over de politieke inrichting van de Verenigde Staten. Het zal, samen met The American Commonwealth van Lord Bryce uit 1888 en De Toquevilles De la démocratie en Amérique van 1835 tot de standaardboeken over dit thema blijven horen.
Heren schreef twee jaar later No Hail, No Farewell over Johnsons tijd als president, van de moord op Kennedy tot de installatie van Nixon (zie VN 12.12.70). Daarna publiceerde hij twee autobiografieën, Growing up Poor in London, en Growing up on The Times. Nu verscheen Alas, Alas for England, what went wrong with Britain, over de wankele positie van Engeland.
Het boek vertoont overeenkomstigheden met The New American Commonwealth dat Heren had geschreven toen hij correspondent van de Times in Washington was. Nu is hij al vele jaren plaatsvervangend hoofdredacteur en chef buitenland van het blad, maar Alas, Alas for England leest - behalve de laatste pagina's - als het werk van een uitstekende buitenlandse correspondent die de situaties in een land zo objectief mogelijk, op een afstand, bekijkt en beslist niet als een vertegenwoordiger van het establishment, wat men van een man in zijn positie zou kunnen aannemen.
Heren is altijd een buitenbeentje geweest. Hij groeide op in een van de armste wijken van Londen. Zijn vader stierf toen hij vier jaar was. Hij werd loopjongen bij The Times, promoveerde tot verslaggever, werd de ‘starreporter’, die onder meer over de laatste dagen van de Engelsen in India schreef, over de eerste dagen van Israël, over Korea en andere oorlogen. Hij werd gesprekspartner (en soms vriend) van mensen als Gandhi, Nehroe, Ben Goerion, Dayan, MacArthur, Adenauer, Willy Brandt en Chroestsjov, Kennedy en Martin Luther King, van Johnson en Nixon.
Hij kreeg ook opdrachten die men verwacht bij een journalist in een slechte tv-serie, bij voorbeeld het telegram dat hij in India ontving, om in zijn eentje Sir Edmund Hillary te vinden die in de hoogste regionen van de Himalaja verdwenen was geraakt. Hij vond hem.
Heren, die nu eenenzestig is, was politiek altijd links, al liet hij zijn werk als verslaggever hierdoor nooit beïnvloeden. Maar in zijn autobiografie maakt hij er geen geheim van.
Zelfs afgezien van de inhoud is Alas, Alas for England fascinerende lectuur. Het boek zou verplichte leerstof voor de school voor de journalistiek moeten zijn. Heren geeft zijn eigen analyse van de problemen van Engeland en illustreert die met zeer veel interviews van politici, en vakbondsleiders.