Kernwapens
Moet Engeland wel of niet zijn nucleaire wapens behouden? Moeten de Amerikaanse bases met nucleaire wapens wel of niet in Engeland gestationeerd blijven? Dit zijn vragen waarop iedere man en vrouw in Groot Brittannië antwoord zou moeten kunnen geven, vindt Robert Neald. In zijn boek How to make up your mind about the Bomb? probeert Neald - hij was onder andere de eerste directeur van het International Peace Research Institute in Stockholm - tot een afgewogen antwoord te komen. Op de eerste gezicht niet direct interessant voor de Nederlandse lezer.
Toch is het boek van Neald, die in zijn voorwoord onder meer Frank Barnaby, de auteur van Vredesverwachtingen, en Duncan Campbell van de New Statesman, bedankt voor hun hulp, ook interessant voor andere mensen dan alleen zij die geïnteresseerd zijn in de Engelse bewapeningspolitiek. Neald zet de risico's en de voordelen van de verschillende soorten bewapeningspolitiek naast elkaar. Hij accepteert niet zonder meer het ‘wishful thinking’ van de pacifisten of de redeneringen van de voorstanders van nucleaire wapens. Hij geeft een duidelijk overzicht - met cijfers - van de bewapeningswedloop, legt het mechanisme van de bewapeningspolitiek uit en weegt de officiële Engelse en de alternatieve standpunten tegen elkaar af. Ook heeft hij een hoofdstuk gewijd aan de gevolgen van het gebruik van nucleaire wapens. Bij de bewapeningspolitiek gaat hij in op het belang van de Saltbesprekingen, het nut van het Warschaupact en de Navo. Daaraan koppelt hij een overweging vast over het effect van een Britse terugtrekking uit de Navo en de gevolgen daarvan. In het laatste hoofdstuk gaat hij nog eens na waarom bij de verschillende oorlogen na 1945 (Korea, Vietnam, Egypte, Afghanistan et cetera) geen gebruik is gemaakt van nucleaire wapens.
Neald wil dat de lezer antwoord geeft op zijn vraag ‘How to make up your mind about the bomb? Toch komt hij zelf ook dicht bij een antwoord. Hij suggereert dat Engeland zijn bewapeningspolitiek drastisch moet wijzigen door voorstander te zijn van een nucleaire ontwapeningspolitiek. Te beginnen in Engeland zelf. Wel voegt hij er aan toe dat Engeland niet alleen de Verenigde Staten kan overtuigen van een ontwapeningspolitiek, zoiets zou teveel naar ‘post-imperial self-importance’ ruiken.
Uit een onderzoek in september 1980 bleek dat de helft van de Engelse bevolking bang is voor een kernoorlog - een oorlog die staat voor het einde van de mensheid. Neald vindt dat kernwapens daarom tot het belangrijkste politieke onderwerp moeten worden uitgeroepen.
Robert Neild, How to make up your mind about the bomb?, André Deutsch, 146 p., f19,60, importeur: Keesing Boeken