Het nauwkeurig klokgetik
Een studie van Arthur van Schendel
De dansende burger A. van Schendels sociale visie door Sonja Vanderlinden Uitgever: Universiteit van Leuven, 219 p. ca. f 42,-
Charles Vergeer
Over het leven en werk van Arthur van Schendel (1874-1946) wordt de laatste en de toekomende tijd steeds meer gepubliceerd. Of dat ook als teken van grotere waardering uitgelegd kan worden, dat weet ik niet. De waarde van al die verschillende publikaties is nogal divers.
Eerst is er het belangrijkste, het Verzameld Werk (1976-78) dat in acht delen verscheen. Hoewel heel veel van het werk nauwelijks meer bereikbaar was, en het achtste deel bovendien tot dan toe ongepubliceerd werk bevatte, was de reactie niet anders dan lauw te noemen. Zeker, de meeste critici erkenden in Van Schendel een van onze allergrootste schrijvers, maar ze meenden blijkbaar dat deze overtuiging zo hecht was dat niet aangetoond hoefde te worden waarom en waarin die Van Schendel toch zo groot is. De opmerkelijke waarde van het in het achtste deel voor het eerst gepubliceerde romanfragment (uit de laatste maanden van Van Schendels leven) is volledig onopgemerkt gebleven. In het kielzog van dit Verzameld Werk verschenen nog het aan Van Schendel gewijde Schrijversprentenboek (1976) evenals afleveringen van de tijdschriften Bzzlletin (Sept. 1976) en Maatstaf (november 1976). Herdrukt werd, in 1978, de dissertatie van F.W. van Heerikhuizen uit 1961.
Herdrukt zal binnen twee maanden het sympathieke biografietje van G.H. 's-Gravesande worden.
Arthur van Schendel geschilderd door Jan Poortenaar
Nieuw zijn het in 1979 verschenen boekje uit de Synthese-reeks over Een Hollands drama en het boek dat in de herfst van dit jaar, van mijn hand, bij uitgever Thomas Rap over Van Schendel zal verschijnen. Ten slotte zal in de lente van het volgend jaar, naar wij hopen, de uitgave van de Brieven van en aan Arthur van Schendel het licht zien, waarschijnlijk in twee delen.
Plannen om een boekje met Jan Greshoffs uitingen over Van Schendel en om een aantal autobiografische stukken van Van Schendel uit te geven zijn nog wat verder van hun verwezenlijking af.
Maar of al deze bedrijvigheid ook een grotere waardering van de zijde van het lezerspubliek betekent, dat, ik zei het al, staat nog te bezien. Wel worden voortdurend een ruim aantal titels van hem herdrukt, en bovendien niet steeds de geijkte. Bij Meulenhoff en als Salamanderpockets verschijnen ook mooie en al te lang onbereikbaar gebleven werken als Het oude huis en de verhalenbundel Avonturiers. Het wachten blijft op een herdruk van de meesterlijke verhalenbundel Herinneringen van een domme jongen.