Uitdaging
In het voorwoord bij Music fot Chameleons, zijn nieuwe bundel vol gedegen kortere stukken, denkt Truman Capote terug aan de jaren zestig, toen hij jarenlang materiaal verzamelde dat hij verwerkte tot zijn klassieke In Cold Blood, een boek dat hij een ‘nonfiction novel’ doopte. Over dat begrip is al heel wat geduellereerd, en dat is begrijpelijk, want het is ook een zeer radicale term. Zo goed als men zich af kan vragen of het mogelijk is een roman voor 100% op fictieve gegevens te baseren, zo kan men evengoed het tegenovergestelde betwijfelen.
Truman Capote
Toch vind ik Capotes uitgangspunt heel aanvaardbaar en begrijpelijk. De inhoud van het werk komt voort uit de realiteit, zo waarheidsgetrouw als mogelijk is, de vorm is er een die wij herkennen als die van de roman. Norman Mailer, herinnert Capote zich, noemde dit uitgangspunt ‘een falen van de verbeelding’ waarmee hij bedoelde ‘dat een romancier over iets fictiefs moest schrijven in plaats van over iets werkelijks’. Capote: ‘Andere schrijvers realiseerden zich de waarde van mijn experiment en begonnen het handig voor eigen doeleinden te gebruiken - niemand zo handig als Norman Mailer, die heel wat geld heeft verdiend en heel wat prijzen heeft gewonnen met het schrijven van niet-fictieve romans (...) hoewel hij altijd voorzichtig genoeg geweest is ze nooit “niet-fictieve” romans te noemen.’ Dat namelijk is een keuze voor het feit als uitgangspunt, terwijl Monroe en misdadigers, blijkbaar, een te forse greep op Mailers verbeelding hebben.
Music for Chameleons bewijst niet alleen dat Capote wél bereid is de werkelijkheid te respecteren, maar ook dat hij in staat is die realiteit zo te beschrijven, dat het niet langer belangrijk is dat het hier om waar gebeurd materiaal gaat. Het grote misverstand omtrent niet-fictief proza is niet de kwestie vorm-inhoud maar het idee dat de werkelijkheid soms zo interessant is dat zij de kracht en de dimensies van een klassieke roman kan evenaren. Als dat zo is dan zou de romancier het werk grotendeels kunnen overlaten aan een bandrecorder en filmcamera. Mailer deinst daar niet voor terug. Maak bij voorbeeld zijn Executioner's Song los van het idee dat het allemaal echt gebeurd is, en er blijft nauwelijks iets van het boek over.
Voor Capote is die werkelijkheid een literaire uitdaging, een bron waaruit hij materiaal selecteert dat bewerkt moet worden en dat dan pas zijn schoonheid, zijn overtuiging, en vooral zijn betekenis krijgt. Niet de werkelijkheid telt, maar de inzichten die de lezer er dank zij de bewerkingen van de auteur in terug kan vinden.
Uit zijn voorwoord mogen we concluderen dat Capotes literaire afwezigheid gedurende het grootste deel van de jaren zeventig veroorzaakt werd door een panische twijfel aan zijn vermogens om die bewerkingen uit te voeren en zo die inzichten onder het bereik van de lezer te brengen. Chameleons bewijst dat dat vermogen nu sterker is dan ooit tevoren.