Stuurloos
Rudé kan niettemin beschouwd worden als een specialist op het gebied van de historische analyse van revolutionaire groeperingen, of het nu om geteisterde Engelse boeren in de middeleeuwen of het rumoerige menu peuple van het Parijs der revolutiejaren (1789 zowel als 1848) gaat. Onlangs heeft hij in Ideology and Popular Protest getracht in tamelijk kort bestek een methodologische samenvatting en verantwoording te geven van zijn onderzoekingen.
Momenteel is het wetenschappelijk klimaat niet ongunstig voor een dergelijke publikatie. Na de soms wat chaotische en modieuze aanzetten in de jaren zestig verschijnt er de laatste tijd nogal wat doorwrocht onderzoek naar een probleem als de relatie tussen ideologie en revolutionaire gedrevenheid van het ‘gewone volk’, terwijl vergelijkende analyses van de grote revoluties sinds het fascinerende en ambitieuze boek van Theda Skocpol, States and Social Revolutions: a Comparative Analysis of France, Russia and China, weer midden in de belangstelling staan.
In dit perspectief gezien is het jammer dat Ideology and Popular Protest een enigszins stuurloze indruk maakt. Rudé probeert in een voor historici altijd gevaarlijke mondiale omarmingsdrang zoveel mogelijk revoluties, opstanden, revoltes en andersoortige politieke woelingen te behandelen. Het resultaat is een weinigzeggende historische hutspot, waarin zulke uiteenlopende evenementen als de Jacquerie van Franse Boeren in 1358, de Kozakken-opstand in Rusland in 1773-'74, de Violencia in Columbia tussen 1949 en 1958, de Bundschuh-revoltes in Duitsland in de jaren 1502-1517, de woelingen in Transylvanië in 1784, de Mexicaanse revolutie van 1910, de Va-Nu-Pieds-beweging in Normandië in 1639, de revolutionaire toestanden in Engeland in het midden van de zeventiende eeuw, de ‘Meel-oorlog’ in de omstreken van Parijs in 1775, de Amerikaanse Revolutie, de Swing-landarbeidersrebellie in Engeland in 1870, de Franse revolutie van 1789 en de ‘revoluties’ van 1830, 1848, 1871, plus nog verschillende andere minder bekende opstanden, in een nauwelijks bij te houden tempo aan het oog voorbij trekken.
Rudé doet geen poging hierin enig systeem aan te brengen. Een verdeling in historische categorieën als revolutie, revolte, rebellie en rellen is voor hem blijkbaar van geen belang. Met de term ‘popular protest’ omvat hij op een eenvoudige wijze alle manifeste vormen van onrust of weerspannigheid van de lowerclasses tegen feodale landheren, belastinginners, fabriekseigenaren of kerkelijke en staatsoverheid.