Du Perron te sleutelen aan De dood van Angèle Degroux, in aanwezigheid van beide protagonisten. Uit niets blijkt dat Du Perron iets van de vroegere affaire tussen Hennie en Bep afwist.
Het blijvende belang van Marsman ligt zonder twijfel in zijn poëzie. Bij de recente verkiezing van ‘het’ Nederlandse gedicht van de twintigste eeuw viel de eerste keuze op Marsmans ‘Herinnering aan Holland’, het beroemde vers dat hij overigens juist schreef toen hij ver van Holland vandaan was, werkelijk een herinnering dus. Van Marsmans verzamelde gedichten zijn tienduizenden exemplaren verkocht: in 1992 verscheen de twintigste druk. Niettemin benadrukt Goedegebuure onwillekeurig (?) het aarzelende karakter van de figuur Marsman. Hij signaleert zijn hoge stem, bleke huid, een hortende schrijfstijl, onhandige gebaren, zwakke gezondheid, gebrek aan fantasie, wisselende overtuigingen, hooghartigheid, mensenvrees, onzekerheid en twijfel. Kortom, een krachtige figuur kan men Marsman na het lezen van Zee, berg, rivier niet noemen. Terwijl toch juist de leidersaspiraties uit de jaren twintig het beeld dat van Marsman is blijven bestaan mede bepalen. Dit komt misschien doordat hij zijn onzekerheid regelmatig luidkeels overschreeuwde, en de echo daarvan is hardnekkig blijven doorklinken. Prachtig is in dit verband wat Jan Engelman over Marsman opmerkte: ‘Hij vloekt als een veedrijver, maar is gekweld als een duivel, en bang als een kind in 't donker.’ In de biografie vormen de letterkundige wereld en de literatuur van Marsman nadrukkelijk het decor. De hoofdstuktitels zijn alle citaten uit Marsmans werk. Er wordt overvloedig geciteerd, met name uit het autobiografische Zelfportret van J.F. Er zijn momenten dat de lezer al zo lang niets heeft vernomen over Marsmans vorderingen als rechtenstudent dat men bezorgd wordt of hij eigenlijk nog wel iets uitvoert. Over bijvoorbeeld het contact met zijn twee jongere broers of zijn ouders, die hem allen overleefden, vernemen we weinig. Natuurlijk gaat Goedegebuure wel uitvoerig in op Marsmans dood. Ten eerste omdat hij een gedicht
schreef waarin hij zijn dood lijkt te voorvoelen, hetgeen onweerstaanbaar tot de verbeelding spreekt:
Zinkend schip
twee stemmen, stijgend uit de
Maar ook is het van belang wat Goedegebuure schrijft over de toedracht van Marsmans overlijden. De mare wil namelijk dat het schip, MS Berenice, waarop hij vanuit het bezette Europese vasteland naar Engeland wilde ontkomen, door een Duitse torpedo werd getroffen. Aan boord van het schip echter, zo verklaarden de enkele overlevenden, werd een krachtige explosie waargenomen die niet van een torpedo afkomstig was. Veel later is bovendien vastgesteld dat geen Duitse torpedoboten in de buurt van de Berenice waren, zodat de oorzaak van het ongeluk veeleer buiten krijgshandelingen gezocht moet worden.
Waar Goedegebuure feitelijk relaas doet van gebeurtenissen en ontwikkelingen is zijn boek boeiend en meeslepend. Maar waar hij aan het interpreteren slaat verliest hij wel eens aan overtuigingskracht. Zo schrijft hij naar aanleiding van het gedicht ‘Virgo’: ‘Hier is geen sprake van eenwording van de mannelijke ikfiguur met de vrouwelijke partner, seksueel noch anderszins. De zuiverheid en maagdelijkheid van de vrouw laten geen vereniging toe, en nopen tot handhaving van een strikt isolement. Juist dat isolement en de aanwezigheid van het door Marsman altijd weer verheerlijkte zonlicht maken de virginale figuur tot een spiegelbeeld van zijn dichterlijk ik zoals zich dat in zijn oudste poëzie manifesteert. Het type van de individualistische kunstenaar, wiens autonomie narcistisch of op z'n minst zelfreflexief van aard is, krijgt in het type van de niet op seksuele eenwording gerichte vrouw een pendant.’ (p. 97) Wie bereid is een enkele keer dit soort uitweidingen voor lief te nemen krijgt van Goedegebuure, aan de hand van de figuur van Marsman, een levendig beeld voorgeschoteld van de Nederlandse letterkunde tussen 1920 en 1940. Daarin ligt in de eerste plaats de kracht van dit boek: een overtuigende biografie over een auteur die zelf maar zelden overtuigen kan.
Reinder Storm