| |
Kunstkroniek.
Tooneel- en Letterkunde.
Het tooneelfestival van ‘de Rosiers’ te Dendermonde, waarvan wij in de vorige aflevering spraken, belooft buitengewoon belangrijk te zullen zijn. Meer dan 20 verschillige maatschappijen --- waaronder zeer verdienstelijke --- uit Antwerpen, Gent, Brussel, Lier, Leuven, enz, hebben reeds hunne deelneming aangeboden. Men heeft dus slechts de moeielijkheid van den keus.
- In den tooneelprijskamp van den kring: ‘Vreugd en Deugd’ te Geeraardsbergen hebben reeds een achttal beurtoptredingen plaats gehad. De maatschappij van rethorika ‘Hoop en Vooruitgang’ van Borgerhout vertoonde er onlangs het drama Armoede en Weelde, door Em. Van Goethem, en Alzoo 'ne Ktont! vervlaamscht blijspel door Van Peene. - De vertooningen worden door de inwoners van Geeraardsbergen met veel belangstelling gevolgd.
- Bij den boekhandelaar-uitgever Hendrik Sermon te Antwerpen, is een dichtbundel, ‘Snipperuurtjes’, verschenen uit de nalatenschap van Mevr. Hendrickx, geboren Helsens, eene niet onverdienstelijke dichteres over eenigen tijd in deze stad overleden.
- Naar wij vernemen zal het Hoofdbestuur der Noord-nederlandsche maatschappij ‘Tot nut van 't Algemeen’ voor hare leden uitgeven eene ‘Bloemlezing uít de spreuken van Jesus Sirach’, naarde nieuwste vertaling van den heer Johs. Dyserinck.
| |
Toonkunde.
- Men meldt ons dat de heer Peter Benoit, onze vlaamsche toondichter bij uitmuntendheid, tot eersten orkestmeester der Hoofdkerk van Antwerpen is benoemd, in vervanging van den heer
| |
| |
Bessems, ontslaggever. Men kon voor dit gewichtig ambt gewis geen beteren keus hebben gedaan.
- De aanstelling van den heer Leo Van Gheluwe, als Bestuurder van het Conservatorium der stad Brugge, heeft in den loop der verledene week plaats gehad.
Op de redevoering des heeren Burgemeesters hoeft de heer Van Gheluwe geantwoord, dat het in zijn doel lag bij zijne leerlingen het gevoel der nationale kunst te ontwikkelen. De bestuurders der muziekscholen van Brussel en Antwerpen hebben dezelfde verklaring afgelegd. - Waarom heeft M. Samuël te Gent daarover geen woordje gerept?
- Wij vernemen dat onlangs te Berlijn, in het keizerlijk concerto, onder bestuur van den heer Klinge, voor de achtste maal opgevoerd werd de ‘Zegemarsch van den Kroonprins’ samengesteld door den heer J. Vanden Eeden, welke in de Duitsche hoofdstad verblijft. Wij moeten onzen jongen vlaamschen toonzetter geluk wenschen over dien schitterenden bijval, in het land der groote meesters genoten.
| |
Schilder- en Beeldhouwkunst.
- De Koninklijke Academie van Belgie heett voor 1872 de volgende prijsvragen uitgeschreven:
Onderwerp voor de Schilderkunst: Men vraagt eene fries van 5 meters boven den grond en hebbende eene hoogte van 1 m. 50 en eene breedte van 4 m. Deze fries is bestemd voor eene groote zaal in een openbaar gebouw en moet voor onderwerp hebben de werken der metaalnijverheid. De proef van den prijskamp zal gedaan worden op de helft der gezegde grootte of 0.75 m. hoogte op 2 m. 25 breed.
Onderworp van Beeldhouwkunde: Men vraagt de schets van eenen bas-relief voor eene fries, bestemd tot versiering van de vestibuul van een groot gebouw en geplaatst op eene hoogte van 5 meters, voor onderwerp hebbende de werken van den landbouw. De proeven moeten 1 m. 60 lang op 6 m. 80 hoog zijn.
Een prijs van 1000 fr. wordt toegekend aan het bekroonde werk. De mededingers behouden den eigendom hunner stukken, die moeten ingezonden worden voor 1 September 1872.
| |
Letterkundíge onderwerpen.
- 1e Vraag: De geschiedenis schrijven van de beeldhouwkunst in België inde XVIIe en XVIIIe eeuw.
| |
| |
Tweede vraag: De werken waardeeran der belgische schilders die gebloeid hebben in de tweede helft der XVIIIe eeuw.
Ee waarde der medaliën die toegekend worden als prijs zal zijn: voor de 1e vraag, 1000 fr., en voor de 2e, 600 fr.
De antwoorden moeten voor 1 Juni 1872 ingekomen zijn.
De Klas der Sohoone Kunsten heeft besloten de volgende letterkundige vraag op haar programma voor 1873 te schrijven: Het tijdperk opzoeken waarin de bouwkunde in de Nederlanden, den italiaanschen invloed heeft ondergaan. De personen aanduiden aan wie men dezen invloed moet toeschrijven en de werken der kunstenaars moet aanhalen. Prijs eene gouden medalie van 1000 fr.
Voor 1874, is ook nog uitgeloofd eene medalie van 600 fr. voor de beste gravuur met de stift gemaakt in Belgie, gedurende het tijdperk 1 januari 1872 tot 1 januari 1874, volgens het werk van eenen ouden of hedendaagschen meester der Vlaamsche School, waarvan een exemplaar aan de Klas zal gezonden geworden zijn.
| |
Vlaamsche Belangen.
- De middensektie der Kamer heeft, in het verslag over 't budget der binnenlandsche zaken voor 1872, de volgende gedachten uitgedrukt:
Hooger onderwijs. - Zij vernieuwt de denkwijze, voorkomende in het budjet des vorigen jaars, dat het noodig is dat de vlaamsche taal op denzelfden rang geplaatst zij als de fransche, en gelijke voordeden geniete.
Middelbaar onderwijs. - De opmerking, hooger gemaakt, verdient ook hier eene plaats. De middenseklie acht het noodig dat men de kennis der vlaamsch taal in al de provinciën aanmoedige.
Een deel der beloften, door het hoofd des departements van binnenlandsche zaken afgelegd bij de behandeling des budjets voor 1871, is vervuld geworden. De wetten en besluiten, betreffende de vlaamsche gewesten, zijn in het vlaamsch opgesteld, evenals de ministerieele omzendbrieven. Dit is, ongetwijfeld, eene verbetering, doch het is goed dat het gouvernement niet uit het oog verlieze, dat er nog veel te doen blijft, opdat de Vlamingen dezelfde rechten genieten als hunne broeders der waalsche gewesten.
- M. Bara, den gewezen justicie-minister, van wien de Vlamingen zeker geenen maatregel ten voordeele van hun taalrecht zouden ver- | |
| |
wacht hebben, heeft het plan opgevat in de Wetgevende Kamers een voorstel te doen, strekkende om eene nederlandsche vertaling van de ‘Annales Parlementaire’ te bekomen, die kosteloos aan de algemeene kiezers zou worden rond gezonden.
- Het groot landbouwfeest dat onlangs te Gent plaats greep, had weinig het aanzien van eene vlaamsche plechtigheid. Meestal al de redevoeringen waren in het fransch. Wij zeggen ‘meestal’; want de heeren P. De Baets, volksvertegenwoordiger, en Verbrugge maakten hierbij eene loffelijke uitzondering, en ook de heer Gouverneur van Oost-Vlaanderen stelde op het banket een gezondheidsdronk in de moedertaal in.
‘Wij kunnen, zegt de ‘Gazette van Gent’, ons verslag over dit feest niet sluiten zonder ons spijt uit te drukken over het fransch karakter dat men gemeend heeft er te moeten aan geven. Het laatste groot feest dat de. Landbouwmaatschappij over eenige jaren - vier of vijf - in dezelfde zaal van den Casino vierde, ter gelegenheid van den prijskamp voor de best onderhoudene hoeven, was uitsluitelijk vlaamsch. Geen enkel fransch woord heeft er geklonken. Iedereen had dan begrepen, dat, als het ergens past, vlaamsch te spreken, het wel moest zijn op een feest van vlaamsche landbouwers. Ditmaal had het ook niet anders mogen zijn. De heer Jacquemyas had het voorbeeld moeten geven en dan zou hij, en de andere sprekers die hem gevolgd hebben, van den heer gouverneur den steek niet hebben moeten verdragen: ‘In Vlaanderen mag men wel vlaamsch spreken!’
Het is waar, in Vlaanderen moet men vlaamsch spreken, doch niet alleen in tijd van kiezing, gelijk het gebeurt, maar altijd en alle omstandigheden. Wij moeten begrijpen en begrepen worden. Dan alleen is er vooruitgang mogelijk.’
- Op 25 December jl. had te Brussel in de akademiezaal der Vrije Hoogeschool eene door den ‘Onderrichtsbond’ beroepen vergadering der Vlamingen plaats, alwaar over de belangen onzer taal, vooral betrekkelijk het onderwijs, werd beraadslaagd. De heeren Karel Buls secretaris van den ‘Bond,’ Professor Van Driessche, Julius Hoste opsteller van het weekblad ‘De Zweep,’ Spilthoorn, advokaat, en andere redenaars voerden er het woord.
- Men weet dat aan de Akademie van Antwerpen - de bakermat
| |
| |
der vlaamsche schilderschool - de lessen van samenstelling, geschiedenis, tijpen, kostumen, doorzichtkunde en schoonheidsleer uitsluitelijk in het fransch worden gegeven! De ‘Nederduitsche Bond’ van Antwerpen heeft aan de Kamers een vertoogschrift gezonden om onzen wetgevers hiervan al het onrechtvaardige voor oogen te brengen.
| |
Verschenen werken.
Nederlandsche Zangstikken. Uitgave van het ‘Willemsfonds. - Op bladz. 191 hebhen wij de 10 eerste nummers aangekondigd. Sedert zijn, behalve de nummers 11 en 12 der Eerste reeks, ook de 4 eerste nummers der Tweede reeks verschenen, behelzende melodiën door MM. Van Gheluwe, Van den Heuvel, Gevaert, Blaes, de Burbure en Souweine. Gent bij W. Rogghé. - Prijs 8 fr. per serie van 12 nummers.
- Van minnen en trouwen, volksverhalen door P. Geiregat. Verschenen in de ‘Bibliotheek voor alle standen’. Antwerpen bij L. De Cort. - Prijs per aflev. 15 cent.
- Beginselen der Nederlandsche spraakkunst, door A. Van Neste-Vitse. Brussel bij D. Windels.
- Drie Liederen, opgedragen aan H. Conscience, muziek van Edw. Gregoir. Antwerpen bij Scheefhals.
- Wiegelied, poëzie en muziek van G. Antheunis, met klavierbegeleiding. Gent bij F. Gevaert. - Prijs 50 cent.
- Jaarboek van het Willemsfonds voor 1872. Gent bij W. Rogghé. - Prijs 2-50.
- De Nederlandsche Zanger, (tweede reeks). Keus van 20 volksliederen, door Reymond Ludwigssohn, op woorden van N. Destanberg, Fr. De Potter. A.V. Bultinck, Jul. Wytinck, J. Bouchcry, A.J. Cosyn, V. Ceulemans, Duvilers en H. Penninck. Gent. - Prijs 80 centiemen.
| |
| |
- De Stem der Zee, mannenkoor, door J. Coenen. Amsterdam bij J. Roothaan.
- Een nieuw werk van Peter Benoit ontleed, door Peter Phalesius. (Brochuur.) Antwerpen bij Sermon. - Prijs 50 cent.
- Eene O te veel, zedeschets door H. Conscience. Anwerpen bij van Dieren en Co. - Prijs 1.75 fr.
- Keur van dicht- en Prozastukken, verzameld door J. Van Beers. Arnhem bij Thieme. - Prijs 3 Fr.
- Nederd. letterkundig jaarboekje voor 1872, verzameld door F. Rens. - Dendermonde bij De Schepper. - Prijs 1 fr.
- Bekroonde dicht- en prozastukken uit den letterk. prijskamp van 't Kerssouwken te Leuven bevattende de prijswerken van M. Smiets, D. Claes, A.J. Cosyn, J. Roeland en E.M. Meganck. - Prijs 1.50 fr.
- Nagelaten wekken van L. Torfs: Antwerpen bij Buschmann. - Prijs 30 centiemen per aflev.
| |
Aangekondigde Werken.
Zedelijke Volksbibliotheek. Overzettingen van de meest geachte voortbrengselen der Duitsche en Engelsche letterkunde. Brugge bij Ed. Gaillard en Comp. - Prijs 30 centiemen per aflev.
- Gedichten, door Th. Van de Laer. St. Jans-Molenbeek bij den schrijver. - Prijs 1-25 fr.
- Stroobants Jubelfeest (verslag), door Havermans. Brussel bij J.H. De Hou. - Prijs 1-50 fr.
- De Sociale Kwestie, door Werther. Amsterdam bij gebroeders Kraai. - Prijs 75 cents.
- Liederen, door den Vriend Frans. Een boekdeel van ongeveer 150 bladzijden. Antwerpen.
- Nederduitsche gewrochten van den nederlandschen waal Lucien Jottrand, gewezen voorzitter van de ‘Vlaamsche Commissie.’ - Prijs 3 fr.
|
|