werk’ valt. Drs. P is niet echt, hij is niet dichterlijk bevlogen. Waaruit blijkt bij deze man de innerlijke noodzaak? Haast nooit behandelt hij typisch dichterlijke thematiek. Hij heeft geen verwantschap met de dichters van zijn tijd. Hij ziet er ook niet als een dichter uit, hij praat niet als een dichter, wandelt niet zo, enzovoort. Maar als Drs. P geen dichter is, wat is hij dan wel?
We stuiten hier op het raadsel van zijn persoonlijkheid. Weten we wel goed wie Drs. P is? Hij heeft niet de gewoonte in interviews veel over zichzelf te vertellen. Zijn innerlijke roerselen blijven verborgen. Zelfs zijn beste vrienden geven toe dat ze hem eigenlijk niet echt kennen. Er is iets volmaakts aan hem. Nooit maakt hij een taalfout, nooit komt hij ergens te laat, nooit zegt hij iets dat verkeerd begrepen wordt. Hij lijkt geheel vrij van misstappen en onhandigheden.
Kortom, al het menselijke is hem vreemd. En waar komt hij eigenlijk vandaan, deze in Thun geboren Zwitser, die vanuit Indonesië op redelijk gevorderde leeftijd op het podium verscheen? Wat zijn zijn achtergronden? Hoe kwam hij tot de verskunst?
De werkelijke oorsprong van Drs. P is tot vandaag een goed bewaard geheim gebleven.
Niet langer, evenwel.
Diepgaand speurwerk in Nederland, Zwitserland en Indonesië laat geen verdere twijfel omtrent zijn ware natuur. De dwingende conclusie luidt dat Drs. P in wezen niet meer is dan een fraai geconstrueerde fictie. Wie vraagtekens zette bij zijn dichterschap heeft gelijk: niet alleen is Drs. P geen dichter, hij heeft ook met de menselijke soort an sich haast niets gemeen. De gedaante die zich ‘Heinz Polzer’ noemt en als zodanig aanzienlijke roem kon vergaren, is een in Zwitserland gebouwde cybernetische rijmapparatuur, die behalve verzen maken ook nog piano kan spelen, sigaren roken en zingen.
Het bedrijf dat hem uitbracht opteerde voor een humanoïde vormgeving, deels om in te spelen op de wijdverbreide nostalgie naar automaten, deels ook om te laten kijken tot welke verbazende vormen van trompe-l'oeil de hedendaagse technologie in staat is. Om enkele onvermijdelijke beperkingen en kinderziekten te camoufleren kreeg het toestel het aanzicht van een al wat oudere, ietwat stramme man, van