[Nummer 3]
Voorwoord
In dit Herfstnummer nemen wij met befloerste trom en rommelend rouwgebrom afscheid van een fenomeen dat in deze contreien zijn langste tijd heeft gehad: het roken van tabak in pijp, sigaar of sigaret (zie Berulfsen over snuiven en pruimen in Skandinavië). Het verschijnsel heeft zo'n vier eeuwen standgehouden. Het begin was dubbelzinnig (de eerste rokers in Spanje werden levend ingemetseld, in Turkije onthoofd, in Rusland gecastreerd), maar na enige gewenning werd aan het kruid een breed spectrum van medicinale werking toegeschreven, effectief bij pest en pokken. Dr. Nicot, de 16de eeuwse naamgever van de nicotine, pretendeerde er tientallen kankerlijders mee te hebben genezen. Overigens waren er ook tegenstanders die in tabak de invloed van den Boze bespeurden (zie von Birken in Essay en Light Versé).
Leent het thema zich voor literatuur? De rubriek Nederlandse poëzie ontbreekt in dit nummer, omdat het onderwerp weinig dichters leek aan te spreken. Vertaalde poëzie is beperkt van omvang en van oudere datum, al is er recent werk bij uit Griekenland en Israël. Des te geschikter is het thema voor Light Verse en deze rubriek, domein van vaste medewerkers (van den Born, Bosman, van den Bovenkamp, Criens, van Eerd, Drs. P), is dit maal verrijkt met een pseudo-Bach (Meynell), Byron, Desforges, Laforgue, Lichnowsky en Rowlands.
Naast Essay, met o.m. beschouwingen over Roken in de letteren (van Kan), Freud over het roken (Stekel) en rookverslaving (uiteraard Svevo), is er de rubriek Getuigenissen, met kortere bijdragen, persoonlijk getint en recht uit het hart of de lever (van Heerden, Jongstra, Lin Yutang, Reilingh, Torberg en Verbogt). Vertaalde verhalen bevat zes bijdragen (Diego, Dostojevski, Ehrenburg, Fakinos, Mariotis en Tucholsky), en ook in Nederlandse verhalen gaat het om een zestal (Noud Bles, Michael Frijda, Ezra de Haan - nieuw in DTR -, Jeroen van Kan, Henk Romijn Meijer en L.H. Wiener). Veel fysiek en geestelijk leed maar ook satire en genotvolle verrukkingen komen hier aan bod.
Het nummer besluit met de herrezen rubriek Anthologie, waarin de rookgedichten van Meester Fok (Focquenbroch), verzameld zijn. Steek op of niet, maar lees!
Redactie