[Nummer 3]
Voorwoord
Dit nummer is het pendant van het Lake District-nummer (herfst 2003). Daarin ging het om de auteurs die de Noord-Engelse meren beroemd hebben gemaakt; dit nummer is gecomponeerd rond de Harz en speciaal de Brocken-berg, vermaard om zijn aureool van heksensabbats, demonie en zwarte kunst. De beroemde Duitse romantici zijn vertegenwoordigd, maar ook auteurs van elders, zoals Andersen, Coleridge, De Quincey, Gautier en Vestdijk, die pelgrimages naar de Harz hebben gemaakt en daar in geschrifte verslag van hebben gedaan.
In Vertaald proza komen diverse befaamde Brockenbeklimmers aan het woord; allereerst Andersen, wiens geboorte dit hele jaar nog wordt herdacht, dan Coleridge en Goethe met brieven vanuit de Harz, gericht aan hun geliefden, en van Goethe - die geologische pretenties had - ook een verhandeling over het plaatselijke graniet. Het pièce de résistance van deze rubriek is de Harzreise van Heine, waarin hij onder meer satirisch verslag doet over ontboezemingen van diverse beroemdheden in het gastenboek van een hotel op de top van de Brocken.
In Vertaalde poëzie werk van Coleridge (zijn gedicht in voornoemd gastenboek), Gautier, Goethe (Harzreise im Winter), Novalis, Rosenlöcher en de jonge Vestdijk, die verrassend genoeg in het Duits twee gedichten wijdde aan de Harz, die hier zijn vertaald, en Friedrich Theodor Vischer, die Goethe pasticheerde in zijn Faust III. In Essay een hedendaags reisverslag over de Harz van onze gastredacteur Jeroen van Kan, een stuk van de gebroeders Alfred en Dieter Linke over de aard van de Harz-romantiek, en De Quincey over het Spook van de Brocken.
In Nederlands proza één debutant, Mirjam Janssen, die geflankeerd wordt door twee oude rotten, J.P. Guépin, die nieuw licht werpt op de middeleeuwse Assassijnen, en Klaus Siegel die zich liet inspireren door de toverkollenkant van de Brocken. In Nederlandse poëzie werk van een dozijn dichters die sinds jaar en dag in ons blad publiceren en ook in Light Verse vele oude getrouwen, al dan niet gegrepen door het thema van dit nummer. Graag signaleren wij speciaal de bijdrage van Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen over de geschiedenislessen van onze kroonprins aan zijn dochter Amalia, een eerste voorpublicatie uit hun ‘Rijmkroniek des vaderlands’.
Redactie