Heer door toornig te zijn een hoofdzonde? Dat is in tegenspraak met de veronderstelling dat de Heer volmaakt zou zijn. Van sommige andere hoofdzonden, zoals lamlendigheid of wellust, zal men de Eeuwige niet gauw verdenken. Die kunnen dus rustig worden aangehouden als hoofdzonden, maar gerechtvaardigde toorn (of woede, of gramschap, hoe men het ook noemen wil) past eigenlijk slecht in het rijtje.
Te sterker geldt dat voor Gods enige Zoon, die ondanks Zijn affectie voor marginalen als tollenaars en hoeren bijvoorbeeld heel boos werd toen hij een verzameling commercianten aantrof in het Huis van Zijn Vader, de kort daarna verwoeste tempel te Jeruzalem. Ook hier kan twijfel bestaan of die toorn gerechtvaardigd was. Daarbij moet in aanmerking genomen worden dat het incident weinig voorstelde. Vooral in films wordt het altijd enorm aangedikt omdat zulks aardige plaatjes oplevert, maar in de evangeliën neemt Jezus' optreden tegen de hardwerkende middenstanders slechts enkele regels in beslag.
Voor dat zero tolerance-beleid in dezen heb ik overigens begrip. Religieuze gebouwen als kerken, tempels en moskeeën dienen aan de geest te zijn gewijd en niet aan plat materialisme. Gerechtvaardigde toorn dus. Dat geldt eigenlijk voor alle momenten dat de Messias zich boos maakt. Verpletterend is steeds zijn Goddelijk gelijk. Quod licet Iovi non licet bovi, leerden ons de Romeinen. Die runderen zijn wij gewone mensen. Toorn van God of van Zijn Zoon is geen (hoofd)zonde, maar onze menselijke toorn kan het worden wanneer wij gewone stervelingen ons geestelijk ongemak ontlasten door toorn. Hoewel ook op het ondermaanse standsverschillen bestaan.
Een omkoopbare beroepsneuker die deel uitmaakt van een koninklijke familie wordt de hemel in geprezen om een leefwijze waarvoor een gewone burger beschimpt zou worden. Een president van Frankrijk, die tijdens w.o.ii aan de verkeerde kant stond en een dochter blijkt te hebben bij zijn maîtresse, geniet groot aanzien. Een Franse boer die wat rommelig intimiteiten bedrijft met kinderen, kleinkinderen, aangetrouwd en wat dies meer zij, brengt de avond van zijn leven door in een groezelige Franse gevangenis. Ook voor toorn geldt dat bij de oordeelsvorming met meerdere maten gemeten wordt, los van de vraag der rechtvaardiging.
Daarmee komen wij bij het hete hangijzer: onze eigen toorn.