Anja Bijlsma-Lindaart
Diver in de klas 1992-1993
Good Heavens!!
Het eerste nummer van de negende jaargang van het literatuurtijdschrift Diver is niet het meest gemakkelijke leermiddel om literatuur in de bovenbouw te introduceren. Het literair-historische nummer is gewijd aan geloof en geloofsbeleving. Boetepredikers, zieltjeswinners, geloofsfanaten, dominees, en sektariërs komen aan het woord in teksten van onder meer Potok, O'Connor, Hughes, Greene, Joyce, Donne en Chaucer.
Een goede en verantwoorde tekstkeuze, zoals we gewend zijn van de samenstellers van Diver. Het onderwerp veroorzaakte dit keer echter een veel minder enthousiaste start dan gewoonlijk.
Onze opzet was om de leerlingen in groepen te laten werken aan de teksten, geleid door een opdrachtenstencil. Hierop staan een aantal persoonlijke vragen (indvidueel beantwoorden!), een paar creatieve opdrachten en de vragen die op de bijbehorende woordenlijst van Diver staan; zie daarvoor de bijlage. Nadat ik het gebruik van het leesdosssier, de lesprocedures en manier van toetsing had uitgelegd, werden de tijdschriften uitgedeeld en kwamen de protesten: wat saai; wat een flauwekul; het lijkt wel godsdienst; dit interesseert me niet, enzovoorts.
Mogelijk waren de vragen in de introductie te persoonlijk en vreesden ze een aantasting van hun privacy. Ik heb uitgelegd dat ik bedoeld had een persoonlijk referentiekader te scheppen, bij een SF-nummer vraag je immers ook wat ze al van het genre weten en wat ze er persoonlijk van vinden, dus waarom dan niet bij dit onderwerp? Uiteraard zou ik niets ‘doen’ met hun leesdossiers, en als ze er echt problemen mee hadden was dat ook wel op te lossen.
Uiteindelijk waren ze aan het werk, en vorige week voelde ik toch enige opluchting toen de leerling die het meest had tegengesputterd mijn Diver te leen vroeg (hij was klaar met een repetitie) en begon te lezen.
Van mijn collega godsdienst hoorde ik dat deze groep in haar lessen weigert om over geloofszaken te discussiëren, terwijl ze heel spraakzaam zijn over ethische kwesties. Ik weet niet of deze ervaring door andere docenten gedeeld wordt.
Ze zijn nu in elk geval aan de gang, en het is nog te vroeg om te zeggen of het onderwerp echt zo ongelukkig gekozen is.
Uiteraard blijft het goed werken met Diver, maar persoonlijk had ik het plezieriger gevonden als een ander onderwerp het eerste nummer gevuld had.