Praktische handleiding
De eigenlijke handleiding van Van Gool is helder en logisch opgebouwd, van oriëntatie en voorbereiding naar de bijeenkomsten van de leeskring en de extra activiteiten naast het lezen en bespreken van de gelezen boeken. In 1990 heeft het NBLC onder bibliotheken een enquête over het functioneren van leeskringen gehouden, waarvan de resultaten niet gepubliceerd zijn. Daaruit onder meer put Van Gool om vast te kunnen stellen wat de voornaamste motieven zijn die mensen doen besluiten om zich aan te melden voor een leeskring of er zelf een te beginnen. Van Gool onderscheidt een zevental motieven om dat te doen.
Wie zich herinnert wat in Tsjip 2/3 is geschreven over het gezelligheidsaspect dat voor veel leeskringen zo belangrijk leek, kijkt op bij de mededeling dat sociale motieven bij leeskringen die via vrouwenverenigingen en bibliotheken worden georganiseerd ‘maar een zeer ondergeschikte rol spelen’. Bij deze clubs gelden in hogere mate emancipatorische beweegredenen. En verwant daaraan is het pedagogische motief: ik wil weten en begrijpen wat mijn kinderen lezen. Vanuit dat motief zetten zich zo'n dertig jaar geleden, toen Wolkers, Hermans en Reve begonnen op te spelen in de literatuur, heel wat moeders aan het lezen van Een roos van vlees en Op weg naar het einde.
Met rooie konen aan de slag en later zonder blikken of blozen alles lezen. Is men eenmaal geëmancipeerd dan blijft het heerlijk met gelijkgestemden te discussiëren over het gelezene; dat is een intellectueel motief. Of, als het gaat om eigen achterstand in te lopen, want je kunt wel ooit van literatuur gehouden hebben, maar dat zakt weg als je er niks aan doet; educatieve drijfveren, ze lagen aan de basis van de Drentse literatuurelubs waarover Gerlien van Dalen zo'n aardig boekje heeft open gedaan.
Instellingen als bibliotheken organiseren leeskringen uit ideële motieven, want dat is hun streven naar leesbevordering uiteraard. Men kan zich met enige verbeelding ook nog wel een handenwrijvende uitgever of boekverkoper voorstellen die een leeskring op poten zet, maar een leeskringleider kan zulke commerciële motieven beter vergeten: het werk wordt nooit beloond naar het niveau waarop het gegeven wordt.