Ingekomen boeken
Helge Bonset, Martien de Boer, Tiddo Ekens. Nederlands in de basisvorming. Een praktische didactiek. Dick Coutinho, Muiderberg 1992. ISBN 90-62830876-6.275 blz. Prijs f 39,50.
‘De auteurs behandelen alle vaardigheden die de leerlingen goed moeten beheersen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Zij beschrijven van elke vaardigheid de achtergrond en geven suggesties voor oefeningen en toetsing. Op diezelfde wijze komt het onderwijs in fictie, taalvariatie en massamedia aan de orde. Ieder hoofdstuk sluit af met korte beschrijvingen van interes-sante achtergrondliteratuur. Door de vele suggesties voor opbouw en planning van de leerstof sluit dit boek uitstekend aan bij de onderwijs-praktijk van alledag.’ Aldus de flaptekst. En die liegt niet. We komen in Tsjip 2:4 terug op de behandeling van het onderwijs in fictie en zijn context.
Neem en lees. Literaire competentie. Het doel van het literatuuronderwijs. Onder redactie van Wam de Moor en Margitka van Woerkom. Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum. 's-Gravenhage 1992. 236 pp. Prijs f 39,50. Bestaat uit een voorwoord en inleiding omtrent het begrip ‘literaire competentie’, gevolgd door negentien bijdragen, verdeeld over de delen: 1. Algemene opvattingen, 2. De praktijk, 3. Buitenlandse literatuur en literaire competentie, 4. Het verwaarloosde drama en 5. Het resultaat van het litera-tuuronderwijs. Bevat de dikwijls grondig bewerkte lezingen van de con-ferentie in de ondertitel genoemd van september 1990, soms vervangen door nieuwe bijdragen.
Bijdragen van auteurs uit Nederland en Vlaanderen: Lenny Bouman, W. Bronzwaer, Anja Bijlsma-Lindaart, Lily Coenen, Kees Fens, Dirk de Geest, Cor Gelijon, Michael Goethals, Koos Hawinkels, Paul van Heck, Tanja Janssen, Wam de Moor, Piet Mooren, José Noyons, Nicole Rowan, Gert Rijlaarsdam, Ronald Soetaert, Maarten Steenmeijer en Márgitka van Woerkom.
Een zoen van Europa. Literatuur van klasse. Onder redactie van Wam de Moor. Uitg. van Walraven, Apeldoorn 1992. ISBN 90-6049-872-0. 93 bladzijden. Prijs f 15,-.
Bevat het resultaat van interviewing door studenten literatuurdidactiek (K.U. Nijmegen) van twintig deskundigen -voornamelijk specialisten literatuur, onder wie Anton van Hooff, B.J.M. van Iersel, Maarten Steenmeijer, Rudi van der Paardt en Karel van het Reve- omtrent hun oordeel over de tien tot vijftien meest geschikte werken uit de literatuur van hun vak. Belangrijkheid en leesbaarheid voor bovenbouw-leerlingen golden daarbij als belangrijkste criteria. Op de inleiding van de redacteur volgen aparte hoofdstukjes over de klassieken, de bijbel als literair werk, de