De Nederlandse Bond van PLattelandsvrouwen heeft de leeskringen wél landelijk georganiseerd. Er is een landelijke Culturele Commissie, en elke provincie kent een provinciale Culturele Commissie. Door de landelijke commissie wordt één à twee ochtenden per jaar instructie gegeven voor leeskringbegeleidsters. Daarnaast wordt, voor dezelfde groep, nog drie maal per jaar een auteur uitgenodigd. Dit om ideeën op te doen over literatuur en schrijvers. Tijdens de instructie-ochtenden wordt gesproken over hoe je een kring moet leiden, en over hoe je mensen erbij kunt betrekken, hoe je een gesprek kunt leiden. Op deze ochtenden wordt steeds één boek als voorbeeld besproken. Er is wel eens een herhalingsochtend geweest, maar deze werd minder goed bezocht. Ook de provinciale Culturele Commissies organiseren inservicetrainingen voor leeskringleidsters.
De leeskringen bestaan doorgaans uit acht tot tien vrouwen. Het gaat bij het bespreken van de boeken zowel om herkenning en identificatie als om bijvoorbeeld achtergrondkennis over de auteur. De boekenkeuze kan zowel door de deelneemsters zelf gedaan worden (Welk boek vinden ze mooi? Waar willen ze het graag over hebben? Deze boeken bespreken ze dan zelf) als door de leidsters. Niet alleen fictie komt aan bod, ook non-fictie.
De Christelijke Bond van Plattelandsvrouwen is al vijftien jaar geleden met het project ‘Rondom het boek’ gestart. Anno 1987 bestonden er ongeveer 150 leeskringen. Deze maken gebruik van de bijeenkomsten voor de gespreksleidsters die enkele keren per jaar door de gewestelijke werkgroepen worden georganiseerd, en waar bijvoorbeeld boekenlijsten en thema's uit boeken besproken worden. Deze boekenlijsten vormen het uitgangspunt van de leeskringen en worden samengesteld door de landelijke organisatie. Ze bestaan uit plm. vijf boekbesprekingen, met informatie over de schrijver en een lijstje met vragen die in de kring behandeld kunnen worden. Voornamelijk gaat het om moderne Nederlandse literatuur, maar de laatste jaren worden er ook boeken uit de Derde Wereld besproken.
De doelstelling van het project is de leden te begeleiden bij de kennismaking met en het lezen van (moderne) literatuur. Dit door hen te informeren over literatuur en te stimuleren tot gerichter en bewuster lezen, en tot het ontdekken van de mogelijkheden die de bibliotheek en radio- en TV-programma's bieden aangaande het lezen van literatuur.
Het project wil de eigen ontwikkeling bevorderen, de deelneemsters in staat stellen hun gedachten en meningen beter onder woorden te brengen, de verschijnselen van deze tijd, hun eigen gedrag en dat van hun medemensen beter te leren begrijpen, en hen door dit alles actief te leren deelnemen aan het maatschappelijk leven.
Het lezen van literatuur is om verschillende redenen niet gemakkelijk, maar wel belangrijk, vindt de Bond. Boeken hebben een grote invloed