Van bestuur en werkgroepen
Overleg bestuur en werkgroepen
Op vrijdag 10 januari voerden bestuur Nederland en de werkgroepen overleg over de gang van zaken in het eerste volle jaar van onze stichting. Vastgesteld werd dat drie werkgroepen goed draaien: Onderzoek, Nascholing en Tsjip, maar dat beide andere werkgroepen nog niet in voldoende mate functioneren, voldoende om op korte termijn met concrete resultaten naar buiten te treden.
Het probleem is dat van nagenoeg alle veldverenigingen: veel waardering en belangstelling, maar een te gering aanbod van mensen die zich daadwerkelijk willen inzetten voor deze extra activiteiten naast de dagelijkse arbeid. En toch zou het bestuur zo graag zien dat onze stichting zich actief inzet voor leesbevordering, onder meer door instelling van werkgroepen om bij jongeren de drempel voor boekhandel en bibliotheek te helpen verlagen en om zo'n belangrijk thema als voorlezen en vertellen verder onder de aandacht van de docenten en opleiders te brengen. Wie belangstelling heeft voor onze werkgroepen Entree en Voorlezen en vertellen, stelle zich in verbinding met de voorzitter (telefoonnummer voorin deze Tsjip).
De samenwerking met de Vlaamse afdeling verloopt in de persoonlijke sfeer uitstekend. In SaLVo, het Samenwerkingsverband Literaire Vorming, is door Koos Hawinkels en Ronald Soetaert het nodige op het spoor gezet. Jammer is dat men in Vlaanderen over nog minder faciliteiten beschikt dan in Nederland. De trekkers Ronald Soetaert en Nicole Rowan kunnen nu eenmaal geen ijzer met handen kunnen breken.
Voor de onderzoekvoorstellen van de werkgroep Onderzoek (zie onder: werkgroep Onderzoek) was er bij de aanwezigen veel waardering. Men drong er wel op aan dat onderzoek vooral concrete winst voor de docent in het veld zal opleveren. Besloten werd bovendien, naar aanleiding van de aanvragen, om de voorzitter te machtigen de mogelijkheden van een werkgroep Literatuur in de Onderbouw te bezien, al of niet in het verband van de voorgenomen werkgroep Entree.
De werkgroep Latitudinaliteit heeft zich gebogen over een onderzoek van Mirjam Zegers naar de wijze waarop docenten van verschillende literatuurvakken samenwerken. Al zoekt de werkgroep nog naar de goede vorm, de vergadering meent dat dit thema, latitudinaliteit, absoluut de aandacht van onze stichting moet houden. Eus Schalkwijk neemt op zich naar uitbreiding van de werkgroep te peilen. Met de voorzitter van de werkgroep Vernieuwing Lespraktijk zal overlegd worden of voortbestaan op dit moment reëel is of niet. We kunnen met zo weinig mensen nu eenmaal niet alles tegelijk.
De werkgroep Nascholing ligt goed op stoom. Door Lily Coenen en Clariet Kok wordt gewerkt aan twee doelen: a) de peiling van de behoefte aan nascholing en b) de samenstelling van een nascholingskalender. De vergade-