af of wie dit pad volgt, zichzelf kan blijven en gelukkig kan worden. Jongeren laten zich graag verleiden, onder andere door de reclame en door de politiek.
Ik denk dat Reynaert inderdaad een opportunist is. Hij buit de pijn van anderen, het verdriet, het gebrek aan eigenwaarde, de eerzucht en de hebzucht uit. Hij schuwt niet om deze in te zetten voor zijn eigen voordeel en zijn eigen doelen. Voor hem heiligt het doel de middelen. Dat is uiterst negatief. Hij is ook sadistisch. Hij geniet van iemands pijn, van iemands afgang en ondergang. Hij vindt dat zijn tegenspelers eikels zijn omdat ze het door hun schuld zover hebben laten komen. Omdat ze eerzuchtig en hebzuchtig zijn mogen ze genadeloos gesanctioneerd worden. Ik heb het gevoel dat hij denkt: ‘ze verdienen het’. Ze moeten gestraft worden. Iedereen heeft zijn eigen verantwoording, een eigen aandeel in het ongeluk dat hem overkomt.
Reynaert is negatief omdat hij dit uitbuit. Als je als een Reynaert in het leven staat, dan word je per definitie niet gelukkiger.
Wat is zijn doel?
Zijn doel is enerzijds zoveel mogelijk te eten hebben. Maar hij heeft ook een grote geldingsdrang. Daar haalt hij zijn eigenwaarde uit. Hij wil macht én controle. Ik weet wel dat hij zijn gezin veiligheid moet geven, maar die zorg is niet onbaatzuchtig. ‘Word net zo'n boef als ik,’ zegt hij tegen een van zijn zonen.
Hij wil ook de koning ontmaskeren, zijn positie ondergraven. De koning zit volgens Reynaert oneigenlijk op de troon en heeft geen gezag om macht uit te oefenen. ‘Daarom pak ik hem,’ denkt hij. Reynaert neemt echt wraak, hij wil de koning pakken. Hierin zit frustratie. Hij wil de macht ondergraven, maar hij wil niet dat de situatie voor anderen beter wordt. Hij wil niet dat het een positieve ingreep wordt voor Nobels onderdanen. Hij wil er alleen zelf beter van worden.
Wie heeft dit verhaal geschreven? Kan je vanuit je bezig zijn met de tekst iets over de Reynaertauteur zeggen?
Willem weet in elk geval hoe machtsverhoudingen in elkaar zitten. Hij wil bewust maken, hij wil bewust reageren en een spiegel voorhouden. Ik denk dat hij het goed met zijn medemens voorheeft. Ik vraag me soms af: waarom belicht hij alleen het duistere, de zwarte kanten van zijn personages. Doet hij dit omdat men pas luistert wanneer men overdrijft of heel sterk formuleert alvorens de conclusie te laten trekken? Of heeft hij iets van: de mens is nu eenmaal wie hij is, en daar kun je niets aan doen. Maar als je zoveel mogelijk weet over de strategieën van de list, de hypocrisie en de macht, dan kan je je wapenen en word je je van die strategieën bewust en word je niet of minder gemanipuleerd.