een ochtend de meest onvergeeflijke van alle vragen: ‘Voel je je hier nooit eenzaam?’
‘Eenzaam?’ vroeg ik. ‘Ja,’ antwoordde hij, ‘het is hier zo ontzettend stil.’ Eenzaam. Eenzaam. De vraag stampte en schuurde, schuurde en stampte mijn afweermechanismen tot fijn zout, dat ik daarna nauwkeurig in mijn schrammetjes strooide, totdat die zich ontvouwden tot etterige binnenzeeën. Eenzaam?
Sindsdien heb ik niet één keer diep durven inademen, want ik weet dat de bibbers diep in mijn longzakken op de loer liggen. Mijn stemming is een hard aangetrokken elastiekje, gericht op een draaglijk dagelijks bestaan. Ik heb geen rekbaarheid voor dat soort vragen. Eenzaam?
De rat was trouwens een vrouwtje dat Bernard heette. Toen Bernard uiteindelijk heenging, legden we haar in een lichtblauwe plastic ijsdoos, op een bedje van watten. De doos zetten we midden op de bevroren Luleälven, waarna we ‘What shall we do with the drunken sailor’ zongen en wachtten op de lente.
*
Er kwam een elektrotechnisch installateur langs. Hij zei dat ik zwakke zekeringen had. Dat was een persoonlijke aanval.
*
Om verwarring te voorkomen, is het belangrijk om maatstelsels vast te leggen. In 1889 vervaardigde het BIMP (internationaal bureau voor gewichten en maten) een aantal standaardmeters, die verdeeld werden onder de landen die de meter wel zagen zitten. De Amerikanen waren niet erg onder de indruk. Toch worden trans-Atlantische muffins bijna op precies dezelfde wijze bereid als Europese, met theelepeltjes en eetlepels, een ei en bijvoorbeeld bosbessen. Het enige verschil is dat zij cups gebruiken in plaats van milliliters en dat de u wordt uitgesproken als a. Maffin.
Er zijn veel meer meetbare fenomenen dan alleen suiker en afstand. Maatstelsels staan over het algemeen sceptisch tegenover subjectiviteit, maar bepaalde verschijnselen, zoals pijn, kunnen nu eenmaal niet zo gemakkelijk begrepen worden door een neutrale standaardmeter. Maar wees niet bang, iemand heeft daarover nagedacht en heeft toen de Visueel Analoge Schaal (VAS) en de verbale en numerieke pijnschaal uitgevonden, en natuurlijk de gezichtjesschaal, die geschikt is voor de allerkleinsten.