■ Klinkers
Operazangers besteden zelfs een deel van hun opleiding aan Italiaanse les, omdat veel van de beroemdste opera's in die taal gezongen worden. Veel ‘maestro?s’ van het genre waren Italianen, zoals Gioacchino Rossini, Giacomo Puccini en Giuseppe Verdi, maar ook buitenlanders, zoals de Oostenrijker Wolfgang Amadeus Mozart, schreven hun opera?s vaak in het Italiaans.
Vanwaar al dat Italiaans? Er zijn mensen die denken dat het komt doordat het Italiaans van zichzelf zo'n muzikale taal is, die zich goed leent om in te zingen - en daar zijn ook wel wat argumenten voor te bedenken. Zo zijn klinkers altijd wat lastiger uit elkaar te houden wanneer ze gezongen worden. Hoe minder klinkers een taal heeft, des te makkelijker die te verstaan is als erin gezongen wordt. Het Italiaans heeft zeven klinkers, en het Nederlands dertien (die van laat, leed, leut, loot, liet, Ruud, roet, lat, let, put, lot, lid en de, nog afgezien van de tweeklanken in oud, uit en meid).
Ook de vorm van woorden kan een taal gemakkelijker te zingen maken. In het Italiaans eindigen de meeste woorden op een klinker: ansia, autunno. De Nederlandse vertalingen van die twee woorden (respectievelijk angst en herfst) eindigen op monsterachtige groepjes medeklinkers die je in het Italiaans niet zult aantreffen, en die niet makkelijk op muziek te zetten zijn.