Redactie Onze Taal
Tamtam
Meer ruimte voor vreemde taal op basisschool
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil dat basisscholen de vrijheid krijgen om vijftien procent van de totale onderwijstijd les te geven in een vreemde taal - in de praktijk waarschijnlijk meestal het Engels. Het is hem daarbij dus niet te doen om het vák Engels, want dat wordt in de bovenbouw van de basisschool al wel aangeboden, maar Dekker wil het Engels toestaan als instructietaal bij vakken als geschiedenis of gymnastiek, of bijvoorbeeld tijdens een kringgesprek. Dat valt te lezen in een brief die hij onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.
Nu zegt de wet nog dat onderwijs op de basisschool in principe alleen wordt gegeven in het Nederlands (en in Friesland ook in het Fries), maar Dekker vindt dat een gemiste kans: ‘Jonge kinderen hebben het vermogen om spelenderwijs een vreemde taal op te pikken.’ Uit een pilot van het ministerie bleek dat kinderen inderdaad vorderingen maakten met hun Engels, zonder dat hun Nederlands daaronder leed.
In de Volkskrant ontspon zich direct een discussie over het plan. Kritiek kwam er van onder anderen Jaap Dronkers, hoogleraar onderwijssociologie, die betoogde dat tweetalig onderwijs leidt tot segregatie en dat het plan meer maatschappelijk en politiek debat vergt. Maar er was ook bijval.
Mocht het allemaal doorgaan, dan heeft de recentelijk gepromoveerde Vanessa Lobo van de Radboud Universiteit Nijmegen nog wel een goed advies: begin dan in groep 3 en niet al in groep 1. Uit haar onderzoek bleek namelijk dat groep-3- leerlingen het Engels actiever gebruiken en daar meer plezier in hebben dan leerlingen uit groep 1.
Foto: Saskia Aukema