■ Duivelachtige wezens
Wildernis komt van het Oudnederlandse wilthinissi (de th werd uitgesproken op de manier waarop de Engelsen dat ook nu nog doen). Je kunt je afvragen waar die r vandaan komt in wildernis. In woestenij staat die toch ook niet? Waarschijnlijk is die letter erin geslopen onder invloed van woorden als duisternis en hindernis, die teruggaan op duister en hinder - woorden die al een r bezitten dus, én ook woorden die doen denken aan een ontoegankelijk, ongecultiveerd gebied. Zo ervoeren de middeleeuwers de hen omringende woestenij: als verraderlijk, en bevolkt door gevaarlijke dieren en duivelachtige wezens.
Het woord wildernis kwam vroeger ook voor in andere vormen, die we nu nog herkennen in plaatsnamen. Neem Willis, tegenwoordig een nieuwbouwwijk in Krommenie, en Wilnis, een dorp in het Groene Hart.
De naam van het dorp Wilnis is voor het eerst aangetroffen in 1185 (als Wildenisse), niet zo lang nadat de veenontginningen waren begonnen. Momenteel verraden de sappige, fluweelgroene weilanden nauwelijks meer dat het landschap in die tijd ruig begroeid en moeilijk toegankelijk was, maar op luchtfoto's zie je nog de kronkelige kreken die door de voormalige wildernis stroomden. In de loop van de tijd veranderde de manier waarop de naam van het dorp Wilnis werd uitgesproken: in de zestiende eeuw begon men ‘Willens’ te zeggen. En ook die naam is nog als plaatsnaam bewaard gebleven, enkele tientallen kilometers verderop, want aan de oostrand van Gouda ligt de Willenskade. Die naam herinnert aan een wildernis die spoorloos verdwenen is. Deze ‘willens’ is al eeuwen geleden verveend, en er staat nu een nieuwbouwwijk.