Guus Middag
Zong
Sukkel voor de liefde
Waarom zingt Eva de Roovere ‘Jij is lastig’ en ‘fantastig’? En de jongens van Opgezwolle ‘proef die woofer’? En hoe komt het dat dit zo bijzonder klinkt? In zijn rubriek ‘Zong’ staat Guus Middag stil bij de taal en de poëzie die te horen is in allerlei Nederlandstalige liedjes, oud en nieuw.
Het is zes uur in de morgen. De nacht is bijna voorbij. Aan het woord is Willy, een van de twee zangers van het duo The Opposites. Het uitgaansleven heeft hem niet gebracht wat hij zocht. Hij is alleen, en niet gelukkig. Wat nu? ‘Zes uur in de morgen, / stad uitgestorven, / bel voor een bootycall, / maar niemand wil het horen.’ Een bootycall is een belletje of een sms'je naar iemand met het verzoek meteen het bed te delen, zonder toekomstverwachtingen. Maar daar heeft op deze ochtend op dit uur kennelijk niemand van Willy's contacten zin in.
Dus gaat hij maar dwalen door de stad, en dan dient zich al gauw de ware oorzaak van zijn nanachtmelancholie aan: ‘Loop langs het huis van mijn ex, / het liefst ben ik met haar, / maar die gedachte maakt me gek.’ Hier is dus iemand het verdriet om zijn verbroken relatie aan het verwerken. Hij neemt een taxi naar huis, ziet zijn eenzaamheid onder ogen, en moet dan wel tot déze droevige conclusie komen, die aan het eind van elk couplet met veel gelatenheid wordt herhaald: ik ben een ‘sukkel voor de liefde, koning in de discotheek’. Zo heet ook dit lied: ‘Sukkel voor de liefde’.
In de discotheek gaat het altijd geweldig. Daar is hij, zoals het in het refrein heet, ‘omringd door chicks / die willen hangen voor de fame’. Hiphopjargon. De meisjes willen graag dicht bij hem in de buurt zijn, in de hoop dat iets van zijn beroemdheid op hen zal afstralen. Zulke straattaalzinnen met veel Engelse invloeden staan hier naast archaïsch klinkende regels. Op ‘hangen voor de fame’ rijmt hier ‘tranen rollen langs mijn hart zo naar benee’: ouderwetse tranen biggelen langs een ouderwets ontroerd hart naar ‘benee’, een ouderwets woord voor ‘beneden’. De zin die daarop volgt klinkt al even gedateerd: ‘Mijn pijn houd ik verborgen, daarom lach ik met ze mee.’