Riemer Reinsma
Namen op de kaart
De degradatie van Almere Centraal
Waar komt de naam Schiphol vandaan? Heeft Abel Tasman inderdaad Tasmanië ontdekt? Waarin onderscheidt een terp zich van een wier? Dit soort vragen kunnen rijzen als je met de vinger over de landkaart gaat. Riemer Reinsma gaat er in zijn tweemaandelijkse rubriek ‘Namen op de kaart’ op in.
Vroeger heette Amsterdam Centraal nog Amsterdam CS. Die toevoeging CS, voor ‘Centraal Station’, was een privilege dat tot 1987 slechts vier Nederlandse treinstations met elkaar deelden. Dat waren ook de vier gróótste steden; naast Amsterdam CS was er een Rotterdam CS, een Den Haag CS en een Utrecht CS. In 1987 kwam Almere CS daarbij, en zo werden het er vijf.
Centraal betekent bijna nooit ‘in het midden’, of ‘het dichtst bij het stadscentrum’ - daarvoor bestaat de toevoeging Centrum (denk aan Schiedam-Centrum, Ede-Centrum en Kerkrade-Centrum).
Toen Amsterdam CS, het oudste station met het toevoegsel CS, in 1889 openging, lag het niet méér centraal dan het enige andere Amsterdamse station in die tijd - dat was Amsterdam Weesperpoort (geopend in 1843, gesloten in 1939). Beide stations lagen aan de rand van het oude stadscentrum zoals dat werd begrensd door de stadswallen en het IJ. Centraal betekende toen vooral ‘belangrijkste’.
Daarbij kon je bijvoorbeeld denken aan het oppervlak van het station, het aantal vertrekkende treinen en het aantal reizigers per dag. De toevoeging Centraal was handig om zo'n station expliciet te onderscheiden van andere, kleinere stations in dezelfde stad. Amsterdam heeft er momenteel meer dan tien (onder meer Amsterdam Amstel en Amsterdam Muiderpoort), de andere drie grote steden hebben er minstens zes