Lezer
Samenstelling: Redactie Onze Taal
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
Foto: Saskia Aukema
Naam Mariska Davids.
Woonplaats Rotterdam.
Geboren 31 mei 1973.
Beroep Docent Nederlands.
Partner, kinderen Getrouwd met een wiskundige, we hebben samen twee dochters.
Opleiding Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en een opleiding tot communicatieadviseur bij SRM.
Hobby's/vrije tijd Hardlopen, fietsen en lezen. Steden bezoeken voor cultuur en lekker eten, maar ook buiten zijn: wind, water, groen, strand.
Onze Taal-lid sinds de tijd dat de covers nog één kleur hadden.
Waarom werd u lid? Als neerlandica ben ik natuurlijk geïnteresseerd in alle ontwikkelingen die betrekking hebben op taal.
Andere tijdschriften Alles met letters eigenlijk. Elle, Psychologie, Vrij Nederland, Flow magazine, De kampioen, Hollands Diep (bestaat helaas niet meer), Oor, Luister, Runner's World, Procycling, Soigneur, Onderwijsblad.
Krant NRC Handelsblad.
Televisieprogramma Films (van filmhuis tot blockbusters), Britse en Scandinavische detectives, Andere tijden, programma's van Jelle Brandt Corstius, De Gouden Eeuw. Waar ik ook graag tijd voor vrijmaak: programma's over wat mensen beweegt, zoals Man bijt hond. Die lijken vaak aanvankelijk nergens over te gaan, maar gaan intussen juist over alles.
Radioprogramma Daar kom ik eigenlijk nauwelijks aan toe, ook omdat ik op het werk geen radio kan luisteren en niet dagelijks met de auto reis.
Boek Erg genoten van Bonita Avenue. Ben nu bezig in Peter Terrins Post mortem. Zulke boeken vind ik altijd zwaar om te lezen, omdat ze zo dichtbij komen: de basisangst om te verliezen. Maar juist dat maakt ze ook weer mooi.
Website Die van de Taaladviesdienst van Onze Taal: eerste hulp bij taal in nood. Verder: Literatuurgeschiedenis. nl, de dbnl-site, Boekwinkeltjes.nl en Marktplaats.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? Toch de achterkant, gevolgd door de inhoudsopgave.
Wat zelden? Hoe zal ik het noemen? Geneuzel achter de komma? Ik vind correct Nederlands belangrijk, maar er is een grens.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Taalgrapjes en stukken over de kwaliteit van het (taal- en spelling)onderwijs.
Welke niet zo? Als ik geen verband meer kan ontdekken met de dagelijkse praktijk. Taal moet rollen.
Favoriete Onze Taal-artikel Het artikel van Jannemieke van de Gein ‘Komd een kind van de basisschool’, over de spelvaardigheden van basisschoolleerlingen, maakte wel iets bij me los.
Aantrekkelijkste taaltrend Jongeren die jongleren met woorden om enthousiasme en goedkeuring te uiten.
Ergerlijkste taaltrend Hun als onderwerp, hij wilt en gehaspel met lidwoorden.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Ik probeer dat wel te beperken tot het klaslokaal en mijn eigen kinderen. Correctie slaat een gesprek dood.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Soms vind ik het heerlijk om even over te gaan op écht Rotterdams.
Beste taalgebruiker Als ik zie wat de liedteksten van Alex Klaasen teweegbrengen bij mijn dochter (oké, en ook bij mij), dan vind ik dat knap. Ook een compliment waard: de manier waarop Ramsey Nasr gedichten declameert en poëzie onder de aandacht weet te brengen.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? De laatste dubieuze zaken uit de spellingregels verwijderen en dan afspreken dat we de komende honderd jaar van de spelling afblijven.
Lelijkste woord Je kunt woorden alleen lelijk gebrúíken.
Mooiste woord Alles wat warm klinkt en uitgesproken wordt door mensen naar wie je wilt luisteren.