■ Konijnenhol
Volgens een van de inzenders verklaart het hoogteverschil ook waarom je ‘in Teuge’ woont (een dorpje in het IJsseldal) maar ‘op’ de (hogere, dichtbij gelegen) Veluwe. Maar dat lijkt toch niet helemaal te kloppen.
In een document uit 1448, waarin Teuge voor het eerst vermeld werd, staat ‘opten Toghe’. En nog in 1887 schreef iemand ‘op de Teuge’. Dat op in die oude bronnen lijkt dus in strijd met de verklaring dat op alleen gebruikt wordt bij hooggelegen plaatsen, want Teuge ligt, zoals we zagen, in een dal. En om het helemaal verwarrend te maken: in Middeleeuwen werd weleens gesproken van ‘in die Velue’ en ‘in Veluwen’.
En zo zijn er meer uitzonderingen op de regel dat hoog samengaat met op, en laag met in. Inwoners van de Apeldoornse wijk Berg en Bosch - midden ‘op’ de Veluwe! - wonen ‘in Berg en Bosch’, en de bewoners van een nieuwbouwwijk op de Needse Berg, een heuvel van 35 meter hoog bij het dorp Neede, wonen ‘in de Berg’ - het klinkt een beetje alsof het over een konijnenhol gaat.
De conclusie moet zijn dat hoogteverschil zeker weleens, maar niet altijd een doorslaggevende rol speelt bij de keuze tussen op en in.