■ Happy
‘Alleen op vakantie en nieuwe vrienden maken, is het motto van de winterse “Happy Single Weken”’, schreef Trouw in 1996. Het was de eerste keer dat de uitdrukking happy single in Nederland opdook - en we zouden het weten. Gewoon single mocht amper meer, men moest ‘happy single’ zijn. Het beeld was ook duidelijk te zien in reclames, bijvoorbeeld in de heel populaire tv-campagne van Grolsch waarin een alleenwonende trendy jongeman op jazzy klanken van zijn biertje geniet. Op datingsites, in kranten en op tv meldden alleenstaanden dat ze zeer gelukkig waren - typerend is de naam van dé singlessite uit die tijd: volkskrant.nl/ lekkersingle.
In 2000 publiceerde Connie van Gils nog wel het boek Ongewenst alleen, maar het dominerende beeld was dat van de happy single. Beter gezegd: de vrouwelijke happy single, voor wie single zijn een bewuste keuze zou zijn. Vrouwenbladen raakten er niet over uitgeschreven, waarbij vaak ook in één adem door een ander thema klonk: er zijn geen leuke (alleenstaande) mannen voor mij, leuke vrouw.
Het universiteitsblad Vox Magazine verwoordde al dat geluk in 2004 zo:
Sinds Sex and the City emancipeerden het muurbloempje, de oude vrijster en de frigide mannenhaatster in één klap tot zelfstandige vrouwen van de wereld. Carrière maken, shoppen, uitgaan, flirten, daten, genieten van seks en intens bonden met je vriendinnen om na de gebruikelijke collectieve slappe lach voor de zoveelste keer vast te stellen dat mannen losers zijn en dat je ondanks alles toch weer een stukje dichter bij jezelf gekomen bent.
Dat is even andere koek dan de oude vrijster.
Maar intussen lijkt het er heel erg op dat samen zijn nog altijd de norm is. Zie de kop in De Telegraaf van hiervoor. En luister naar de vraag die ook tegenwoordig veel wordt gesteld aan mensen van pakweg tussen de 20 en 45 jaar die toevallig op een bepaald moment geen vaste relatie hebben: ‘Ben je nog single?' Het gaat om dat woordje nog. Officieel ben je een happy single, maar in deze vraag verraadt zich de ware beeldvorming.
Ook uit de rijen van de singles zelf klinkt er gemor. In het vorig jaar verschenen boek Niet alleen maar single van de psychologen Maarten Berg en Wanda Klein beklagen vrouwen zich over het slechte imago van de vrouwelijke single.
Overal meldden alleenstaanden dat ze zeer gelukkig waren - dé singlessite uit die tijd was volkskrant.nl/lekkersingle.