■ Aanspreekvorm?
‘Jij ook!’ kan dus niet gezien worden als een verkorting van ‘Ik wens jou ook een gelukkig nieuwjaar.’ Maar wat is het dan wel? Blijkbaar zeggen we niet zomaar wat, want dan zou je verwachten dat mensen soms voor ‘Jij ook!’ en soms voor ‘Jou ook!’ kiezen. Er moet dus wel degelijk een systeem achter zitten.
Je zou kunnen denken dat jij een aanspreekvorm is, zoals in ‘Hé, jij, kom eens hier!’ Daar is het ook altijd jij. Niemand komt op het idee om te zeggen: ‘Hé, jou, kom eens hier!’ Maar helaas: ‘Jij ook!’ kán geen aanspreekvorm zijn. Kijk maar naar echte aanspreekwoorden, zoals schatje of hufter (‘Hé schatje/ hufter, kom eens hier!’). Als je die hier invult, krijg je ‘Ja, schatje ook!’ of ‘Ja, hufter ook!’, en dat is duidelijk ongrammaticaal. Blijkbaar kun je hier geen aanspreekvormen invullen. Dus ‘jij’ kan hier niet als aanspreekvorm gezien worden.
Om te zien hoe ‘Jij ook!’ in elkaar zit, kun je ook proberen het te verlengen. Je kunt namelijk ook zeggen: ‘Jij ook een gelukkig nieuwjaar gewenst!’ Nu verschijnt er een werkwoord, en wel in de vorm van een voltooid deelwoord. Daaruit blijkt dat díé zin weer een verkorting is van ‘Jij wordt ook een gelukkig nieuwjaar gewenst!’, met het hulpwerkwoord wordt erbij. Met andere woorden: het gaat hier om de lijdende vorm van ‘Ik wens jou ook een gelukkig nieuwjaar!’