Allerhande lettertypes
Binnen de grenzen van het type waren de studenten vrij. Ze konden kiezen uit de standaardfonts van Word. Daar zitten veelgebruikte letters bij als de Times New Roman, de Arial en de Verdana, maar ook heel vette letters (de Impact) en handschriftachtige typen als de Comic Sans. Studenten die nog originelere letters wilden, konden op internet hun hart ophalen, bijvoorbeeld via www.lettertype.pagina.nl. Op deze pagina zijn sites te vinden waar werkelijk allerhande lettertypes gratis aangeboden worden.
De deelexperimentjes verliepen allemaal als volgt. De twee briefvarianten werden elk voorgelegd aan ten minste tien personen met vergelijkbare eigenschappen (meestal studenten van andere studierichtingen). In totaal ging het om zeven deelexperimentjes, met in totaal zo'n 150 proefpersonen, die de brieven lazen en vervolgens schaalvragen moesten beantwoorden als de volgende:
Lijkt de auteur je aardig?
Onaardig ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ heel aardig
Als je zo'n liefdesbrief zou lezen, word je daar dan warm van?
Helemaal niet ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ erg warm
Elke proefpersoon kreeg maar een van de twee brieven met vragen. Dat had als belangrijk voordeel dat de proefpersonen dus niet konden weten dat het om het lettertype ging. Ze hadden het idee dat ze een oordeel over de brief of de schrijver gaven. Alleen zo kom je erachter of de opvattingen van dr. Sigman en zijn informanten stroken met de gevoelens die gewone taalgebruikers hebben. In het volgende hebben we het alleen over de verschillen die ‘statistisch significant’ bleken, dat wil zeggen dat ze niet aan het toeval toe te schrijven zijn. Omdat de experimenten zo kleinschalig waren, gaat het hier om sterke effecten. Het had geen zin om de groepen op te breken in mannen en vrouwen of leeftijdsgroepen.